10 tips voor een pakkende titel

Bijgewerkt: 16 april 2023

Met een korte en krachtige zin trek je de aandacht van de lezer. Een pakkende titel maakt mensen nieuwsgierig naar de inhoud van het stuk. De titel is creatief, stelt een vraag of doet een belofte. Dit maakt de lezer hartstikke nieuwsgierig. Ik leg je uit hoe je een geweldige titel bedenkt die ook nog eens relevant is voor de inhoud van de tekst, zodat de lezer niet teleurgesteld raakt.

1. Maak gebruik van cijfers, bijvoorbeeld “10 tips voor…”

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Gebruik cijfers om aandacht te trekken! Dit kan door nummers te gebruiken in de titel van je tekst. Hierdoor valt je tekst op tussen alle andere online teksten. Mensen zijn namelijk nieuwsgierig naar lijstjes en tips en als ze in de titel van je tekst staan, willen mensen weten wat erin staat.

Door het gebruik van cijfers in de titel maak je het voor de lezer duidelijk wat hij of zij kan verwachten. Het schept direct verwachtingen en laat zien dat je tekst een overzichtelijke structuur heeft. Zo weet de lezer wat hij of zij kan verwachten en waar de tekst over gaat.

Het is wel belangrijk om de inhoud van je tekst aan te sluiten bij de titel. Anders zal de lezer zich misleid voelen en je tekst niet waarderen. Wees dus eerlijk en zorg ervoor dat de inhoud van je tekst de verwachtingen van de lezer waarmaakt.

2. Wek nieuwsgierigheid op door een vraag te stellen in de titel

Wil je dat mensen je tekst lezen en geïnteresseerd blijven? Stel dan vragen in je tekst! Dit wekt nieuwsgierigheid bij de lezer. Mensen willen graag antwoord op vragen. Door vragen te stellen in je tekst, prikkel je de nieuwsgierigheid van de lezer. Je je hem of haar uit om verder te lezen.

Door vragen te stellen, laat je zien dat je begrijpt waar je lezers mee zitten en dat je hun problemen begrijpt. Dit leidt tot een grotere betrokkenheid en zorgt ervoor dat de lezer zich begrepen voelt.

Het is wel belangrijk om de vragen op een slimme manier te stellen. Bijvoorbeeld vragen die direct aansluiten bij de behoefte van de lezer en die de lezer activeren om over de vraag na te denken.

3. Gebruik sterke woorden zoals “essentieel” of “ongelooflijk”

Door het gebruik van sterke woorden in je titel, trek je de aandacht van de lezer. Ook zet je de boodschap kracht bij. Sterke woorden zijn woorden die een emotionele lading hebben en direct aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan woorden als “essentieel”, “ongelooflijk”, “verbluffend” en “fantastisch”.

Door het gebruik van deze woorden geef je je tekst meer impact en maak je het interessanter. Het is belangrijk om deze woorden op de juiste manier te gebruiken, zodat ze niet hun kracht verliezen. Gebruik ze dus alleen als het echt van toepassing is.

4. Kies een titel die aansluit bij de behoeften van je doelgroep

Een goede titel trekt de aandacht van de lezer en nodigt uit om verder te lezen. Het is belangrijk om een titel te kiezen die aansluit bij de behoeften van de doelgroep.

Bedenk wat de doelgroep interesseert en waar ze mee bezig zijn. Misschien zijn ze bezig met school, liefde, carrière, of hebben ze interesse in muziek, mode, sport, of politiek.

Bestaat je doelgroep uit jongeren? Enkele voorbeelden van pakkende titels voor jongeren:

 • “10 tips om beter te leren voor je examens”
 • “Zo vind je de perfecte outfit voor elk feest”
 • “Hoe maak je nieuwe vrienden op een nieuwe school?”
 • “De waarheid over online daten: wat je moet weten”
 • “De top 5 sporten die je moet proberen”

5. Maak het specifiek, bijvoorbeeld “Hoe je binnen een week …”

Een specifieke titel maakt de lezer direct duidelijk wat hij kan verwachten. Het geeft een duidelijke richtlijn en geeft meer urgentie aan het onderwerp.

Bij het kiezen van een specifieke titel is het belangrijk om de belofte waar te maken. Zorg dat de inhoud van het artikel ook echt bijdraagt aan de oplossing van het probleem.

Enkele voorbeelden van specifieke titels zijn:

 • “Hoe je binnen een maand je eerste miljoen verdient”
 • “Hoe je binnen een dag een nieuwe taal leert “
 • “Hoe je binnen een week je angst om te spreken in het openbaar overwint”
 • “Hoe je binnen een uur een gezonde maaltijd op tafel zet”
 • “Hoe je binnen een maand je droomlichaam bereikt”

6. Speel in op emoties zoals angst, blijdschap of verbazing

Emoties zijn een krachtig middel om de aandacht van de lezer te trekken. Door in te spelen op emoties zoals angst, blijdschap of verbazing, maak je de lezer nieuwsgierig.

Het is belangrijk om te weten wat de doelgroep bezighoudt en waar ze emotioneel op reageren. Voorbeelden van emoties die je kunt gebruiken zijn: angst, opwinding, nieuwsgierigheid, verbazing, blijdschap, verdriet, of verontwaardiging.

Enkele voorbeelden van titels die inspelen op emoties:

 • “De schokkende waarheid achter online daten”
 • “De verrassende voordelen van dagelijks mediteren”
 • “De gevaarlijke gevolgen van slaaptekort”
 • “De verbazingwekkende kracht van positief denken”
 • “Hoe je binnen een dag je grootste angst overwint”

7. Maak gebruik van woordspelingen of alliteraties

Het gebruik van woordspelingen en alliteraties maakt een blogtitel creatiever en pakkender. Hierbij maak je gebruik van woorden die klankovereenkomsten hebben of woorden die een dubbele betekenis hebben.

Enkele voorbeelden van woordspelingen en alliteraties:

 • “Een cupcake voor elke mood: de ultieme smaaksensatie”
 • “Van verveling naar voldoening: de kunst van productiviteit”
 • “Van slecht slapen naar stralende dagen: slaaptips die werken”
 • “Stop met stressen en start met succesvol zijn: de sleutel tot balans”

8. Maak de titel kort en krachtig, maximaal 10 woorden

Een goede blogtitel is kort en krachtig. Over het algemeen is het verstandig om een blogtitel niet langer dan 10 woorden te maken. Zo houd je het beknopt en gemakkelijk te onthouden. Korte titels zijn aantrekkelijker en trekken de aandacht van de lezer. Lange titels kunnen voor verwarring zorgen.

Voorbeeld van een korte titel: “10 Tips voor Gezond Slapen als Tiener”

Voorbeeld van een veel te lange titel: “Een Uitgebreide Gids met 20 Praktische Tips en Technieken om Beter te Slapen als Tiener, inclusief Advies over Slaapgewoonten, Slaapomgeving, Bedtijdroutine en Technologiebeperkingen.”

Niet alleen ontmoedigt die lange titel om door te lezen, hij zal in de Google zoekresultaten worden afgekapt.

9. Probeer een unieke invalshoek te vinden die opvalt tussen andere titels

Titels zijn erg belangrijk om de aandacht te trekken van je doelgroep. Het is daarom belangrijk om een unieke invalshoek te vinden die opvalt tussen andere titels. Bijvoorbeeld door het benadrukken van een bijzondere eigenschap van jouw product of dienst, of door het gebruiken van humor of emotie.

10. Test verschillende titels en kijk welke het beste werkt voor jouw doelgroep.

Als je verschillende titels hebt bedacht, is het tijd om te testen welke het beste werkt. Dit doe je door te kijken naar het aantal clicks of views dat de titel genereert. Ook kun je mensen vragen wat zij van de titel vinden en of het hen aanspreekt. Met deze feedback pas je de titel aan en verbeter je hem.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven