Freelance tekstschrijver inschakelen – 7 tips

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Een freelance tekstschrijver inschakelen? Dan wel een die ook echt wat oplevert. Hoe vind je de beste freelance schrijver en wat kost het? Bekijk de 7 tips en schakel direct de perfecte freelancer in.

Het werk van een freelance tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je een freelance schrijver inschakelt moet je wel weten of dit echt meerwaarde biedt. Het werk van een freelance tekstschrijver (ook wel zzp’er) bestaat uit het schrijven van webteksten, productomschrijvingen, nieuwsberichten maar ook teksten voor printmedia.

Een freelance tekstschrijver is niet hetzelfde als een journalist: deze schrijft specifiek nieuwsitems voor kranten, tijdschriften en vakbladen.

Freelance tekstschrijver inschakelen? Niet zonder deze 7 tips!

De een is peperduur en de ander spotgoedkoop. Of hartstikke goed tegenover teleurstellend slecht. Een freelance tekstschrijver inschakelen doe je niet zomaar. Lees onderstaande 7 tips en ontdek hoe je de beste freelancers voor je website of printmedia vindt.

Tip 1: bepaal jedoel(en)

Je kunt wel een willekeurige freelance tekstschrijver inschakelen maar wat is je doel? Ga je voor wervende teksten die de verkoopcijfers omhoogjagen of voor een betere online vindbaarheid? Ligt het doel bij het informeren of amuseren van de lezer of wil je deze als opdrachtgever/klant binnenhalen? Bepaal eerst je doelstelling, dan weet je ook wat je van de tekstschrijver kan en mag verwachten.

Tip 2: ga voor een zelfstandige tekstschrijver

Je zou denken dat een tekstschrijver altijd zelfstandig is maar dit klopt dus echt niet. Er zijn heel wat tekstschrijvers die in opdracht van een online marketingbureau of groot tekstbureau werken. En dan is er nog een groep student tekstschrijvers die veel aansturing nodig heeft. Wil je het goed doen ga dan voor een freelance tekstschrijver die geheel zelfstandig werkt. Zo iemand begrijpt je briefing/opdracht ook in één keer en maakt weinig fouten.

Tip 3: stel een budget op

Natuurlijk moet het zo goedkoop mogelijk, maar kwaliteit speelt ook een grote rol. Laat kosten niet uit de hand lopen en stel van tevoren een budget op. Jij weet als geen ander hoeveel je te besteden hebt. Bepaal het budget per maand, per jaar of een budget voor alle teksten die je nodig hebt. Pas wanneer je een budget hebt bepaald dan kun je een freelance tekstschrijver inschakelen. Eerder niet.

Tip 4: offertes aanvragen

Nederland telt tussen de 18.000 en 30.000 tekstschrijvers. Ga daar maar eens een goede tussenuit pikken. Na het bepalen van je budget is het ook wel handig om te weten of je met dit budget uitkomt. Bezoek de websites van verschillende freelance tekstschrijvers en vraag offertes aan. Pas wanneer je drie tot vijf offertes in je mailbox hebt kun je gaan vergelijken en selecteren. Dit selecteren doe je aan de hand van tip 5 t/m 7.

Tip 5: betaal niet te weinig

Waarom geen freelance tekstschrijver inschakelen die te goedkoop is? Omdat je misschien met een onervaren schriver te maken hebt. Waneer je voor een appel en een ei een dienst afneemt moeten je verwachtingen niet te hoog liggen. Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop worden. Een aantal van de goedkope teksten moet vroeg of laat opnieuw geschreven worden. Dit betekent dubbele kosten (en soms nog wel meer).

Tip 6: betaal ook zeker niet te veel

Een dure tekstschrijver is een goede tekstschrijver. Ga weg, dat is helemaal niet waar! Er zijn namelijk dure dienstverleners die helemaal niet goed in zoekmachines scoren. Of waarbij resultaten uitblijven. Het is heel lastig om een juiste balans tussen prijs en kwaliteit te vinden. Wil je hier meer over weten of direct aan de slag, vraag dan eerst de tarievenkaart aan. Ontdek de vriendelijke prijzen en de mooie kwaliteit.

Tip 7: online vindbaarheid van de tekstschrijver

Met een website wil je zo hoog mogelijk in Google en andere zoekmachines scoren. Of vind je het prettig dat concurrenten boven jou staan? Een tekstschrijver kan nog zo goed schrijven maar wanneer deze geen gebruik maakt van zoekmachine optimalisatie dan levert jou dat helemaal niets op. Als goede SEO tekstschrijver sta ik met verschillende zoekwoorden bovenaan in zoekmachines. Dan weet je tenminste zeker dat je een freelance tekstschrijver inschakelt die verstand heeft van SEO.

Persoonlijke tip: nu een freelance tekstschrijver inschakelen

Om je nog een persoonlijk tip te geven: ik ben freelance tekstschrijver, hanteer een reëel tarief (ondernemen moet tenslotte betaalbaar blijven) en goed vindbaar in zoekmachines.

❓ Wat is een freelance tekstschrijver?

Dit is een zelfstandig werkende tekstschrijver die niet in dienst is van een marketingbureau of tekstbureau.

✒️ Waarom een tekstschrijver inschakelen?

Dit is vooral belangrijk wanneer je jouw concurrenten voor wil blijven. Meer websitebezoekers en betere verkoopcijfers.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven