Website kopen, waar op letten?

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Je wil een website kopen. Waar op letten zodat je niet onnodig veel geld uitgeeft? Goed dat je hier over nadenkt. Er staan namelijk ontzettend veel websites te koop, vaak tegen belachelijk hoge prijzen. Het is een hele kunst om hier de pareltjes tussen uit te halen. Ik leg je uit waar je allemaal op moet letten wanneer je een website koopt.

Geld verdienen met je eigen website

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Waarom zou je eigenlijk een website kopen? Omdat je hier grof geld mee kunt verdienen. Webmasters die het goed doen verdienen maandelijks tussen de € 5000 en meer dan 10.000. Bedenk echter dat de meeste webmasters of webshopeigenaren een maximale omzet van € 500 per maand behalen. Het is echt wel een klein percentage dat hier zoveel mee verdient.

Wil je geld verdienen met een website, dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Je eigen website bouwen
  • Een bestaande website overnemen

Heb je weinig tijd en zin om een eigen website te bouwen en wil je niet wachten of deze goed in Google scoort? Dan is het verstandiger om een bestaande website over te nemen.

Website kopen, waar op letten?

Koop alleen een website waar ook je interesse in ligt. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan dieren, dan moet je zeker geen website over dieren kopen. Hoe interessant het ook lijkt, vroeg of laat gaat dit je tegenstaan. Dat is dus het eerste aandachtspunt.

Website kopen, waar op letten? Hieronder vind je nog veel meer tips. Lees ze goed door, want zo voorkom je dat je een kat in de zak koopt.

Tip 1: bepaal je budget

Je ziet een goedlopende website voor € 30.000 te koop staan. Dit lijkt een koopje, maar heb je hier ook het geld voor? Wanneer je een dure lening moet afsluiten om een website te kopen, dan is dit minder interessant. Je moet de lening namelijk met rente terugbetalen. Daarnaast is het nog maar de vraag of je voldoende inkomsten uit die website haalt.

Bepaal vooraf je budget. Wil je toch geld lenen voor een website, bekijk dan of de website daadwerkelijk iets oplevert. Geef nooit meer geld uit dan je van tevoren in gedachten had. Ligt je budget op € 5000 en kost een website € 6000, probeer dan te onderhandelen. Lukt dit niet, dan komt er vast wel weer een ander project op je weg.

Tip 2: bedenk of je hier tijd voor hebt

Het runnen van een webshop of het bijhouden van een kost veel tijd. Houd er rekening mee dat je toch minimaal 5 uur per week moet investeren presteren. Bij sommige websites ben je wel 20 uur of meer per week kwijt. Soms kan een website een fulltime baan zijn. Heb je die tijd niet, begin er dan zeker niet aan. Een website kopen is dan weggegooid geld. Wanneer die website een hoog passief inkomen genereert, zul je merken dat dit zonder onderhoud flink terugloopt.

Tip 3: vraag inzicht in de bezoekersstatistieken

Een verkoper kan jou wijsmaken dat de website dagelijks 10.000 bezoekers trekt. Dit moet die verkoper ook aan kunnen tonen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel tools om dit zelf te checken, bijvoorbeeld via SE ranking, Ubersuggest, Semrush en Ahrefs. Maar dan nog wil je inzicht in de bezoekersstatistieken.

Een website kopen, waar op letten wanneer het om het aantal bezoekers gaat? Een website is pas interessant wanneer deze minimaal 10.000 unieke bezoekers per maand heeft. Meer is altijd beter. Komen er minder bezoekers, dan zul je nog veel aan promotie moeten doen.

Tip 4: inzicht in de inkomsten /omzet

Veel websites genereren een passief inkomen middels affiliate marketing. Op dit punt kan de verkoper je wijsmaken wat hij wil. Vraag daarom altijd inzicht in de maandelijkse inkomsten en omzet. Ga niet akkoord met een bewijs van de afgelopen maand. Je wil van minimaal 12 maanden de inkomsten of de omzet zien.

Wees voorzichtig wanneer je een printscreen ontvangt. Deze kan bewerkt zijn waardoor de inkomsten niet overeenkomen met de werkelijkheid. Feitelijk zou je zelf een rekensom kunnen maken. Een website met maandelijks 200 bezoekers en een commissie van € 5000, dat is niet realistisch.

Het is niet te zeggen wat een website maandelijks zou moeten opleveren. Gaat het om een affiliate website dan zou je het maandelijks aantal bezoekers ook als maximum aan commissie kunnen zien. Een website met dagelijks 200 bezoekers zou dan maximaal € 200 per maand aan commissie ontvangen. Terwijl 10.000 bezoekers per dag tot wel € 10.000 per maand kan opleveren. Maximaal, want een en ander is zeker afhankelijk van de branche of niche. De meeste websites zitten hier ver onder.

Tip 5: het systeem waarop de website draait

Ook belangrijk bij een website kopen en waar je op moet letten: het systeem. Het makkelijkst is wanneer de website op een CMS draait. Vooral WordPress is populair en erg gebruiksvriendelijk. Er zijn ook wat andere CMS (systemen) zoals Drupal en Joomla, maar daar moet je voorkeur ook liggen.

Ditzelfde geldt voor een CMS voor de webshop. De meest gekozen content management systemen voor een webshop zijn WooCommerce en Magento.

Website kopen, waar op letten bij overdracht?

Koop een website altijd bij een betrouwbare aanbieder. Natuurlijk weet je van tevoren niet of de verkoper ook wel betrouwbaar is. Daarom doe je dit het liefst via een bekend platform. Via Sitedeals worden veel websites opgezet, maar hier zitten ook wel wat oplichters tussen. Daarnaast heb je de website websitetekoop.nl en webshopovername.nl.

Controleer van tevoren altijd de verkoper. Betreft het hier een bedrijf en kan deze factureren? Dan zit het in veel gevallen wel goed. Wees voorzichtig wanneer je een website koopt van een particulier. Niet altijd blijkt de particulier ook de eigenaar van de website te zijn. Betaal daarom nooit vooraf.

Bij overdracht is het belangrijk dat je de ‘sleutel’ ontvangt. Bij het hostingbedrijf vraagt de verkoper een overdrachtscode aan. Wanneer je deze overdrachtscode ontvangt dan kun je de website op je eigen naam zetten. Zonder overdrachtscode is het niet verstandig om voor de website te betalen.

Overdracht domeinnaam: overeenkomst

Het is verstandig om bij overdracht van een domeinnaam of website een overeenkomst op te stellen. Hiermee toon je aan dat je de nieuwe eigenaar bent. Ook staan hierin afspraken over betalingen, overdracht en garanties.

Vraag ook even hoe het met eventuele auteursrechten zit. Je hebt er niets aan wanneer je een website koopt en de inhoud hiervan niet van jou is.

Zijn de teksten op de website ooit door een externe tekstschrijver gemaakt? Dan is het belangrijk dat je de licentie voor het gebruik hiervan overneemt. Bedenk dat je zelden eigenaar van de teksten wordt, het auteursrecht beschermt dit soort werken. Wel mag je middels de licentie gebruik maken van de teksten voor de website.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven