Uurtarief tekstschrijver 2021 – dit betaal je

Altijd een gevoelig onderwerp: het uurtarief tekstschrijver 2021. Een tekstschrijver vindt zijn collega bijna altijd te duur of juist te goedkoop. Hierdoor ontstaat er soms een strijd tussen tekstschrijvers. Hier heb jij niet veel aan, want je wil gewoon weten wat een normaal uurtarief is. Hieronder de gemiddelde uurtarieven op een rij (en het nadeel hiervan).

Tekstschrijver werkt met verschillende tarieven

Een tekstschrijver kan met verschillende tarieven werken. Veel schrijvers kiezen voor een van de volgende methoden:

  • uurtarief
  • woordtarief
  • projecttarief

Wat is het verschil tussen deze drie? Bij een uurtarief betaal je de tekstschrijver per gewerkt uur. Een woordtarief is het meest gangbare: hierbij betaal je per geschreven woord. Ook een projecttarief komt regelmatig voor, waarbij je de tekstschrijver per tekst of per project afrekent.

Het uurtarief tekstschrijver 2021

Brengt de tekstschrijver een uurtarief in rekening? Dan is het goed om te weten wat een reëel uurtarief is. Laten we eerst eens kijken wat de gemiddelde zzp’er of freelancer per uur vraagt. De website Loonwijzer heeft verschillende uurtarieven met elkaar vergeleken. Het goedkoopst zijn de schoonmaker of pedicure in opleiding (€ 12-€ 16 per uur). Het meest betaal je voor de jurist of organisatieadviseur (€ 70-€ 180 per uur).

Wat is dan het uurtarief tekstschrijver 2021? Gemiddeld ligt dit tussen de € 50 en € 100 per uur. Een klein gedeelte zit hieronder of ver hierboven.

Dit is waarom je niks aan een uurtarief hebt

Is het wel verstandig om een tekstschrijver per uur af te rekenen? Eigenlijk niet, tenzij de tekstschrijver ontzettend snel werkt. Laat ik een voorbeeld noemen.

Tekstschrijver A hanteert een uurtarief van € 80. Over een blog van 500 woorden doet hij 2,5 tot 3 uur. Dankzij zijn langzame werkwijze krijg jij de hoge rekening gepresenteerd. Tekstschrijver B, ook met een uurtarief van € 80, is in een half uur klaar. Dezelfde kwaliteit want deze tekstschrijver is gewoon een snelle werker. Je ontvangt een veel lagere factuur.

Uurtarief tekstschrijver 2021? Belachelijk!

Een tekstschrijver werkt ontzettend langzaam en jij moet daar voor boeten. Dat is waarom een uurtarief belachelijk klinkt.

Natuurlijk moet je als zelfstandige tekstschrijver belasting afdragen. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor kosten zoals computer, software, studie of opleiding en verzekeringen. Een uurtarief dat ergens tussen € 50 en € 100 ligt is dan niet meer dan normaal. Toch hoeft de klant hier niet de dupe van te zijn.

Ik vind het niet nodig om een uurtarief in rekening te brengen. Bij mij betaal je per tekst, soms reken ik per woord af. Dit hangt een beetje van het onderwerp en het benodigd aantal teksten af. Hoe dan ook: van tevoren ontvang je een offerte, zodat je weet waar je aan toe bent. Hoef jij je niet druk te maken om de snelheid waarmee ik werk. Je betaalt mij ook niet voor dat kopje thee dat ik tussendoor drink.

Dit is wat anderen tekstschrijvers van een woordtarief vinden

Sommige tekstschrijvers vinden een tarief per woord een belediging. Omdat je uren bezig zou moeten zijn met één tekst. Mijn mening: wanneer je zo lang bezig bent, kun je beter op zoek naar ander werk. Het is toch belachelijk dat jij als opdrachtgever moet betalen voor het ontbreken van creativiteit?

Wat kost dat dan, een tekst laten schrijven?

Nu wil je vast weten wat je bij mij betaalt voor het laten schrijven van een tekst. Ben je geschrokken van bovenstaand voorbeeld waarbij de “tekstschrijver” € 180 – € 250 per tekst vraagt? Laat ik je geruststellen: mijn tarief ligt een stuk lager. Voor een tekst van 500 woorden betaal je minder dan € 85. Dit is exclusief btw. Je weet dat je als ondernemer de btw als voorbelasting kunt aftrekken? Ben je particulier, dan heb je deze mogelijkheid (helaas) niet.

Door mij geschreven SEO teksten zijn ook nog eens goed vindbaar in zoekmachines. Natuurlijk wil ik dat ook voor jou realiseren. Een hoge positie in zoekmachines betekent meer websitebezoekers en een hogere conversie.

Bianca, kan ik jou niet per uur betalen?

Een vraag die mij vaak gesteld wordt: of je mij niet per uur kunt betalen. Nee, dat kan niet. Ik snap wel dat je dit wilt, juist vanwege mijn snelle werkwijze. Maar ik hou ervan om mijn tijd zelf in te delen.

Dus helaas, je betaalt netjes een vaste prijs per artikel of per project. Soms per woord, maar dat bespreken we samen.

Zo, nu weet je voldoende over het uurtarief tekstschrijver 2021. Neem voor verdere vragen contact op.

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy