Waarom passief inkomen? Omdat je minder hoeft te werken!

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Veel vrijheid en een groeiend inkomen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor. Waarom een passief inkomen opbouwen? Omdat het je meer vrije tijd en geld oplevert. Het grootste voordeel is dat je steeds minder hard hoeft te werken. Helaas maken veel websites het rooskleuriger dan het is, een passief inkomen betekent namelijk dat je niet continu op je achterste kunt zitten.

Passieve inkomsten als gevaar voor je toekomst

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Naar schatting houdt 5% tot 10% van de bevolking zich bezig met een passief inkomen. Een nog groter deel heeft ooit een poging gewaagd maar is er snel weer vanaf gestapt. Dit komt omdat er met betrekking tot passieve inkomsten vaak gouden bergen wordt beloofd. Terwijl de werkelijkheid helemaal niet zo rooskleurig is.

Wanneer je in de vele verhalen op het internet trapt dan kan een passief inkomen een gevaar voor je toekomst opleveren. Doordat je denkt veel te gaan verdienen geef je vroegtijdig je vaste baan op. Wanneer dat beloofde grote geld uitblijft zit je plots zonder inkomen. Vaste lasten zoals huur, hypotheek en zorgkosten blijven ondertussen wel gewoon doorlopen.

Daarom een waarschuwing vooraf: zeg nooit je vaste baan of je onderneming op wanneer je nog maar net met een passief inkomen start.

Waarom passief inkomen?

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een passief inkomen in plaats van een actief inkomen? Het grootste voordeel van een passief inkomen is dat je ook in tijden dat je niet of nauwelijks werkt, toch geld ontvangt. Dit geeft je de mogelijkheid om een maand vrijaf te nemen, een rondreis te maken of je even te focussen op andere zaken.

Je kiest ook voor een passief inkomen omdat datgene je verdient niet meer samenhangt met het aantal uren dat je werkt. Niks geen uurtje factuurtje of continu nieuwe klanten aantrekken. Je ervaart meer rust in je hoofd, hierdoor kun je ook beter het werk naast je neerleggen.

Het is ook wel ontzettend lekker om gewoon op het strand te liggen en te zien hoe je die dag geld verdient. Twee weken naar Zuid-Spanje? Geen probleem, dagelijks zie je toch weer inkomsten op je account verschijnen. Eén keer per maand is het zover: alles wordt bij elkaar opgeteld en je krijgt uitbetaald.

Oneindig geld blijven verdienen

Er zijn verschillende manieren om een passief inkomen te creëren. Alle methoden hebben één ding gemeen: je blijft oneindig geld verdienen. Toch zitten er ook wat nadelen aan passieve inkomsten. Dat lees je hieronder, het is namelijk belangrijk dat je van alles op de hoogte bent.

Nadeel 1: onstabiel inkomen

Het grootste nadeel van een passief inkomen is dat dit onstabiel is. De ene maand verdien je € 500, de andere maand € 800. Ben je een grootverdiener dan ontvang je de ene maand € 5000 en de andere maand € 6500.

Ondanks die onstabiliteit merk je wel dat je uiteindelijk binnen een bepaalde curve blijft. Wanneer je eenmaal aan de € 500 per maand zit zal je merken dat je inkomsten ergens tussen de € 350 en € 650 schommelt. Om maar een voorbeeld te noemen, maar je snapt best wel wat ik bedoel.

Aan de andere kant ben je dus nooit zeker van hetgeen je ontvangt. Daarom is het altijd goed om rekening te houden met de laagste bedragen. Reken je dus zeker niet rijk, alles wat je meer ontvangt is alleen maar mooi meegenomen.

Nadeel 2: in het begin hard werken

Vertelt iemand je dat je met een passief inkomen helemaal niks hoeft te doen? Zo iemand houdt je een worst voor en probeert waarschijnlijk iets aan jou te verdienen. Je moet in het begin namelijk vreselijk hard werken. Bijvoorbeeld het opzetten van een website of webshop maar bijvoorbeeld ook een cursus volgen.

Nadeel 3: je moet investeren

Waarom passief inkomen opbouwen wanneer dit je geld kost? Het is een feit dat je in veel gevallen eerst moet investeren. Ga je bijvoorbeeld voor affiliate marketing dan ben je kosten kwijt met betrekking tot webhosting, een SEO tekstschrijver en eventueel online marketing. Ditzelfde geldt voor een webshop: je maakt kosten voor de webshop en dan nog het aanleggen van een voorraad.

Ook wanneer je zelf online cursussen maakt en verkoopt loop je tegen wat kosten aan. Of je gaat vloggen, dan moet je bijvoorbeeld investeren in een vlogcamera. Je ziet, je ontkomt er niet aan om toch iets te investeren.

Waarom passief inkomen opbouwen als het nadelen heeft?

Je hebt nu wat nadelen kunnen zien, waarom dan toch een passief inkomen opbouwen? Omdat je inspanningen uiteindelijk veel geld opleveren. Enig probleem is dat je voor de juiste methode moet kiezen. Er zijn meer dan 50 verschillende manieren, het is belangrijk dat je iets kiest dat ook echt bij je past.

Heb je gehoord over een passief inkomen middels de handel in cryptocurrency? Hier kun je zeer hoge winsten mee behalen en ook nog eens op korte tijd. Maar wanneer je totaal geen verstand hebt van beleggen in cryptocurrency is dit een hele foute keuze. Je zult dan eerst moeten investeren in een (online) training. Daarnaast moet je het ook leuk vinden. Steek liever geen tijd in iets dat je totaal niet aanspreekt. Je verliest al snel aan motivatie en bent hiermee veel tijd (en geld) kwijt.

Een passief inkomen werkt écht maar het moet helemaal bij jou passen. Gelukkig vind je op deze website voldoende tips en ideeën.

Heb je hulp nodig bij het opbouwen van een passief inkomen? Ooit was ik een actieve belegger op de aandelenbeurs, later startte ik een aantal affiliate websites. Hierbij kwam nog de verkoop van online cursussen, stockfoto’s en de handel in cryptocurrency. Ik ben er nog lang niet, er valt nog veel meer te ontdekken en te verdienen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven