Verwijdert Google websites?

Bijgewerkt: 14 september 2023

Google kan websites uit de index en de zoekresultaten verwijderen. Hierdoor zijn ze niet meer vindbaar. Maar wel nog steeds bereikbaar. Een website van het internet halen, oftewel offline halen, is een heel ander verhaal.

Ben jij van mening dat je website door Google is verwijderd? Of vind je dat de zoekmachine dit bij een bepaalde site zou moeten doen? Ontdek welke acties je zelf kunt nemen.

Site verwijderd uit de Google index

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Zoekmachine Google is gratis in gebruik. Mensen kunnen onbeperkt zoekopdrachten uitvoeren. Voor websites is een vermelding in de organische zoekresultaten ook gratis. Daarnaast kunnen websites adverteren, waarbij hun advertenties over de organische zoekresultaten verschijnen.

Zowel advertenties als de organische zoekresultaten kunnen door Google verwijderd worden. Google doet het tijdelijk of permanent.

Redenen waarom Google websites verwijdert

Websites moeten voldoen aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google. Is dit niet het geval, dan maken ze geen aanspraak op een ranking in de organische zoekresultaten. Dit geldt overigens ook voor advertenties.

De vraag is natuurlijk wat de kwaliteitsrichtlijnen zijn. Hier is een heel boekwerk over geschreven, maar kort gezegd zijn dit de dingen die je nooit mag doen:

  1. Cloaking is niet toegestaan (tekst voor gebruikers verbergen, maar wel voor zoekmachines zichtbaar).
  2. Keyword stuffing gaat tegen de richtlijnen in (overmatig gebruik van zoekwoorden).
  3. Tussenpagina’s aan bezoekers tonen (bijvoorbeeld meerdere websites met kleine verschillen in de URL, of meerdere pagina’s gericht op specifieke steden, die allemaal naar één pagina leiden).
  4. Gehackte inhoud (inhoud zonder toestemming op een site plaatsen).
  5. Linkspam (backlinks kopen of verkopen om de rankings te beïnvloeden, linkruil, betalen voor artikelen die links bevatten).

Wanneer je dit soort praktijken uitvoert, is het niet zo vreemd dat je website uit de index wordt verwijderd. Meestal is dit een tijdelijke verwijdering. Na het aanpassen en optimaliseren van de inhoud beoordeelt Google je website opnieuw.

Beveiligingsproblemen met een website

Google wil dat gebruikers alleen veilige websites bezoeken. Wanneer een website beveiligingsproblemen heeft, wordt deze uit de zoekresultaten gehaald. Dit is om gebruikers te beschermen. Een website kan ook verkleinen wanneer deze kwetsbaar is voor malware of phishing-aanvallen.

Is een website wel in de zoekresultaten zichtbaar, maar verschijnt er een waarschuwing in de zoekresultaten of in de browser. Gebruikers kunnen er dan voor kiezen om de website niet te bezoeken, of om deze voortijdig te verlaten.

Voor webmasters is het belangrijk om hun website veilig te houden. Hij moet zo goed beveiligd zijn, dat hackers er geen toegang tot krijgen. Bovendien mag de website niet geïnfecteerd worden met virussen of malware.

Verwijdering vanwege een wettelijke verplichting

Soms is Google wettelijk verplicht om websites uit de index te halen. Bijvoorbeeld wanneer een website veel verwijderingsverzoeken ontvangt. Dit kan gebeuren wanneer de desbetreffende website artikelen van anderen overneemt, zonder dat hier toestemming voor is.

Verder kunnen websites verwijderd worden wanneer ze zich niet aan de wetten rondom privacy of anti discriminatie houden. Helaas kan Google zelf geen wetsovertredende inhoud detecteren. Hiervoor is het aangewezen op mensen en autoriteiten die de inhoud bij Google melden.

Op eigen verzoek (je privégegevens weg laten halen)

Heb jij jezelf wel eens gegoogeld? Het kan dat je privacygevoelige informatie tegenkomt, zoals je woonadres, telefoonnummer of informatie die over jouw privéleven gaat. Wanneer je dit niet wil, kun je deze informatie uit de index laten verwijderen. Hiervoor moet je bij Google een verwijdering indienen.

Houd er wel rekening mee dat de informatie alleen uit de zoekresultaten verdwijnt. Het blijft nog steeds online staan. Wanneer je het helemaal van het internet wil hebben, moet je contact opnemen met de desbetreffende website.

Op eigen verzoek een website uit de index halen

Webmasters kunnen er ook voor kiezen om hun website uit de index te laten halen. Dit kan via Google Search Console, het webmaster programma. Via deze tool is het mogelijk om enkele webpagina’s tot de hele site uit de zoekresultaten te halen. Google heeft enkele dagen nodig om aan dit verzoek te voldoen.

Overigens gaat het om een tijdelijke verwijdering, bedoeld bij verhuizing of aanpassing van een webpagina of misschien wel gehele websites. Zolang de website niet wordt geblokkeerd voor zoekmachines, zal Google hem opnieuw indexeren.

Google heeft pagina’s met zoekresultaten verwijderd

Een verwijdering uit de zoekresultaten heeft niet altijd met slechte websites te maken. Het kan ook een innovatie van Google zijn. Sinds eind 2022 werkt Google op desktop hetzelfde als op mobiele apparaten. Hierbij is er een continu scrollformaat aanwezig. Pas na zes pagina’s met resultaten krijgen gebruikers een knop zodat ze meer kunnen bekijken. Dan pas worden extra resultaten geladen.

Voor SEO-specialisten was dit reden voor een grapje: ze kunnen nu zeker een positie op de eerste pagina van Google garanderen. Want binnen de eerste 60 zoekresultaten verschijnen, dat lukt de meeste marketeers nog wel.

Verwijdert Google websites van het internet?

Een website uit de zoekresultaten halen is wat anders dan hem van het internet laten verdwijnen. Google kan geen websites van het internet halen. Wanneer een website schadelijke of kwaadwillende inhoud bevat, kan Google deze alleen maar deïndexeren. Of uit de zoekresultaten weren.

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij Google een website wél offline kan halen. Dit geldt voor Google websites:

  • Sites.google.com
  • Blogger.com

Wanneer je een website bij een van deze aanbieders maakt, val je onder het beheer van Google. Wanneer de inhoud niet aan de richtlijnen voldoet kan Google je website geheel offline halen. Dus in dit geval is het wel mogelijk dat Google websites van het internet haalt. Maar dit kan niet wanneer je een website ergens anders host.

Is je website slecht of misschien helemaal niet meer vindbaar in de organische zoekresultaten? Ik kijk graag met je mee, waarbij we de oorzaak opsporen en met een pakkende oplossing komen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven