Waarom een mobielvriendelijke website belangrijk is

Bijgewerkt: 28 februari 2023

93% van de wereldbevolking beschikt over een smartphone. Nog een interessant feit: de gemiddelde website ontvangt voor meer dan 85% mobiele bezoekers. Waarom een mobielvriendelijke website belangrijk is heeft niet alleen met de bezoekers te maken. Ook de zichtbaarheid in zoekmachines speelt een belangrijke rol.

Een responsief design

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een mobielvriendelijke website noem je ook wel een responsief ontwerp (design). Dit betekent dat de site zich automatisch aangepast naar het apparaat en de schermgrootte. Op deze manier zien de webpagina’s er perfect uit en zijn zeer toegankelijk. Hieronder 5 redenen om voor een mobielvriendelijke site te kiezen.

1. Een goede gebruikservaring

Bezoekers vinden een goede gebruikservaring ontzettend belangrijk. Inzoomen op een website om iets te kunnen lezen wekt frustratie op. De kans dat deze bezoeker ooit nog terugkomt is vrij klein. Dit betekent een verlies van van potentiële klanten of omzet.

2. In verwarring gebracht door een niet-mobiele website

Een mobielvriendelijke website is tegenwoordig de standaard. Wanneer een site niet is afgestemd op mobiele apparaten, schept dit verwarring. De bezoeker denkt dat er iets mis is met de site of dat het om fraude of oplichting gaat. Voorkom verwarring en zorg dat de website er op alle apparaten goed uitziet.

3. Meegaan met de moderne tijd

Dankzij een ‘mobile friendly’ ga je met de tijd mee. Dit maakt de website niet alleen modern maar zorgt ook voor een betere ervaring. Het gevolg: de site of het bedrijf wordt eerder als relevant en betrouwbaar gezien.

4. Hoger in zoekmachines

Enkele jaar geleden heeft Google de ‘mobile first’ update doorgevoerd. Het komt erop neer dat mobielvriendelijke websites voorrang hebben. Dit betekent dat wanneer Google een keuze moet maken tussen een mobile friendly en een oude websites, de mobielvriendelijke versie voorrang krijgt. Deze verschijnt op dezelfde zoektermen hoger in de organische zoekresultaten.

Het is niet zo dat oude websites direct worden afgestraft. Ze verschijnen nog steeds in de zoekresultaten, maar op een lager plekje. Vanuit SEO-oogpunt is wel duidelijk waarom een mobielvriendelijke website belangrijk is.

Tip: check zelf of de website geschikt is voor smartphones

Mobielvriendelijk is een belangrijk onderdeel van SEO. Koppel de website aan Google Search Console en krijg meer inzicht over de werking van de site en de positie in Google. Binnen Google Search Console controleer je ook de website geschikt is voor smartphones.

  • Klik in het menu op Gebruiksgemak voor mobiele apparaten

Google toont of de website geschikt is voor mobiele bezoekers, maar ook welke problemen er eventueel aanwezig zijn. Veel voorkomende problemen zijn te brede content en klikbare elementen die te dicht bij elkaar liggen.

Doe ook de test van Google en kijk of de webpagina wel geschikt is voor mobiele apparaten.

5. Een snellere website

Bezoekers willen zo snel mogelijk de informatie lezen waar ze naar op zoek zijn. Een mobiele website werkt sneller op een smartphone dan elke andere site. De bezoeker hoeft niet in te zoomen en het laden van tekst en afbeeldingen verloopt een stuk sneller. Oftewel: de mobiele website biedt een uitstekende gebruikservaring.

Hoe ziet mijn site er uit op een smartphone?

Voor ontwerpers is het belangrijk om te bekijken hoe de site er op verschillende devices uitziet. Controleer de site op een smartphone, de meest makkelijke manier. Dit kan echter ook via de webbrowser op PC of laptop.

In Google Chrome:

  • Klik rechtsboven op het menu (3 puntjes)
  • Plaats de muisaanwijzer op ‘meer hulpprogramma’s’
  • Klik op ‘hulpprogramma’s voor ontwikkelaars’
  • Klik linksboven op ‘Dimensions’ en selecteer een mobiel apparaat

De browser toont nu hoe de website eruit zou zien tijdens een bezoek vanaf een iPhone, Samsung of een tablet. Je hebt hierbij keuze uit verschillende mobiele apparaten, zodat je goed test hoe de website getoond wordt.

Zo maak je de website mobiel vriendelijk

Werk je met een CMS zoals WordPress of Joomla, dan is het helemaal niet moeilijk om de website mobielvriendelijk te krijgen. Het systeem doet dit automatisch. Zonder modern websitesysteem moet de inhoud van de website handmatig worden aangepast. Meestal krijg je dan twee versies van de website: de normale en de mobiele versie. Het is ook goed mogelijk dat de URL’s hierin verschillen. Een ouderwetse methode die niet meer aan te raden is.

Houd ook rekening met de gebruiksvriendelijkheid op de mobiele versie. Voor bezoekers is het makkelijker om op een knop te klikken dan een tekstlink aan te moeten tikken. Maak je graag gebruik van tekstlinkjes, zorg dan dat dit linkje wat groter is dan de rest van de tekst. Hierdoor valt het extra op en is het ook makkelijker aanklikbaar.

We helpen je met het bouwen of onderhouden van je website. Weten hoe of wat dit kost? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven