Uurtarief tekstschrijver 2023 – dit betaal je

Bijgewerkt: 24 februari 2023

Altijd een gevoelig onderwerp: het uurtarief tekstschrijver 2023. Een tekstschrijver vindt zijn collega bijna altijd te duur of juist te goedkoop. Hierdoor ontstaat er soms een strijd tussen tekstschrijvers. Hier heb jij niet veel aan, want je wil gewoon weten wat een normaal uurtarief is. Hieronder de gemiddelde uurtarieven op een rij (en het nadeel hiervan).

Tekstschrijver werkt met verschillende tarieven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een tekstschrijver kan met verschillende tarieven werken. Veel schrijvers kiezen voor een van de volgende methoden:

  • uurtarief
  • woordtarief
  • projecttarief

Wat is het verschil tussen deze drie? Bij een uurtarief betaal je de tekstschrijver per gewerkt uur. Een woordtarief is het meest gangbare: hierbij betaal je per geschreven woord. Ook een projecttarief komt regelmatig voor, waarbij je de tekstschrijver per tekst of per project afrekent.

Het uurtarief tekstschrijver 2023

Brengt de tekstschrijver een uurtarief in rekening? Dan is het goed om te weten wat een reëel uurtarief is. Laten we eerst eens kijken wat de gemiddelde zzp’er of freelancer per uur vraagt. De website Loonwijzer heeft verschillende uurtarieven met elkaar vergeleken. Het goedkoopst zijn de schoonmaker of pedicure in opleiding (€ 12-€ 16 per uur). Het meest betaal je voor de jurist of organisatieadviseur (€ 70-€ 180 per uur).

Wat is dan het uurtarief van een tekstschrijver in 2023? Gemiddeld ligt dit tussen de € 50 en € 100 per uur. Een klein gedeelte zit hieronder of ver hierboven.

Dit is waarom je niks aan een uurtarief hebt

Is het wel verstandig om een tekstschrijver per uur af te rekenen? Eigenlijk niet, tenzij de tekstschrijver ontzettend snel werkt. Laat ik een voorbeeld noemen.

Tekstschrijver A hanteert een uurtarief van € 80. Over een blog van 500 woorden doet hij 2,5 tot 3 uur. Dankzij zijn langzame werkwijze krijg jij de hoge rekening gepresenteerd. Tekstschrijver B, ook met een uurtarief van € 80, is in een half uur klaar. Dezelfde kwaliteit maar deze tekstschrijver is gewoon een snelle werker. Je ontvangt een veel lagere factuur.

Uurtarief tekstschrijver te hoog? Ja, belachelijk!

Een tekstschrijver werkt ontzettend langzaam en jij moet daar voor boeten. Dat is waarom een uurtarief belachelijk klinkt.

Natuurlijk moet je als zelfstandige tekstschrijver belasting afdragen. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor kosten zoals computer, software, studie of opleiding en verzekeringen. Een uurtarief dat ergens tussen € 50 en € 100 ligt is dan niet meer dan normaal. Toch hoeft mijn klant hier niet de dupe van te zijn.

Ik vind het niet nodig om een uurtarief in rekening te brengen. Bij mij betaal je per tekst, soms reken ik per woord af. Dit hangt een beetje van het onderwerp en het benodigd aantal teksten af. Hoe dan ook: van tevoren ontvang je de tarievenkaart, zodat je weet waar je aan toe bent. Hoef jij je niet druk te maken om de snelheid waarmee ik werk. Je betaalt mij ook niet voor dat kopje thee dat ik tussendoor drink.

Dit is wat anderen van een woordtarief vinden

Sommige tekstschrijvers vinden een tarief per woord een belediging. Je bent dan veel te lang bezig met het vinden naar de juiste woorden, om toch maar aan dat benodigd aantal te komen. In de praktijk valt dit echt wel mee. Bovendien is een tarief per woord helemaal geen belediging. Hier betaal je overigens nooit per woord maar per tekst. Zo hoef jij je geen zorgen te maken om wat extra woorden die erbij staan, zie het als een cadeautje. Hier betaal je nooit extra voor.

Wat kost dat dan, een tekst laten schrijven?

Nu wil je vast weten wat je bij mij betaalt voor het laten schrijven van een tekst. Vind je teksten laten schrijven een goede investering maar moet dit wel betaalbaar zijn? Dat is mooi, vraag direct de tarievenkaart aan. Maak kennis met de verrassende prijzen. Overigens zijn alle bedragen inclusief zoekwoordenonderzoek (indien van toepassing). Dat is handig want een zoekwoordenonderzoek helpt bij het creëren van uitstekende SEO teksten. Dit heb je weer nodig wanneer je goed vindbaar wil zijn in zoekmachines.

Door mij geschreven SEO teksten scoren over het algemeen goed in zoekmachines. Natuurlijk wil ik dat ook voor jou realiseren. Een hoge positie in zoekmachines betekent meer websitebezoekers en een hogere conversie.

Bianca, kan ik jou niet per uur betalen?

Een vraag die mij vaak gesteld wordt: of je mij niet per uur kunt betalen. Nee, dat kan niet. Ik snap wel dat je dit wilt, juist vanwege mijn snelle werkwijze. Maar ik hou ervan om mijn tijd zelf in te delen.

Dus helaas, je betaalt netjes een vaste prijs per artikel of per project. Soms per woord, maar dat bespreken we samen.

Zo, nu weet je voldoende over het uurtarief tekstschrijver 2023. Neem voor verdere vragen contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven