Wie woont er op dit adres? Zo kom je er achter

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Er staat een mooi bedrijfspand en je wil weten wie de verkoper is. Of je hebt een adres in handen gekregen en bent nieuwsgierig van wie dit is. Wie woont er op dit adres? Met wat speurwerk kom je er achter wie er woont. Dat blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te zijn, want de privacy in Nederland wordt goed gewaarborgd.

Via het online kadaster zien wie er woont

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Via het online kadaster kachterhaal je de eigenaar van een woning of bedrijfspand . Maar let op, de eigenaar hoeft nog niet hetzelfde te zijn als degene die er woont of het bedrijf dat er gevestigd is.

Gebruik het kadaster als informatiebron over eigendom en gebruik van vastgoed. Wanneer je informatie wil opvragen dan moet je hiervoor betalen. Eigendomsinformatie omtrent je eigen perceel is altijd gratis, hiervoor moet je inloggen met je DigiD (via Mijn Overheid).

In de eigendomsinformatie staat het volgende:

 • Naam van de eigenaar
 • Wie gebruik van het perceel mag maken
 • Eventuele beperkingen
 • Indien er sprake is van erfpacht op het perceel
 • Oppervlakte van het perceel, dit geldt niet voor appartementen
 • De laatste verkoopprijs

Wonen er meerdere personen op dit adres? Dat wordt niet in de eigendomsinformatie weergegeven. Het kan dus ook dat iemand anders dan de eigenaar het huis bewoont.

Informatie opvragen uit het bevolkingsregister

Wie woont er op dit adres? Die informatie kun je ook bij het bevolkingsregister opvragen. Maar let op, dit kan alleen wanneer je zelf op dit adres woont. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen hoeveel personen op je adres staan ingeschreven.

Het is helaas niet mogelijk om via het bevolkingsregister op te vragen wie er op een ander adres woont. En ook niet hoeveel personen hier ingeschreven staan. De gemeente mag deze informatie niet aan particulieren doorgeven. Bepaalde bedrijven hebben hier wel toegang tot, maar dit moet altijd met een geldige reden zijn.

Wil je weten wie er op je eigen adres staan ingeschreven? Dit kan alleen wanneer je de naam en geboortedatum van een bepaald persoon opgeeft. Bovendien moet je aan kunnen tonen dat je op dit adres woont.

Maak gebruik van social media

Wil je weten wie er op een bepaald adres woont? Probeer het via sociale media op te zoeken. Vooral op Facebook en Instagram vullen mensen hun woonadres in, zonder te bedenken dat dit voor iedereen zichtbaar is.

Helaas kun je via sociale media niet op adres zoeken. Je zult dus altijd bij een persoon uit moeten komen die misschien zijn of haar adres heeft gepubliceerd.

Wat Google van ons weet

Er is nog een manier om te weten wie er op een adres woont: voer het adres in Google in. Niet alleen de straat en het huisnummer maar ook de woonplaats. Kijk vervolgens welke zoekopdrachten naar boven komen. Soms staat er een naam bij het adres.

Houd er wel rekening mee dat informatie die je via Google vindt, verouderd kan zijn. Zo kan het dat de naam die bij het adres staat niet meer klopt. Bijvoorbeeld omdat de persoon verhuisd is, of overleden. Ook staat er soms onjuiste informatie op het internet.

Google weet veel dingen over gebruikers. Onder andere de locatie, het apparaat waarmee je op het internet surft, op welke momenten je dit doet, de zoekopdrachten die je invoert en welke websites je bezoekt. Maar ook op welke advertenties je klikt en wat je eventueel koopt.

Al die data is in handen van Google. Het is niet mogelijk om dit soort gegevens bij Google op te vragen.  Google zal dus niet zomaar publicatie of het IP adres van een gebruiker vrijgegeven. Dit is alleen via een gerechtelijk bevel mogelijk, en dan met een wel heel geldige reden.

Hoe het met je privacy zit

Zoals je ziet verzamelt Google veel gegevens over gebruikers. Daar komt nog bij dat je gegevens mogelijk op verschillende websites en op social media staat. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je online privacy.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de dingen die je online publiceert. Wanneer je op een forum je adres achterlaat, dan is het je eigen schuld wanneer anderen weten waar je woont. Dit geldt ook voor social media. Bij het aanmaken van een social media account ben je niet verplicht om je adresgegevens op in te vullen. Wel wordt naar je land gevraagd, maar dit is niet te herleiden naar je privé adres.

Weet dus wat je deelt, waar je dit doet en aan wie je informatie prijsgeeft.

Mag je achterhalen wie er op een adres woont?

Wil weten wie er op een adres woont. Mag je dit proberen te achterhalen? Ja, zolang dit op een illegale manier gebeurt mag je gewoon achterhalen wie er in een bepaalde woning verblijft. Of van wie het huis of het pand is. De volgende methoden zijn toegestaan:

 • Eigendomsinformatie via het Das ter aanvraag in
 • Informatie via sociale media die openbaar staat, bekijken
 • Adresgegevens op een forum bekijken, zolang het openbaar staat
 • Aanbellen en vragen wie er woont

De volgende dingen zijn niet toegestaan:

 • Via het bevolkingsregister vragen wie er op een adres woont
 • De politie of een hulpdienst om informatie vragen
 • In de buurt aanbellen en vragen wie er op dat adres woont
 • Een social media account hacken
 • Een website hacken en op die manier de gegevens van een persoon achterhalen

Wie woont er op dit adres: de conclusie

De conclusie is dat er een aantal legale manieren zijn om te achterhalen wie er op een bepaald adres woont. Het is belangrijk om te weten dat de bewoner niet de eigenaar van het huis hoeft te zijn. Verder kun je geen overzicht krijgen van wie er ingeschreven staan op een bepaald adres, zelfs niet wanneer dit je eigen adres betreft.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven