Phishing telefoontjes: telefoonnummers herkennen

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Phishing is een groeiend probleem. Het is een vorm van internetfraude, maar phishing telefoontjes komen ook veel voor. De beller neemt onder valse voorwendselen contact op. Met maar één doel: je geld of cryptocurrency afhandig maken. Herken phishing telefoontjes en de bijbehorende telefoonnummers.

Phising via de telefoon

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Normaal vindt finishing via de mail plaats. Je ontvangt dan een misleidend e-mailtje. In dat e-mailtje wordt je gevraagd om op een link te klikken, waardoor je op een malafide website uitkomt. Veel mensen zijn inmiddels bekend met dit soort mails. Daarom vindt phising via de telefoon steeds vaker plaats.

Phising telefoontjes herkennen

Het is niet altijd makkelijk om een phising telefoontje te herkennen. De beller doet zich namelijk voor als een medewerker van je bank, maar ook van bijvoorbeeld Microsoft, T-Mobile of KPN. Er wordt altijd de naam van een bekende organisatie gebruikt.

Aan de hand van die informatie weet je niet of het om phising of om een serieus gesprek gaat. Daarom zie je hieronder hoe je phising telefoontjes herkent.

1. Er wordt gevraagd om geld over te maken

Een phising telefoontje herken je omdat de beller vraagt om geld over te maken. Bijvoorbeeld via internetbankieren of via je smartphone. Vaak moet je dit direct doen, waarbij de beller aan de telefoon blijft hangen. Wanneer iemand telefonisch vraagt om geld over te maken moet je dit vooral niet doen.

2. Cryptocurrency overmaken

Het kan ook dat de beller vraagt om cryptocurrency over te maken of te betalen in cryptomunten. In 99% van de gevallen wordt om bitcoin gevraagd. Waar het ook voor is, maak niet zomaar cryptocurrency over. Al helemaal niet wanneer je de beller nog nooit eerder hebt gesproken of gezien.

3. Je moet je betaalpas opsturen

Soms wordt gevraagd om de betaalpas op te sturen. De phiser wil vertrouwelijk overkomen en zal soms vragen om de betaalpas eerst door te knippen. Hierdoor denk jij dat de betaalpas onbruikbaar is geworden. Dit klopt niet helemaal, want wanneer je de pincode vrijgeeft dan is de betaalpas nog steeds bruikbaar.

Stuur een betaalpas nooit naar iemand op. Je bank zal hier nooit om vragen. Is je betaalpas of pinpas ongeldig geworden, dan krijg je een nieuwe toegestuurd. Die oude hoef je echt niet terug te sturen.

4. Je moet je pincode doorgeven

In combinatie met je betaalpas opsturen moet je vaak ook (telefonisch) je pincode doorgeven. Maar het kan ook dat iemand aan de deur langskomt waaraan je de pincode moet geven. Vooral niet doen, hang direct op. Geen enkel bedrijf en natuurlijk ook geen enkele bank zal om je pincode vragen.

5. Doorverwijzing naar een website

Een phising telefoontje herken je ook doordat je wordt doorverwezen naar een bepaalde website. Vervolgens moet je privacygevoelige gegevens op deze website invullen. Soms moet je op de website via internet bankieren inloggen. Dit soort websites zijn onveilig, ze achterhalen je gegevens. Op deze manier kan de oplichter geld van je rekening halen.

Wordt telefonisch gevraagd om naar een bepaalde website te gaan? Trap hier niet zomaar in. Controleer altijd of de website bij het bedrijf hoort. Let goed op verborgen taalfouten of tikfouten. Zo ziet de website rabobrank.nl er heel betrouwbaar uit, maar kijk nog maar eens goed. Er staat een extra R in het midden.

6. Software op je pc of laptop installeren

Hoe herken je nog meer phising telefoontjes? Het kan dat de beller vraagt om bepaalde software te downloaden en op je pc of laptop te installeren. Doe dit niet zomaar, je weet nooit wat je installeert. Gevaarlijke software kan namelijk je gegevens naar de crimineel doorsturen. Bijvoorbeeld inloggegevens maar ook gegevens met betrekking tot je bankrekening.

7. Toegang verschaffen tot de computer

Wees ook voorzichtig wanneer er gevraagd wordt voor toegang tot je computer. Bijvoorbeeld via Chrome Remote Desktop of TeamViewer. Installeer dit soort programma’s niet zomaar. Maar het kan dat je er al gebruik van maakt, bijvoorbeeld voor je werk. In dit geval moet je de bijbehorende code niet doorgeven. Die geef je alleen door aan mensen die je ook uit het echte leven kent.

Phising telefoonnummers herkennen

Staan er ergens phising telefoonnummers geregistreerd? Nee want dit is vrij lastig. Criminelen kunnen namelijk gebruik maken van spoofing. Hierbij bellen ze vanaf een bestaand telefoonnummer, bijvoorbeeld van je bank of van een bekend bedrijf. Hierdoor lijkt het alsof je echt door dit bedrijf gebeld wordt.

Wanneer je het niet vertrouwt, dan kun je het beste het contact met dit phising telefoonnummer verbreken. Zoek vervolgens het telefoonnummer van het bedrijf of de bank op en bel dit. Je krijgt dan een echte medewerker aan de lijn, niet een oplichter. Criminelen kunnen namelijk alleen zelf bellen vanaf een bekend nummer, ze kunnen geen oproepen beantwoorden.

Cybercrime melden

Wil je phising telefoonnummers melden? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem. Hier ben je op het juiste adres voor het melden van cybercrime. Hier valt internetfraude maar ook phising telefoontjes onder. Ben je telefonisch of via het internet opgelicht dan is het belangrijk om je gegevens veilig te stellen. Bijvoorbeeld je bankrekening blokkeren of je pc/laptop resetten.

Doe verder aangifte bij de politie. Niet altijd kan de politie hier iets mee, maar elke aangifte komt in een dossier terecht. Dit kan op de lange duur tot aanhouding van de criminelen leiden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven