Teksten verkoop woning: enkele belangrijke tips

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Een snelle verkoop van de woning valt of staat met een goede aanbiedingstekst. Hoe zien teksten voor verkoop van de woning er uit? Het is in ieder geval goed om te horen dat je het heft zelf in handen neemt. Een verkooptekst plaats je op websites als jaap.nl of huizenpartner.nl, maar je kunt hem ook aan de makelaar aanleveren.

Onderstaande tips met betrekking tot teksten verkoop woning zijn bedoeld voor woningverkopers maar natuurlijk ook voor makelaars. Het is tegenwoordig heel normaal om zelf je teksten te schrijven. Mocht je er echt niet uitkomen, dan is er altijd nog de hulplijn.

Maak de mensen nieuwsgierig

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Goede teksten voor verkoop van de woning maken lezers nieuwsgierig. Geef dus niet direct alles prijs. Natuurlijk start je de tekst met het beste dat de woning te bieden heeft, je moet immers een bepaalde doelgroep aantrekken. Stel dat je een woonboerderij met paardenstallen verkoopt, dan wil je natuurlijk dat hier paardenliefhebbers op afkomen. Daarom start de tekst met een goede titel en allesomvattende inleiding.

In die inleiding benoem je de unieke en sterke kenmerken van de woning, maar ook van de woonomgeving. Hierna ga je verder met het omschrijven van de woning. Bijvoorbeeld de indeling, de buurt (woonwijk) en waarom het zo prettig is om hier te wonen.

Wil je de beste teksten voor verkoop van een woning schrijven? Laten we stap voor stap aan de slag gaan. Heb je hier geen zin in, scrol dan direct door naar beneden. Je ziet dan de mogelijkheid tot het laten schrijven van de beste makelaarsteksten. Scheelt je weer een hoop tijd en vooral ergernis, want een makelaarstekst schrijven is best wel lastig.

Stap 1: alle informatie verzamelen

Je kunt geen teksten voor verkoop van een woning schrijven wanneer je niet over alle informatie beschikt. Je moet bijvoorbeeld meer weten over het bouwjaar, grondoppervlak, inhoud, indeling en belangrijke kenmerken. Pas wanneer je alle informatie verzameld hebt kun je beginnen met het daadwerkelijk schrijven van de verkooptekst.

Stap 2: de titel van de tekst

De titel van de verkooptekst is echt belangrijk. Het bepaalt namelijk of iemand doorleest of toch liever ergens anders kijkt. Je schrijft dus niet “woning te koop” want dat is nietszeggend. Natuurlijk heb je een woning te koop, anders staat deze ook niet op een makelaarswebsite of huizenwebsite. De titel laat zien wat te koop staat. Bijvoorbeeld: “grote woonboerderij met 6 slaapkamers en 4 paardenstallen”.

Vermijd hele korte of te lange titels. De ideale titel van een makelaarstekst ligt ergens tussen de 7 en 15 woorden. Zet de sterkste punten van de woning in de titel, in dit geval zijn dit dus maar liefst zes slaapkamers en vier paardenstallen. Heb je een schitterende woning in het centrum van Amsterdam te koop? Dan is dat natuurlijk het sterkste punt: “klassiek herenhuis met tuin, midden in het centrum van Amsterdam”.

Stap 3: de inleiding

Je komt nu bij de inleiding uit, dit noem je ook wel de introductie. Schrijf je teksten die bedoeld zijn voor verkoop van de woning, dan bevat de inleiding tussen de 100 en 150 woorden. Binnen de inleiding beschrijf je alle belangrijke en vooral unieke kenmerken. Denk hierbij aan de woonomgeving, het type pand, totale oppervlak of andere dingen die echt belangrijk zijn.

Stap 4: virtuele rondleiding

In stap vier geef je de lezer een virtuele rondleiding. Dat hoeft niet middels een filmpje, ook teksten kunnen een rondleiding geven. Eigenlijk doe je net alsof je voor de neus van de koper staat en deze alles over de woning vertelt. Je start buiten en neemt de koper mee naar binnen toe. Jullie lopen door de benedenverdieping en bekijken alle ruimtes. Vervolgens gaan jullie naar boven, ook hier vertel je over alles wat de woning te bieden heeft.

Stap 5: alles nog eens op een rij

Teksten voor verkoop van de woning, je bent bijna helemaal klaar. Als laatste zet je alle kenmerken nog eens op een rij. Dit doe je door het maken van een overzichtelijk lijstje. Dit lijstje plaats je onderaan de tekst, maar op sommige websites is het gebruikelijk om dit juist bovenaan de tekst te plaatsen. Bekijk dus even wat van toepassing is. Het is namelijk belangrijk dat teksten voor verkoop van woningen ook aansluiten op de website waarop ze komen te staan.

Makelaarsteksten laten schrijven

Heb je moeite met het schrijven van teksten voor verkoop van de woning? Dan kun je ook makelaarsteksten laten schrijven. Voordeel hiervan is dat je een professional inschakelt en ook een goede makelaarstekst ontvangt. Deze tekst is geschikt binnen de makelaardij maar ook voor het plaatsen op een huizensite. Daarnaast kun je hem delen via social media of via de e-mail versturen.

Het zijn vooral makelaars die gebruik maken van professionele tekstschrijvers. Deze makelaarsteksten kom je dan ook bijna overal tegen.

Dit kost het laten schrijven van een makelaarstekst

Noem het een makelaarstekst of een verkooptekst, je wilt gewoon een goede tekst waarmee je de woning snel en goed verkoopt. Wat kost het laten schrijven van een tekst? Je moet niet direct stilstaan bij wat het kost maar wel wat het je oplevert. Wanneer je de woning via een makelaar verkoopt dan betaal je een commissie die 1% tot 1,5% van de verkoopprijs bedraagt. Je bent dan al snel enkele duizenden euro’s kwijt.

De woning zelf verkopen is een stuk goedkoper, maar alleen wanneer je het ook goed aanpakt. Daarom is het belangrijk om voor een goede makelaarstekst te gaan. Ze zijn niet duur, voor minder dan € 100 heb je een perfect geschreven verkooptekst. Een en ander is van de inhoud en lengte van de tekst afhankelijk. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven