020 nummers, zijn ze gratis en veilig? We zochten het uit

Bijgewerkt: 28 februari 2023

In Nederland kennen we drie verschillende telefoonnummers: het netnummer, mobiel nummer en servicenummer. Steeds vaker worden bedrijven en particulieren gebeld door een 020 nummer. Dit is geen servicenummer maar een netnummer. Het gaat hier om een normaal vast nummer uit een bepaalde regio.

Sommige servicenummers zijn gratis. Dit betekent dat je er niet voor betaalt wanneer je ernaartoe belt. Omdat een 020-nummer onder de netnummers valt zit het met de kosten iets anders in elkaar. Een uitzondering vormt het zakelijk nummer, dat soms wel gratis is.

Plaatsen die bij het 020 netnummer horen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Elke plaats of regio heeft zijn eigen netnummer. De volgende Nederlandse steden en dorpen horen bij het 020 netnummer (in alfabetische volgorde):

Amsterdam zuidoost, Amstelveen, Badhoevedorp, Broek in Waterland, Den Ilp, Duivendrecht, Diemen, Halfweg, Ilpendam, Landsmeer, Ouderkerk aan de Amstel, Oude meer, Schiphol, Uitdam, Watergang, Zuiderwoude en Zwanenburg.

Zakelijke 020 nummers

Netnummers zijn van oorsprong regiogebonden. Wanneer je binnen de regio verhuist dan is het mogelijk om het netnummer + telefoonnummer te behouden. Bijvoorbeeld wanneer iemand vanuit Duivendrecht naar Amsterdam verhuist (beiden hebben netnummer 020).

Sinds enkele jaren zijn er zakelijke 020 nummers actief. Soms wordt gedacht dat zakelijke 020-nummers nooit regiogebonden zijn. Het omgekeerde is waar: ook deze telefoonnummers zijn aan de regio Amsterdam gebonden.

Toch gebeurt dit niet altijd. Er zijn steeds meer ondernemers die dit nummer zakelijk registreren, zonder dat ze in de regio Amsterdam actief zijn. Het online aanvragen van dit zakelijk nummer gaat namelijk betrekkelijk eenvoudig.

Zijn 020 nummers gratis om naar te bellen?

Wanneer je naar een nummer beginnend met 020 belt, dan moet je er in eerste instantie vanuit gaan dat je de normale beltarieven betaalt. Het is dus niet zo dat hier extra kosten bovenop komen.

Is het nummer als zakelijk nummer geregistreerd? Het telefoonnummer is aan een bedrijf verbonden. Wanneer het echt om een zakelijk nummer gaat, dan kan het dat dit nummer gratis is om naar te bellen. Het bedrijf zelf betaalt wel kosten voor uitgaande gesprekken.

Gebeld door 020 nummer? Wees hier voorzichtig mee

Vroeger waren het gerespecteerde bedrijven die dit netnummer gebruikten. Dat is grotendeels nog steeds zo, maar er wordt ook misbruik van gemaakt. Steeds meer louche bedrijven of verkopers registreren een 020 nummer. Het wordt gebruikt om willekeurige mensen te bellen en ze iets aan te smeren.

Ben je gebeld door een 020 nummer? Het is verstandig om niet op te nemen. Voer het telefoonnummer in Google in en kijk of je hier meer informatie over vindt. Kijk ook eens in de Lijst verdachte telefoonnummers.

Gelukkig blijkt meer dan 80% van de 020 nummers betrouwbaar en veilig te zijn. Toch kun je het risico niet nemen om opgelicht te worden. Ga er dus niet standaard vanuit dat een 020 nummer veilig is.

Wees waakzaam voor telefonische spoofing

Criminelen zijn steeds beter in staat om iemands identiteit aan te nemen. Telefonische spoofing is hier een goed voorbeeld van. De oplichter belt met een Nederlands nummer, maar zit daadwerkelijk in het buitenland. Meestal wordt deze methode gebruikt om telefoonnummers van een helpdesk van een groot bedrijf over te nemen.

Het lijkt dus alsof een groot en betrouwbaar bedrijf je belt. De oplichter hoopt op deze manier je vertrouwen te winnen, zodat je persoonlijke informatie vrijgeeft.

Mocht je gebeld door een Engels sprekend persoon of vraagt een (zogenaamde) helpdeskmedewerker om in te loggen op je computer of toegang hiertoe te verschaffen? Vraagt diegene naar persoonlijke gegevens zoals je BSN-nummer, bankrekeningnummer of pincode? Geef dit soort informatie nooit door. Hang op bekijk of het telefoonnummer wel zo betrouwbaar is.

Verdachte 020 telefoonnummers

De volgende telefoonnummers of namen zijn in het verleden of recent voor vreemde praktijken gebruikt:

  • 0203698410
  • 0202266203
  • 0206546865
  • 0206553009
  • 0206573575
  • Microsoftmedewerker
  • Ministery of Justice (Ministerie van Justitie)
  • Postagentschap
  • Buitenlandse loterij

Landnummer 20

Misschien ben je gebeld door een nummer dat begint met 0020 of +20, gevolgd door een reeks cijfers. Wanneer een telefoonnummer begint met 0020 dan duidt dit op het internationale toegangsnummer van Egypte.

Wanneer het om een crimineel of oplichter gaat die vanuit Egypte belt, dan heeft terugbellen geen zin. Vaak krijg je een automatisch bandje of een kiestoon te horen. Helaas krijg je achteraf een flink hogere rekening. Deze methode van fraude staat bekend als Wangiri fraude.

Het is aan te raden om geen buitenlandse nummers op te nemen. Heb je familie of vrienden in Egypte wonen, sla hun telefoonnummer dan in je smartphone en vaste telefoon op. Zo zie je direct of de oproep van hen afkomstig is. Vreemde nummers neem je niet op en bel je ook niet terug.

Heb je toch teruggebeld en zie je later dat je misschien wel honderden euro’s op je telefoonrekening erbij krijgt? Helaas valt hier weinig tegen te doen. Het is niet mogelijk om het geld terug te halen.

Wees ook waakzaam met bepaalde apps die automatisch toestemming geven voor buitenlandse oproepen. Download alleen betrouwbare apps uit de Google Play Store of Apple Store.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven