Waarom heet Twitter nu X?

Bijgewerkt: 11 augustus 2023

Elon Musk, sinds 2022 eigenaar van Twitter, heeft in 2023 besloten om de naam van het platform te veranderen. Twitter heet X. De vraag is alleen voor hoe lang, want deze nieuwe naam geeft wat problemen. Daarnaast vragen velen zich af waarom Twitter nu X heet. Wat was er mis met de oude naam van het bekende platform?

De overname van Twitter

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Tesla bedenker Elon Musk liet al langer merken dat hij interesse had in het social mediaplatform. In 2022 werd zijn droom werkelijkheid. Voor een slordige 44 miljard dollar werd hij de nieuwe eigenaar. Tijdelijk veranderde hij het Twitterlogo in een Shiba Inu-hond, het symbool voor de cryptocurrency Dogecoin. Musk is namelijk een enorme fan van deze cryptocurrency.

Na een dag werd het oorspronkelijke logo weer teruggezet. Maar tot ieders verbazing veranderde dat logo in 2023 opnieuw. Dit keer in een donkere X.

Verandering van naam

De reden voor dit nieuwe logo was een verandering van naam. Twitter veranderde naar X. Een beetje een vreemde naam, want waarom heet Twitter nu X?

Musk geeft aan dat hij een platform wil bouwen met verschillende mogelijkheden. Dit moet op X allemaal kunnen:

  • Social media platform
  • Audio en video streamen
  • Shopping
  • Betalingen uitvoeren en beheren
  • Bankieren

Het is maar de vraag of mensen hun geld toevertrouwen aan een platform dat onder leiding van Musk regelmatig rare sprongen maakt. Maar wanneer de eerste schapen over de dam zijn, zal de rest vanzelf volgen.

De gevolgen van Twitter naar X

Eerst iets over de gevolgen voor het platform zelf. Sinds de overname is ruim 80% van het oorspronkelijke Twitter personeel ontslagen. Dit lijkt misschien hard, maar Musk is een slimme zakenman. Dankzij het integreren van geautomatiseerde processen, is veel van het personeel overbodig geworden. Door deze te ontslaan heeft Musk zich enorm veel weten te besparen.

Aan de andere kant zijn de advertentie-inkomsten van het platform enorm gedaald. Vooral in het begin was hier sprake van, omdat veel adverteerders hun vertrouwen kwijtraakten.

X versus Meta

Op zich is het niet vreemd dat een bedrijf voor een naamsverandering gaat. Dit gebeurde bijvoorbeeld met het bedrijf Facebook Inc, dat eerder zijn naam veranderde naar Meta. Enige verschil is dat het platform Facebook zijn oorspronkelijke naam is blijven houden.

Elon Musk heeft ervoor gekozen om niet alleen de naam van het bedrijf te veranderen maar ook van het platform. Maar met welke reden? Hij wil vernieuwen en opvallen. En dat doet hij.

Zijn lievelingsletter

Overigens is het niet zo vreemd dat Musk voor de X heeft gekozen. Hij heeft iets met deze letter. In 1999 richtte hij X.com op, een betaaldienst die als de voorloper van PayPal wordt gezien. Zijn ruimtevaartbedrijf draagt de naam SpaceX. En zijn AI-bedrijf de naam xAI. Musk maakt dus graag gebruik van deze letter.

Overigens ook wanneer het op zijn familie aankomt. In 2020 werd zijn zoon geboren die de naam X Æ A-12 kreeg. Dit werd niet toegestaan, de rechter bepaalde dat het anders moest. Daarom kreeg zijn zoon voortaan de naam X Æ A-Xii. Ook niet echt een fijne naam, je zal er maar mee moeten leven.

Naam X was eerder al door Meta geregistreerd

Even terugkomen op Meta, het bedrijf achter Facebook. Die kan nog problemen gaan geven voor het nieuwe social mediaplatform X. Meta heeft namelijk in 2017 de merknaam X geregistreerd. Tot nu toe is deze merknaam nooit in gebruik genomen. In principe kan Meta tegen het gebruik van X in verweer gaan. Maar of dit ook kans van slagen heeft en of ze dit überhaupt gaan doen, is een tweede.

Wat gaat er gebeuren met tweets?

Twitteren en tweeten, het zijn twee werkwoorden die wereldwijd zijn ingeburgerd. Een post op Twitter heette voorheen een Tweet. Wat gaat hiermee gebeuren? Een Tweet heet nu een X. Dat kan voor verwarring zorgen, want je plaatst een X op het platform X. Ben je dan aan het X’en of ben je een X’eraar? Het ligt allemaal niet zo lekker in de mond, maar misschien is het een kwestie van wennen.

X.com

Musk heeft jaren terug de domeinnaam x.com geregistreerd. Het was toen een betaalplatform. Wanneer je in 2023 naar x.com gaat, word je doorverwezen naar de website Twitter.com. Maar Twitter.com bestaat dus ook nog steeds. De kans is groot dat dit in de toekomst alleen nog maar X.com is.

Wat we allemaal over Elon Musk moeten weten

Hopelijk is je nu duidelijk waarom Twitter nu X heet, of je het nu leuk vindt of niet. Maar wie is Elon Musk precies?

Hij werd op 28 juni 1971 geboren als Elon Reeve Musk. Hij is in 2023 de rijkste persoon ter wereld. Hij heeft een geschat vermogen van maar liefst 139 miljard dollar. Dat hij met de verandering van Twitter naar X veel marktwaarde weggooit, kan hem weinig deren. Die man heeft toch genoeg geld.

Vanuit Zuid-Afrika, zijn geboorteplaats, verhuisde hij op 18-jarige leeftijd naar Canada. Omdat zijn moeder geboren is in Canada, kreeg hij het Canadese staatsburgerschap. Rond het jaar 1995 richtte hij het softwarebedrijf Zip2 op, samen met zijn broer. Dat bedrijf werd in 1991 verkocht voor 307 miljoen dollar. In datzelfde jaar werd hij medeoprichter van X.com, dat later veranderde naar PayPal.

eBay nam in 2002 PayPal over voor een bedrag van 1,5 miljard dollar. Met dat geld richtte Musk zijn bedrijf SpaceX op. In 2004 investeerde hij in Tesla Motors, Inc., een fabrikant van elektrische voertuigen. Vanaf 2008 was hij CEO van Tesla.

In 2006 hielp hij bij de oprichting van een zonne-energiebedrijf, dat hij in 2016 overnam. Daarnaast was hij in 2015 medeoprichter van OpenAI, bekend van ChatGPT. In 2023 richtte hij zijn eigen bedrijf voor kunstmatige intelligentie op: xAI.

En natuurlijk het belangrijkste: in 2022 werd hij eigenaar van Twitter. Dat hij in 2023 veranderde naar X.

Elon Musk staat bekend om zijn opvallende uitspraken. Zo beweerde hij in 2018 dat hij een financiering had gekregen om Tesla over te nemen. Hiervoor moest hij een boete van 20 miljoen dollar betalen. Ook werd hij beschuldigd voor het promoten van complottheorieën en het verspreiden van desinformatie over Covid-19 (corona). Het is dus zeker geen lieverdje. Maar dat hij een slimme en succesvolle zakenman is, dat is een feit.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven