Wat valt onder copyright?

Iedere maker van een uniek werk krijgt automatisch copyright. Dit geldt echter alleen over zaken als teksten, foto’s en video’s, audio of kunstwerken. Wat valt onder copyright? Dat is best veel waaronder een illustratie, tekst op het internet of een gedicht. Ontdek wat nog meer allemaal onder het auteursrecht valt.

Je hoeft geen copyright aan te vragen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Soms wordt gedacht dat je copyright aan moet vragen. Dit is niet waar, copyright (spreek uit: koppie-waajt) oftewel auteursrecht is bij wet geregeld. Dit krijg je automatisch wanneer je een uniek werk creëert. Maar niet wanneer je andermans werk overneemt. Wat weer niks over inspiratie zegt, want je bent vrij om inspiratie uit andermans werken te halen.

Hoe dan ook, een werk moet uniek zijn maar ook vernieuwend. Bijvoorbeeld de tekst die je nu leest, die komt nergens anders op het internet of in boeken of tijdschriften voor. Dit betekent dat de maker van deze tekst automatisch het copyright heeft. Wanneer iemand anders deze tekst kopieert en op de eigen website plaatst dan spreek je van een schending van het auteursrecht.

Wat valt onder copyright?

Er valt best veel onder copyright, maar ook weer niet alles. Sommige ideeën of producten worden beschermd middels het octrooirecht. Dit is weer iets anders dan het auteursrecht. Hieronder zie je wat allemaal onder copyright valt.

Teksten (geschreven materiaal)

Bijna alle teksten worden beschermd middels copyright. Dit zijn onder andere de volgende teksten:

  • Teksten op websites
  • Teksten op social media
  • Teksten in boeken en tijdschriften
  • Gedichten
  • E-mails
  • WhatsAppberichten
  • Sms’jes
  • Liedjes

Daarnaast kun je denken aan teksten in folders, op posters of in reclame-uitingen. Zelfs op WhatsApp berichten, e-mails en sms’jes rust copyright. Dit betekent dat anderen de inhoud niet zomaar mogen overnemen en verspreiden.

Er valt wel wat over deze vorm van copyright te zeggen. Een klein stukje tekst kan namelijk niet uniek zijn. Kijk maar eens naar de volgende zin: “ik heb verschrikkelijke hoofdpijn”. Deze zin kom je duizenden malen op het internet of in boeken tegen. Deze zin is zo algemeen dat iedereen hem mag gebruiken.

Dit betekent dat je ook een zinnetje uit een liedje mag gebruiken, bijvoorbeeld op een website of in een reclame-uiting. Of dat zinnetje moet wel heel uniek zijn en nog nergens anders voorkomen. Copyright op teksten is soms een grijs gebied.

Foto’s, afbeeldingen en illustraties

Wat valt onder copyright wanneer het om beeldmateriaal gaat? Alle foto’s, afbeeldingen en illustraties zijn beschermd middels het auteursrecht. Wanneer jij een foto van een dier maakt en op internet plaatst, dan mag een ander deze foto niet zonder toestemming overnemen.

Een uitzondering vormt de productfoto. Een productfoto is bedoeld om de verkoop van een product te stimuleren. Productfoto’s zijn niet uniek, iedereen mag ze dus gebruiken. Toch moet je ook hier een beetje voorzichtig mee blijven.

Alle overige afbeeldingen of illustraties bezitten copyright. Je mag dit soort afbeeldingen niet ongevraagd overnemen of bewerken. Tenzij er een zogenaamde vrije licentie op zit, dan mag dit weer wel.

Video en audio

Ook op video en audio zit copyright. Dit zijn dus alle films of video’s, muziek, gesproken audio en nog veel meer. Hoe zit het met het mixen van muziek? Ook dat is een beetje een grijs gebied. Officieel mag je geen muziek mixen waar copyright op zit.

Bij remixen gaat het om de originaliteit van de bewerking. Wanneer de bewerking origineel genoeg is dan ontstaat er een eigen auteursrecht. Toch blijft er voor het bewerken toestemming nodig van de originele maker. Dit geldt ook wanneer je gebruik maakt van een sample.

Schilderij, tekening, grafisch ontwerp

Alweer iets wat onder copyright valt: het schilderij, de tekening, strip of grafisch ontwerp. Ook nu weer moet er sprake zijn van een eigen creatie.

Bouwtekeningen en landkaarten

Je zou het niet zeggen maar ook bouwtekeningen en landkaarten of plattegronden beschikken over auteursrecht. Je mag deze dus niet zomaar namaken.

Beeldende kunst

Wat valt onder copyright? Dit is ook beeldende kunst. Maar let op want wanneer je een bestaand werk namaakt dan heet dit een schending van het auteursrecht. Het nieuwe werk beschikt dan niet over copyright.

Software, apps en videogames

De maker van software of een videogame krijgt altijd automatisch copyright. Anderen mogen de software of de videogame dus niet namaken of ongeoorloofd verspreiden. Dit geldt ook voor applicaties.

Wat valt nog meer onder copyright?

De lijst met werken waarop auteursrecht rust is nog langer. Wat je hierboven niet tegenkwam zijn de toneelwerken, voordrachten, conferenties, websites, sieraden, bankbiljetten maar ook architectonische werken.

Verschil auteursrecht en octrooi

Er is een groot verschil tussen copyright oftewel auteursrecht en octrooi. Octrooirecht gaat over uitvindingen die nieuw zijn. Heb je een goed idee of een uitvinding, dan kun je dit beschermen door octrooi aan te vragen. Anderen mogen je idee of uitvinding dan niet gebruiken. Octrooi moet je aanvragen en kost geld, copyright ontstaat automatisch en hoef je niet aan te vragen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven