Yoast SEO plugin (WordPress)

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

De Yoast SEO plug-in: iedereen met een WordPress website zou deze moeten hebben. Dankzij deze plug-in schrijf je teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Bovendien heb je toegang tot de XML sitemap, maak je meta beschrijvingen, voorkom je dubbele URL’s of stel je een no-follow link in. Maar er is natuurlijk nog veel meer met de Yoast SEO plugin mogelijk.

Aan de slag met Yoast

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Misschien denk je bij Yoast wel direct aan de naam Joost. Dat kan wel kloppen want de Nederlander Joost de Valk heeft deze razendpopulaire plugin in 2010 ontwikkeld. Ondanks dat deze plug-in al langere tijd bestaat werkt hij nog steeds. Dat is natuurlijk te danken aan regelmatige updates.

Wat kun je allemaal met de Yoast SEO plugin? Heel veel! De plug-in is dan ook bedoeld voor het verbeteren van je SEO. Hiermee ben je beter vindbaar in zoekmachines. Maar let op, de Yoast SEO plug-in dient als ondersteuning. Uiteindelijk ben je zelf voor het eindresultaat verantwoordelijk.

Download de Yoast SEO plugin en installeer deze op de WordPress website.

Gratis of premium (betaald)

Iedereen kan gebruik maken van de gratis Yoast SEO plugin. Hiermee heb je toegang tot de meeste onderdelen. Maar er is ook de premiumversie. Afhankelijk van de aanbieding kost dit tussen de € 75 en € 90 (exclusief btw). Dit bedrag betaal je eenmalig waarbij je de WordPress SEO plugin premium voor één website mag gebruiken.

Is het handig om voor de premium versie te gaan? Met deze versie heb je wel wat meer mogelijkheden. Zo heb je toegang tot uitgebreide zoekwoordenoptimalisatie en kun je schema.org gegevens toevoegen. Met dit laatste vertel je zoekmachines en sociale media waar de pagina over gaat.

De premium versie houdt automatisch de belangrijkste pagina’s in de gaten en geeft een waarschuwing wanneer deze gedurende een half jaar niet zijn bijgewerkt. Met de gratis versie moet je alles handmatig controleren. Je ziet, de Yoast plug-in Premium biedt iets meer mogelijkheden. toch is dit geen vereiste om goed vindbaar te zijn in zoekmachines.

Ondersteuning bij de Yoast SEO plugin

Niet iedereen maakt probleemloos gebruik van de Yoast SEO plugin. Heb je de Premium versie dan heb je een jaar lang gratis toegang tot 24/7 ondersteuning. Wanneer je voor de gratis plug-in gaat dan kun je alleen gebruikmaken van de Yoast kennisbank.

Gelukkig vind je op diverse fora genoeg kenners die je met de Yoast SEO plugin kunnen helpen. Voor dit onderdeel hoef je dus niet voor de Premium versie te gaan.

Hoeveel sites maken gebruik van de Yoast plugin?

Het zal je misschien verbazen maar ruim 11,5% van de 1 miljoen beste websites (wereldwijd) maakt gebruik van de Yoast SEO. Dit laat zien hoe populair deze plug-in is. Maar ook hoe waardevol, we hebben het hier immers niet over wat kleine websites.

Wanneer je naar het totaal aantal websites kijkt dan zijn er minimaal 10 miljoen sites met de Yoast plug-in. Waarschijnlijk zijn dit er nog veel meer. Moet hier wel bij gezegd worden dat deze plug-in in sommige landen populairder is dan in andere landen. In Nederland zijn we dol op Yoast!

Yoast SEO tips

Heb je moeite met de Yoast SEO plugin? Voordat je de plugin gebruikt is het belangrijk dat de website op een goede, snelle en betrouwbare server draait. Daarnaast zul je de plug-in altijd moeten voorzien van de nieuwste updates. Upgrade je WordPress website naar PHP 7.0 of hoger. Hier volgen nog wat nuttige tips.

Tip 1: bepaal de weergave van je site

Kies bij instellingen -> algemeen of je site wordt weergegeven met of zonder www. Met betrekking tot SEO maakt dit niet veel uit maar het moet vooral goed voelen.

Tip 2: maak gebruik van de nieuwste WordPress block editor

De WordPress block editor werkt op basis van what you see is what you get. Overigens heb je ook de mogelijkheid om met HTML te werken.

Tip 3: gebruik de SEO score om je teksten te optimaliseren

Een groen bolletje betekent dat de tekst SEO-proof is, een oranje bolletje verdient aandacht en bij een rood bolletje is er nog werk aan de winkel. Maar let op, focus je niet alleen op deze bolletjes. Soms krijgen perfect geschreven SEO teksten een rood bolletje en ontvangen slechte teksten een groen bolletje. Zie het dan ook als een richtlijn en zeker niet als sluitend advies.

Tip 4: optimaliseer de URL van pagina’s en blog

Deze pas je heel eenvoudig aan door op “permalink wijzigen” te klikken. Verwijder zoveel mogelijk overbodige woorden, een korte URL is een stuk overzichtelijker.

Tip 5: stel titelsjablonen in.

Dit doe je via de optie SEO -> zoekweergave. Met deze functie bepaal je hoe URL’s er in Google uit komen te zien.

Tip 6: maak een meta description.

Met een meta description laat je zoekmachines zien waar een pagina over gaat. Deze korte omschrijving is, mits goed gekozen, ook in de organische zoekresultaten zichtbaar. De meta description stel je onderaan de pagina in.

Tip 7: deel de XML Sitemap met zoekmachines

Bij zoekmachines zoals Google en Bing kun je een sitemap indienen. Dit zorgt voor een snellere en betere indexatie van je website. Met de Yoast SEO plug-in maak je automatisch een XML sitemap aan. Dit bespaart je een hoop werk.

Goed vindbaar in zoekmachines

De Yoast SEO plugin helpt je naar een betere vindbaarheid in zoekmachines. Houd er echter rekening mee dat je het meeste werk zelf moet doen. Wanneer jij slechte content deelt dan kan de Yoast SEO plug-in je echt niet naar een betere positie in de organische zoekresultaten helpen. Zoekmachines belonen goede content met een hogere ranking. Dankzij goed geschreven teksten blijf je de concurrent voor. Ga dus voor SEO teksten, geschreven door dé betaalbare SEO tekstschrijver. Informeer vrijblijvend naar de prijzen of voorwaarden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven