Stappenplan eigen bedrijf starten

Bijgewerkt: 11 september 2022

Je hebt lang getwijfeld maar uiteindelijk de keuze gemaakt: je wil een eigen bedrijf starten. Heb je een ondernemingsplan nodig, wat kost de inschrijving bij de KvK en ben je verplicht om verzekeringen af te sluiten? Er zijn zoveel dingen die op je afkomen, misschien vergeet je wat belangrijke zaken.

Speciaal voor startende ondernemers heb ik het stappenplan onderneming starten samengesteld. Doorloop alle stappen en bekijk wat op jou van toepassing is. Ik raad aan om vooraf marktonderzoek te doen. Is er vraag naar je diensten of producten en hoe zit het met de concurrentie? Aan de hand hiervan weet je ook of je bedrijf kans van slagen heeft.

Het kiezen van een rechtsvorm

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Allereerst is het belangrijk om na te denken over het type rechtsvorm. In Nederland heb je keuze uit de volgende rechtsvormen:

Eenmanszaak

Dit wordt soms ook wel aangeduid als de zzp’er, maar een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) hoeft nog geen bedrijf te hebben. Bij een eenmanszaak ben je met je privévermogen verantwoordelijk voor schulden van het bedrijf. Wel is dit de makkelijkste rechtsvorm.

Vennootschap onder firma (vof)

Net als bij een eenmanszaak zijn de eigenaren van een vennootschap onder firma met het privévermogen aansprakelijk voor bedrijfsschulden. Een vof is geschikt wanneer je met twee personen een bedrijf op wil zetten, maar waarvan je een lagere omzet verwacht.

Besloten vennootschap (BV)

Of je nu alleen bent of met meerderen, een besloten vennootschap heeft een aantal voordelen. Er is tegenwoordig geen minimum startkapitaal vereist. Je hebt een beperkte aansprakelijkheid en gaat voor een professionele uitstraling. De winstbelasting is laag, maar alleen wanneer de omzet hoog genoeg is.

Naamloze vennootschap (NV)

Dan heb je nog de naamloze vennootschap, deze kun je met meerderen of alleen oprichten. De aandelen zijn vrij overdraagbaar en aandeelhouders hebben een beperkte aansprakelijkheid. Veel grote bedrijven gaan voor een naamloze vennootschap, dit biedt de mogelijkheid tot een beursnotering.

Commanditaire vennootschap (CV)

Het voordeel van een commanditaire vennootschap is dat er een stille vennoot aanwezig kan zijn. Deze geniet van de financiële voordelen zonder verantwoordelijk te zijn.

Inschrijven bij de KvK

Elk bedrijf moet zich verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo is duidelijk welke bedrijven in Nederland actief zijn. Maak online een afspraak voor de inschrijving. Log hiervoor in met je DigiD. Vooraf vul je een aantal gegevens in. Tijdens de inschrijving vraagt de medewerker naar je verwachtingen en doelen. Zet dit voor jezelf goed op een rij.

Aan de inschrijving zijn kosten verbonden, deze zijn aftrekbaar van de winst. Bewaar de factuur daarom goed.

Niet verplicht: het ondernemingsplan

Vroeger was het maken van een ondernemingsplan vrij gebruikelijk. Tegenwoordig is dit alleen nodig wanneer je een financiering moet regelen. Bijvoorbeeld bij de bank of (particuliere) investeerders. Het schrijven van een ondernemingsplan kan vrij ingewikkeld zijn, laat dit dus door iemand doen die hier verstand van heeft.

Wel verplicht: de administratie

Als ondernemer ben je verplicht om een goede financiële administratie bij te houden. De belastingdienst vertelt niet hoe je die administratie moet voeren. Je mag papieren of digitale bonnetjes en facturen bijhouden. Een ouderwets kasboek tot online boekhouden, alles is mogelijk. Zolang je maar aan kunt tonen dat de administratie op orde is.

Wees voorzichtig met het voeren van een dubbele administratie, enkel en alleen om belasting te ontwijken. Dit is niet de bedoeling, niet netjes en kan ook nog eens tot hoge boetes leiden. De administratie bewaar je gedurende minimaal zeven jaar. Wanneer je alles digitaal doet is het veel makkelijker om dit tientallen jaren te bewaren.

De financiële administratie staat los van de personeelsadministratie of klantadministratie. Hier gelden weer andere regels voor.

Het aanvragen van vergunningen

Wanneer je het bedrijf vanuit huis runt of de werkzaamheden bij de klant uitvoert, dan heb je geen vergunning nodig. Uitgezonderd speciale beroepen, hier moet je wel een vergunning of certificaat voor aanvragen. Ga je een kantoor of bedrijfspand bouwen? Let dan goed op de omgevingsvergunning en bouwvergunning. Soms heb je ook een vergunning nodig voor het maken van gevelreclame, het plaatsen van een terras of het aanpassen van de buitenkant van het pand.

Een zakelijke rekening: niet verplicht maar wel handig

Geen enkele ondernemer is verplicht om een zakelijke rekening te openen. Vroeger werd dit wel als de norm gezien, maar tegenwoordig is er veel mogelijk. Een zakelijke rekening is duurder maar heeft een professionele uitstraling. Bovendien is het makkelijker om zakelijke- en privé transacties apart te houden. Dit maakt de financiële administratie er een stuk makkelijker op.

Verzekeringen afsluiten

Veel eenmanszaken sluiten geen verzekering af. Toch is dit wel verstandig, je bent op die manier verzekerd tegen ziekte of wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Helaas zijn dit soort verzekeringen erg duur en ze dekken ook niet de volledige schade.

Een alternatief voor deze verzekering is het maandelijks wegzetten van een bepaald bedrag. Wanneer je de eerste vijf jaar niks overkomt heb je net zoveel gespaard als dat je jarenlang premie betaalt en hier uiteindelijk geen gebruik van maakt. Het leuke aan zelf sparen is dat je na beëindiging van het bedrijf een grote zak met geld hebt, mits je dit niet eerder aan hebt moeten spreken.

Verzekeringen afsluiten is wel verplicht wanneer je personeel aanneemt. Laat je vooraf informeren welke verzekeringen nodig zijn.

De website voor het bedrijf

Elk bedrijf heeft tegenwoordig een website nodig. Het is geen verplichting maar zonder website zullen concurrenten het beter doen. Dit komt omdat miljarden mensen op het internet naar bedrijven of informatie zoeken.

Ga voor een SEO-vriendelijke website. Deze is goed vindbaar in zoekmachines waardoor je concurrenten voorblijft. SEO oftewel zoekmachine optimalisatie vraagt om veel geduld en vooral doorzettingsvermogen. Maar ook kennis met betrekking tot de werking van zoekmachines en wat de Google richtlijnen zijn.

Content speelt de grootste rol bij het realiseren van een hoge positie in zoekmachines. Schakel daarom dé SEO-tekstschrijver van Nederland in. Onderaan deze pagina vraag je vrijblijvend de tarievenkaart aan.

Data verzamelen en analyseren

Bereik je de doelstellingen of moet je bijsturen? Elke ondernemer zou dagelijks data moeten verzamelen en dit analyseren. Aan de hand hiervan pas je het ondernemersplan aan. Met behulp van business intelligence software is het mogelijk om vanuit verschillende bronnen gegevens te verzamelen en te analyseren. Een en ander is afhankelijk van het type bedrijf.

Soms is het handiger om data handmatig te verzamelen. Hoe dan ook, zorg dat je op de hoogte blijft van de processen en de voortgang van je bedrijf.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven