Tekstschrijven, zelf doen of laten doen?

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Tekstschrijven is een vak apart, vooral wanneer het om SEO teksten gaat. De vraag is dan ook of je zelf teksten schrijft of dit door iemand laat doen. Bekijk de voor- en nadelen van zelf tekstschrijven en wat het kost wanneer je dit uitbesteedt.

Dit bedoelen we met tekstschrijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is een breed begrip: tekstschrijven. Het gaat hier om het schrijven van teksten, artikelen en blogs. Maar ook nieuwsberichten of (zakelijke) e-mails vallen hieronder. De meesten bedoelen met tekstschrijven het creëren van teksten voor websites.

Nu is er natuurlijk wel een verschil tussen een normale tekst of een SEO tekst. Deze laatste is zoekmachinevriendelijk en beter vindbaar. Met goede SEO teksten trek je meer websitebezoekers dan de concurrent.

Zelf teksten schrijven of laten doen?

Het zelf schrijven heeft voor- en nadelen. Hieronder de voordelen en nadelen van zelf tekstschrijven.

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Teksten klaar wanneer het je uitkomt
  • Zelf de inhoud bedenken

Nadelen:

  • Geen controle op spelling of taalgebruik
  • Je weet niet of een tekst SEO proof is
  • Veel tijdverlies

Tekstschrijven zelf doen: 3 tips

Ik kan me voorstellen dat je eerst zelf wil tekstschrijven. Natuurlijk, niet geschoten is altijd mis en het bespaart op de kosten. Voor degene die het tekstschrijven liever aan een professional overlaat: scrol direct door naar de laatste alinea.

Hieronder vind je 3 tips waarmee je zelf kunt tekstschrijven.

Tip 1: neem de tijd

Dat ik een tekst in 30 minuten schrijf wil niet zeggen dat jij dit ook kan. Tekstschrijven vraagt namelijk om veel kennis en ervaring. Ik ben hier sinds mijn kinderjaren mee bezig, dit kun je niet vergelijken met iemand die zijn eerste tekst schrijft. Neem dus de tijd voor het schrijven. Houd er rekening mee dat je over een eerste tekst tussen de 3 en 5 uur doet. Hierna begint het corrigeren.

Tip 2: controleer je spelling en grammatica

Niets zo vervelend als een tekst vol taal- en spellingfouten. Controleer je spelling en grammatica goed. Dit kan met een gratis online tool of gewoon in Word. Laat de tekst ook nog door iemand anders lezen of kijk hem de volgende dag nog eens na. Vaak ontdek je foutjes die je eerder over het hoofd zag.

Tip 3: maak een tekst SEO proof

Wil je goed vindbaar zijn op het internet dan moet de tekst echt SEO proof zijn. Helaas is het zo dat zelfs de dure SEO tekstschrijvers er niet allemaal verstand van hebben. Het is voor jou als leek daarom echt moeilijk om SEO op tekstschrijven toe te passen. Gebruik in ieder geval wat belangrijke zoektermen in de tekst, dan begrijpen zoekmachines beter waar jouw tekst over gaat.

Tekstschrijven laten doen

Na oneindig proberen kom je er al snel achter dat tekstschrijven best wel moeilijk is. Vooral wanneer het op online vindbaarheid aankomt. Wist je dat er meer dan 10.000 tekstschrijvers in Nederland zijn, waarvan er maximaal 10 op de zoekterm (SEO) tekstschrijver op pagina 1 van Google kunnen staan. Om dat te bereiken moet je veel in huis hebben (ik sta zelf op positie. Dit laat zien hoe lastig tekstschrijven is, waardoor ook de duurste schrijvers niet bovenaan in Google hoeft te staan.

Dat is ook zo’n dingetje, de prijs. Iedere tekstschrijver mag zijn eigen prijs bepalen. Bij de een betaal je € 70 per artikel, bij de ander meer dan € 200. Vraag de tarievenkaart aan en laat je verrassen.

Een tekstschrijver inhuren

Wat fijn dat je besloten hebt om een tekstschrijver in te huren. Maar niet zomaar een tekstschrijver, nee een SEO tekstschrijver. Ik hoef je niet uit te leggen hoe goed een website in zoekmachines moet scoren. Onmisbaar voor je klantenbinding.

Hoe leuk zou het zijn als ook jouw website of naam overal vindbaar is? Dit doe je met goed geschreven SEO teksten. Ik ga voor jou tekstschrijven, jij plaatst de teksten op je website. Is jouw website verder technisch in orde, dan gaan de SEO teksten voor een hogere positie in Google zorgen.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op of vraag direct de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven