Cloaking

Bijgewerkt: 2 september 2022

Kennisbank Cloaking

Cloaking is een black hat SEO techniek oftewel iets dat je als webmaster niet moet toepassen. Het is namelijk een techniek waarbij je zoekmachine spiders een andere inhoud toont dan websitebezoekers te zien krijgen. Doel hiervan is het misleiden van zoekmachines om zo hoger in de organische zoekresultaten te ranken.

Overigens is cloaking niet altijd een misleidende techniek. Het wordt namelijk ook toegepast om zoekmachines te laten weten dat er bepaalde soort content aanwezig is die de spider normaal gesproken niet kan zien. Het gaat hier dan om embedded (ingesloten) content.

Bewuste misleiding van zoekmachines

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Veel webmasters of SEO specialisten zetten cloaking en om zoekmachines bewust te misleiden. Het enige doel is een hogere ranking in Google en andere zoekmachines. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een speciaal programma dat zoekmachine spiders kan identificeren. Zodra een spider op de website terechtkomt zal er een dynamische pagina gemaakt worden.

Hierdoor zien spiders inhoud die afwijkt van datgeen websitebezoekers te zien krijgen. Het is voor spiderbots niet zo eenvoudig om cloaking te herkennen. Gelukkig blijven zoekmachines aan hun ontwikkelingen doorwerken. Sinds 2005 is zoekmachine Google dan ook beter in staat om cloaking te herkennen en aan te pakken.

Nadelen van cloaking

Cloaking heeft een aantal nadelen. Ten eerste voldoet het niet aan de richtlijnen van zoekmachines en valt hiermee onder black hat SEO. Wanneer de zoekmachine er achter komt dat er gebruik wordt gemaakt van cloaking dan volgt hierop een sanctie. Vaak bestaat dit uit een penalty oftewel het verdwijnen in de zoekresultaten. Het kan ook dat de webpagina veel lager gerankt wordt.

Nog een nadeel is dat cloaking niet alleen zoekmachines maar ook bezoekers misleidt. De zoekmachine zal aan de hand van crawlen de webpagina met bepaalde trefwoorden in de organische zoekresultaten tonen. Een gebruiker die hier op klikt en op de webpagina belandt ziet echter heel wat anders. De pagina voldoet hiermee niet aan de verwachtingen van de bezoeker.

Het korte- en lange termijn effect

Ondanks dat cloaking tegen de SEO richtlijnen ingaat wordt het nog steeds veel toegepast. Dit komt omdat het op korte termijn een groot effect heeft. Webpagina’s verschijnen snel hoog in Google, nog vaak boven concurrerende webpagina’s.

Op lange termijn krijgen zowel zoekmachines als bezoekers in de gaten dat het hier om misleiding gaat. Bezoekers zullen niet meer terugkeren, dit leidt vroeg of laat tot een lagere ranking. Op termijn zal Google de pagina uit de index wissen. De website loopt het risico om in zijn geheel uit de index te verdwijnen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven