URL betekenis: wat is het en hoe gebruik je het?

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

De URL betekenis is helemaal niet zo moeilijk, je komt het namelijk meerdere malen per dag tegen. Vooral wanneer je op een desktop PC of laptop surft zie je de URL duidelijk in beeld staan. Ik leg je de betekenis van URL uit en waarom het zo belangrijk is om een goede URL te kiezen.

Wat is een URL?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je bent op zoek naar de URL betekenis omdat je er iets over gehoord hebt. URL is de afkorting van Uniform Resource Locator. Dit is een naam die verwijst naar data. Deze data kan op een website staan maar het kan ook om een e-mailadres gaan. Een URL kan ook naar een bestand op de computer of een database verwijzen.

Even in het kort:

Betekenis URL = Uniform Resource Locator, een unieke naam die naar data verwijst.

Voorbeelden van een URL

Wat is een URL en wat kun je ermee? Je weet nu dat een URL uit een naam bestaat. Op het internet noem je dit ook wel een adres. Bijvoorbeeld www.biancawalraven.nl. Dit is een URL op het internet die naar een website verwijst. Je hebt ook URL’s die naar een e-mailadres verwijzen, bijvoorbeeld voorbeeld@biancawalraven.nl.

Een URL naar een bestand op je computer kan er zo uitzien: C:\Users\Jouwnaam\Pictures. Deze URL verwijst naar de map met afbeeldingen op je computer. Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt een URL dan?

Zo werkt een URL

Je kent nu de URL betekenis en hoe dit eruit ziet. Nu gaan we kijken hoe een URL werkt. Een URL begint altijd met een protocol. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel, want zo weet jouw systeem waar het mee moet communiceren. Voor een website op het internet begint een URL met het protocol http of https. Gaat het om een uitwisseling van bestanden, dan begint de URL met ftp.

Een link die naar een e-mailadres verwijst begint met mailto, dit is dan het protocol. Na het protocol volgt de autoriteit of subdomein. Voor websites is dit www. Hierna volgt het meest herkenbare: het domein. Dit noem je ook wel de domeinnaam. Eigenlijk is een domeinnaam niks anders dan een verwijzing naar een IP adres. Want ook websites bestaan uit IP adressen. Omdat je niet gaat invullen 75834840242349385048954483, is ervoor gekozen om IP adressen te vertalen naar een domeinnaam. Wel zo makkelijk.

Na het domein volgen nog wat onderdelen van een URL. Uiteindelijk verwijst de hele URL naar een stukje data. Het systeem van een computer of smartphone kan de URL goed lezen en ontleden, waardoor deze weet hoe het moet communiceren.

Welke URL gebruik ik?

In het dagelijks leven zal een URL uit een uniek internetadres of een bestand op het internet of de computer bestaan. Wil je een nieuwe website starten, dan begint dit met het vastleggen van een domeinnaam.

Welke URL gebruik ik voor een nieuwe website? Zorg dat een URL herkenbaar is. Mensen moeten het makkelijk uit kunnen spreken of in kunnen typen. Hierbij is het vooral belangrijk dat anderen de URL goed kunnen onthouden. Ook is het praktisch wanneer de URL iets over de website zelf zegt. Wanneer je als verloskundige een website wil starten dan kies je niet voor een domeinnaam (URL) met het woord ouderenzorg hierin verwerkt. Dat komt natuurlijk een beetje vreemd over.

URL betekenis: hoe weet ik of een domeinnaam beschikbaar is?

Nu je de URL betekenis kent en weet hoe dit werkt, wil je natuurlijk zelf een URL vastleggen. Dit doe je in de vorm van een domeinnaam. Het mooie aan domeinnamen is dat ze volledig uniek zijn. Wanneer een domeinnaam geregistreerd is, kan een ander deze niet meer gebruiken. Hoe weet je of een domeinnaam nog beschikbaar is?

Dit kun je bij elke willekeurige hostingprovider checken. Zoek via Google naar een hostingbedrijf of hostingprovider. Je kunt ook rechtstreeks zoeken via deze link. Voer je gewenste domeinnaam in. Je ziet direct of deze beschikbaar is, maar ook mogelijke alternatieven.

Een website is geen website zonder teksten

Vond je het fijn dat ik je alles over de URL betekenis heb uitgelegd? Je ziet dat deze informatieve tekst op mijn website staat. Dit is natuurlijk niet de enige tekst, er staan er heel veel. Dat is ook precies de bedoeling van een website: er staat content op. Content bestaat uit teksten maar ook afbeeldingen, video’s of documenten.

Zonder teksten heb je een vrij lege website. Begin je een nieuwe website of heb je een bestaande zonder echte opvulling? Schrijf zelf teksten of huur een SEO tekstschrijver in.

Een SEO tekstschrijver is gespecialiseerd in het schrijven voor het internet. Het is namelijk belangrijk dat je website ook goed in zoekmachines zichtbaar is. Dit bereik je middels content van hoge kwaliteit. Dat is precies wat een SEO tekstschrijver doet.

Heb je deze website bovenaan in Google gevonden? Dat dacht ik al. Je ziet dat deze website hoge kwaliteit content bevat. Wil je dit ook, neem dan contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven