Uurtarief redigeren van teksten

Bijgewerkt: 24 juli 2023

Misschien wel de grootste vraag van ondernemers die teksten of documenten willen laten redigeren. “Wat kost dat?” Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig om het tarief te bepalen. De redacteur rekent gewoon per uur. Maar een uurtarief voor het redigeren van teksten leidt vaak tot te hoge of soms tot lage prijzen.

Een lage prijs valt altijd in het voordeel van de opdrachtgever uit. Maar een te hoge prijs, daar zit niemand op te wachten. Daarom is een uurtarief niet de beste keuze, maar sommige redacteuren willen niets anders.

De waarde voor de markt

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Sommige redacteuren zeggen dat het niet om de prijs gaat die ze vragen, maar om de waarde die ze bieden. Ik begrijp wel waarom ze dit zeggen. Ze zijn waarschijnlijk zo duur, dat ze je van de hoge prijs af proberen te leiden.

Natuurlijk is het zo dat goed redactiewerk waardevol is. Als ervaren redacteur zou ik in een hoog tariefbereik moeten zitten. Maar ik weet dat er veel opdrachtgevers zijn die met een klein budget moeten werken. Juist voor die groep probeer ik de prijs voor het redigeren van teksten betaalbaar te houden.

Redigeren, herschrijven of proeflezen

Voordat ik meer vertel over het uurtarief voor het redigeren van teksten, moet je weten wat de verschillende diensten inhouden.

Allereerst heb je redigeren, oftewel redactiewerk. Dit houdt in dat de tekst of het document dat je opstuurt, grondig gelezen wordt. Taalfouten en spellingsfouten worden eruit gehaald. Soms is het nodig om zinnen anders te formuleren, zodat ze beter lezen.

Het herschrijven van teksten is meer werk dan redigeren. Het gaat hierbij om bestaande teksten die in een geheel nieuw jasje worden gestoken. Bijvoorbeeld omdat de inhoud niet meer actueel is. Maar het kan ook dat de tekst dermate slecht geschreven is, dat redigeren geen nut heeft. Herschrijven is dan de enige optie om er nog iets van te maken.

Proeflezen is een interessante optie voor boekschrijvers (auteurs) en bloggers. Maar ook voor iedereen die zelf een tekst voor het internet heeft geschreven, een column, een heel magazine of een document om te delen. Proeflezen houdt in dat de proeflezer de eerste is die jouw tekst, boek of manuscript leest. Je ontvangt een beoordeling en, afhankelijk van de afspraken, is het ook mogelijk om de inhoud te laten redigeren.

Dan heb je nog SEO (optimalisatie). Oftewel een bestaande tekst zoekmachinevriendelijk maken. Dit laat je doen wanneer de huidige tekst in de organische zoekresultaten scoort. Wel moet je weten dat sommige teksten zich moeilijk laten optimaliseren. Vaak kom je dan toch bij herschrijven uit.

Uurtarief redigeren: wat kost dat?

Wanneer je een redactionele dienst afneemt, wil je eerst weten wat het kost. Het antwoord hangt ervan af. De prijs is een zakelijke onderhandeling, en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Bijvoorbeeld het soort tekst, de lengte, het onderwerp en het formaat. Maar ook wat er precies met de tekst moet gebeuren.

Het is niet verstandig om met een uurtarief voor het redigeren van teksten te werken. Stel dat de redacteur ruim 6 uur bezig is met redactiewerk, en hij vraagt € 80 per uur. Dan ontvang je een factuur van € 480. Dit lijkt een goede deal, maar wat wanneer een ander sneller doorwerkt en in 4 uur klaar is, en € 60 per uur vraagt? Bij die redacteur zou je slechts € 240 betalen, en dat is de helft van de eerste.

Een uurtarief is alleen voordelig wanneer de redacteur snel kan werken aan een laag uurtarief hanteert. En alle andere gevallen is het toch beter om met een woordprijs of projectprijs te werken.

De gemiddelde uurtarieven

Tekstschrijvers, copywriters en redacteurs zijn de laatste jaren fors duurder geworden. Het komt zelden voor dat geen van deze specialisten de tarieven verlaagd. Dit is overigens iets dat ik in 2023 wél heb gedaan, om kleine ondernemers en bedrijven met een beperkt budget tegemoet te komen.

Hieronder zie je wat extra redactie in Nederland gemiddeld kost. Hierbij is rekening gehouden met de verschillende tariefmodellen zoals een uurtarief en een tarief per woord. Ook zie je het gemiddeld werktempo.

TekstredactieGemiddeld uurtariefGemiddeld woordtariefGemiddeld werktempo
Tekstredactie, fictie€ 35 tot € 50 per uur€ 0,20 tot € 0,30 per woord4-8 pagina’s/uur
Tekstredactie, non-fictie€ 38 tot € 60 per uur€ 0,32 tot € 0,46 per woord4–5 pagina’s/uur
Tekstredactie, zakelijk/verkoop€ 40 tot € 70 per uur€ 0,25 tot € 0,40 per woord4–5 pagina’s/uur

Je ziet dat de gemiddelde uurtarieven en woordtarieven hoog uit kunnen vallen. Wanneer je een tekst van 500 woorden laat redigeren, kan het zomaar dat je hier € 125 tot wel € 200 voor kwijt bent. Maar dan is je tekst niet herschreven of geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Ook hangt het tarief van de werksnelheid af. Bij het redigeren van webteksten ligt het werktempo op twee tot vijf pagina’s per uur. Maar er zijn ook redacteurs die slechts twee pagina’s per uur kunnen verwerken. En die zijn er meer dan je denkt.

De betaalbare aanbieder

Om jou te voorzien van kwalitatief redactiewerk, zonder teveel te betalen, wil ik je een geweldige deal aanbieden Voor een bedrag vanaf € 22,50 per 500 woorden, laat je jouw tekst redigeren.

Wat kost het om 1000 woorden te redigeren?

Een pagina (A4) bestaat uit 400 tot 500 woorden. Dit is afhankelijk van het lettertype en de lettergrootte. Wil je 1000 woorden laten redigeren, dan betaal je bij mij ongeveer € 45. Dat hangt er wel vanaf wat het doel van de tekst is, het onderwerp en de schrijfvorm. Soms kan het goedkoper, soms ben je duurder uit.

Eén ding is zeker: 1000 woorden laten redigeren kost zelden meer dan € 50. Hierdoor ben je een stuk goedkoper uit dan bij veel andere aanbieders.

*Alle tarieven zijn exclusief btw. Het kan dat bovenstaande tarieven afwijken van de huidige prijzen, bijvoorbeeld door economische omstandigheden of jaarlijkse aanpassingen. Neem contact op en vraag naar de actuele prijs.

Een uurtarief of een woordprijs, wat is beter?

Wanneer je een uurtarief moet betalen, is het handig om van tevoren te weten hoe lang het duurt voordat je tekst geredigeerd is. Durf hiernaar te vragen. Omdat ik niet met een uurtarief werk, hoef je mij die vraag niet te stellen. Ik werk alleen met fixed prices. Dit betekent dat je van tevoren een prijsopgaaf krijgt. Wanneer achteraf blijkt dat er meer werk aan het redigeren is, betaal je hier niets extra’s voor.

Er zijn natuurlijk altijd wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer je achteraf vindt dat het redigeren moet veranderen naar herschrijven. Dan betaal je een meerprijs omdat herschrijven meer werk is.

Wil je de tekst ook nog laten optimaliseren voor zoekmachines, zodat hij hoger rankt? Daar betaal je een aparte prijs voor. Je kunt ook kiezen voor SEO redigeren. Dit betekent dat je tekst wordt voorzien van redactiewerk, en tegelijkertijd geoptimaliseerd voor zoekmachines. Maar let op want wanneer dit bijna niet mogelijk is, dan krijg je het advies om de tekst te laten herschrijven.

Wat kost het om een tekstschrijver in te huren?

Voor redactiewerk kun je twee dingen doen: een redacteur of een tekstschrijver inhuren. Vaak wordt gedacht dat alleen een redacteur teksten kan redigeren. Maar een tekstschrijver kan dit ook, want goed schrijven is de basis van copywriting. Je hoort redactiewerk bij.

Ik ben opgeleid tot tekstschrijver en begon later met het redigeren van webteksten, documenten, columns en nog veel meer.

Het prettig hieraan is dat je al je redactiewerk, net als het laten schrijven van blogs, social media content of andere zaken, onder één dak regelt. Zo hoef je niet voor verschillende diensten naar uiteenlopende bureaus of aanbieders.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven