Tarief eindredactie per woord

Bijgewerkt: 24 februari 2023

Woord voor woord je artikel, verslag, column of blog laten controleren. Hiermee zet je de laatste puntjes op de i. Dankzij eindredactie is je werk klaar voor publicatie, zowel online als offline. Een eindredacteur inschakelen? Ontdek het tarief eindredactie per woord. Het is namelijk onzin om veel voor een eindredacteur te betalen.

Een uurprijs of een woordprijs

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Veel eindredacteurs werken met een uurtarief. Ze factureren tussen de 70 en 100 euro per uur. Doe dat niet! Je weet van tevoren niet hoe lang de redacteur met het werk bezig is. Misschien zijn dat wel drie uren, waardoor je minimaal 210 euro betaalt. Best wel duur voor wat eindredactie van een blogpost.

Kun je iemand vinden voor een tientje per uur dan is dit wel ideaal, helaas is dit zoeken naar een speld in een hooiberg.

Wil je een eerlijke werkwijze? Ga dan voor een tarief eindredactie per woord. Je betaalt voor het aantal woorden dat geredigeerd moet worden. Bijvoorbeeld wanneer het om een tekst of document van 500 woorden gaat. Of een lange blogpost van 1000 woorden.

Voordelen van een woordprijs

Wanneer je een eindredacteur per woord betaalt dan weet je van tevoren wat je kwijt bent. Het maakt dan niet uit snel of langzaam de redacteur werkt. Al doet die er zeven dagen over, je betaalt nog steeds hetzelfde. Dit is zeker aan te raden wanneer je een langzaam werkende redacteur in wil schakelen. Of wanneer je budget niet zo hoog is.

Rekent de eindredactie met een tarief per woord dan ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je voor een uurprijs gaat.

Voorbeelden tarief per woord (eindredactie)

Zelfs wanneer je voor een tarief per woord gaan zijn er grote verschillen. De een vraagt 1 cent per woord, de ander rekent makkelijk 25 cent per woord af. Daar waar veel eindredactie bureaus hoge tarieven hanteren probeer ik het juist voor iedereen betaalbaar te houden. Zowel startende ondernemers, kleine bedrijven als grotere ondernemingen moeten de kans krijgen om eindredactie tegen betaalbare tarieven uit te laten voeren.

Het tarief bij Bianca Walraven bedraagt in 2023 € 20 per 500 woorden. Dit is omgerekend 4 cent per woord. Je betaalt altijd per 500 woorden, waarbij per 25 woorden wordt afgerond. Wil je bijvoorbeeld een artikel van 525 woorden laten redigeren dan betaal je voor 500 woorden oftewel € 20 exclusief btw.

Gaat het om 750 woorden? Dan zouden we eigenlijk tweemaal € 20 in rekening moeten brengen maar zo flauw zijn we niet. De factuur die je ontvangt zal ongeveer € 30 exclusief btw bedragen.

Benieuwd naar het tarief eindredacteur per woord? Vraag de actuele tarievenkaart aan.

Dit zijn de taken van een eindredacteur

De teksten zijn gereed maar nog niet geschikt voor publicatie. De eindredacteur controleert de teksten voordat ze uiteindelijk op de website gepubliceerd worden of in de media verschijnen. Met een eindredacteur weet je zeker dat de tekst er goed uitziet.

De taken van een eindredacteur bestaan uit:

  • Tekst controleren op taal en spelling
  • Kijken of zinnen lekker lopen (en lezen)
  • Eventueel de titel aanpassen
  • Soms een pakkende intro schrijven
  • Desgewenst de koppen of subkoppen aanpassen

Bij eindredactie wordt altijd rekening gehouden met de stijl van schrijven en de doelgroep. Ook wordt gekeken naar het medium waarop de tekst of het artikel verschijnt.

Als extra service is het mogelijk om voor SEO eindredactie te kiezen. Hierbij wordt de tekst niet alleen kloppend gemaakt voor publicatie, ook wordt deze geoptimaliseerd voor zoekmachines. SEO-eindredactie is iets duurder maar nog steeds heel betaalbaar. Ook dat tarief per woord vind je op de tarievenkaart terug.

Zoveel tijd kost redigeren

Laat je een tekst, blog of artikel voor je website of webshop redigeren dan neemt dit 20 tot 30 minuten in beslag. Langere artikelen of teksten kosten meer tijd, daarom is de prijs naar verhouding ook hoger.

Het laten redigeren en/of corrigeren van een boek vraagt veel meer tijd. Gemiddeld worden er 50.000 woorden per week geredigeerd. Een en ander is afhankelijk van de inhoud van het boek en hoeveel tijd er voor eindredactie beschikbaar is.

De correcties verwerken

Het geredigeerd werk bestaat altijd uit correcties, naar eigen inzicht van de eindredacteur. Dit betekent dat de teksten klaar zijn voor publicatie. Je bent er altijd vrij in om de correcties te verwerken of aan te passen. Het is dus niet verplicht om het geredigeerd werk één op één over te nemen.

Zelf redigeren: is dat te doen?

Vind je het tarief per woord voor eindredactie te hoog? Dan is het altijd mogelijk om zelf te redigeren. Je kunt bijvoorbeeld de spellingsfunctie van je schrijfprogramma gebruiken. Houd er wel rekening mee dat dit programma niet alle fouten uit de tekst haalt. Een andere optie is om anderen te vragen of ze je tekst willen lezen. Vaak zien anderen fouten waar je misschien al 20 keer overheen hebt gekeken.

Daarnaast zijn er AI-tools die je helpen bij het redigeren van teksten. Helaas zijn deze tools nog niet zo ver ontwikkeld dat ze 100% werken. Er worden wel wat fouten uitgehaald maar perfect zal de tekst niet zijn. Eindredactie blijft toch mensenwerk.

Conclusie

Het is lastig om je eigen werk te redigeren. Beter laat je er iemand met een frisse blik tegenaan kijken. Omdat een eindredacteur zelf zijn of haar tarief bepaalt lopen de prijzen enorm uiteen. Je hoeft niet de allerduurste te pakken: het is nooit bewezen dat een dure eindredacteur ook de beste is. Kijk wel uit met de allergoedkoopste. Wanneer je voor een paar cent je werk laat redigeren moeten je verwachtingen niet al te hoog liggen.

Een reële prijs voor eindredactie ligt tussen de 3 en 6 cent per woord. Ga je voor redigeren inclusief het toevoegen van SEO zoektermen dan ben je duurder uit, gemiddeld tussen de 4 en 8 cent per woord. Wat voor ons een reële prijs is kan voor een ander juist te goedkoop zijn, een opmerking die we wel eens van collega’s krijgen. Toch blijven we van mening dat eindredactie betaalbaar moet blijven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven