Teksten laten herschrijven (herformuleren)

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Teksten laten herschrijven is aan te raden wanneer de huidige teksten niet meer voldoen. Bijvoorbeeld omdat ze niet converteren, slecht vindbaar zijn in zoekmachines of bij verandering van strategie. Een tekst herformuleren betekent weer meer websitebezoekers en een hogere conversie. Teksten laten herschrijven vraagt wel om een goede voorbereiding. Je gaat immers voor de hoogste kwaliteit tegen een goede prijs.

Waarom een tekst herformuleren?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een tekst laten herschrijven noem je ook wel een tekst herformuleren. Waarom zou je dit (laten) doen? Er zijn verschillende redenen waarom een tekst herschreven moet worden:

  • Niet goed vindbaar in zoekmachines
  • Een te lage conversie
  • Veel taal- of spellingsfouten in de tekst
  • Andere strategie
  • Bedrijfsovername of website overname

Tekst laten herschrijven: de voordelen

Oude teksten die niet meer voldoen aan de wensen of eisen hoeven niet direct de prullenbak in. Teksten laten herschrijven heeft namelijk een aantal interessante voordelen.

Het grootste voordeel is behoud van de SEO waarde. Sommige webpagina’s hebben een hoge positie in de organische zoekresultaten en hiermee een uitstekende SEO waarde. Door de originele tekst te behouden en deze aan te passen blijft de SEO waarde behouden. Hierbij is het wel belangrijk dat ook de URL hetzelfde blijft.

Een tekst laten herschrijven is voordeliger dan een nieuwe tekst laten schrijven. Gemiddeld betaal je 50% tot 75% van de originele prijs.

Nog een voordeel is dat de huisstijl of uitstraling van de website niet veel verandert. De tekstschrijver zal altijd proberen om de huidige uitstraling terug te laten komen in de herschreven tekst.

Teksten laten herschrijven & de nadelen

Niet altijd is teksten laten herschrijven een goed idee. Bijvoorbeeld bij verandering van strategie waarbij de huidige teksten totaal niet meer aansluiten op het nieuwe aanbod. In dit geval heeft het geen zin om oude teksten te herformuleren. Een nieuwe tekst laten schrijven is dan een betere keuze.

Teksten die zeer slecht in zoekmachines scoren kunnen over beter niet herschreven worden. Sommige teksten leveren namelijk meer schade op. Het beste is dan om de oude tekst te vervangen door een geheel nieuw exemplaar. De oude URL kan weg en verwijst niet door naar de nieuwe URL.

Is de originele tekst afkomstig van een andere website? Ook dan is het niet verstandig om deze tekst te laten herschrijven, je krijgt al snel te maken met duplicate content, iets dat je absoluut moet voorkomen.

Tekst in eigen woorden zetten met een generator

Sommige webmasters laten geen teksten herschrijven maar kiezen voor een tekst in eigen woorden zetten met een generator. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gekopieerde tekst. Hoe werkt dit en is het ook lucratief? Een bekende generator is Smodin. Je voert een gekopieerde tekst in en de tool herschrijft of herformuleert. Het verhaal blijft hetzelfde, alleen in andere bewoording.

Het voordeel van deze generator is dat je snel en goedkoop een tekst herformuleert. Ideaal wanneer je een eerder gebruikt werkstuk bij een volgende opdracht wil inleveren. Nadeel is dat je dit soort teksten nooit voor websites of webshops kunt gebruiken. Hoe je het ook wendt of keert, het verhaal blijft hetzelfde en het gaat hier om duplicate content.

Duplicate content oftewel dubbele inhoud heeft twee consequenties. Ten eerste schend je het auteursrecht van iemand anders, dit kan je heel duur komen te staan. Ten tweede levert duplicate content je een afstraffing door ome Google op. Het gevolg: een lage ranking in de zoekresultaten. In ernstige gevallen verdwijn je zelfs helemaal uit de organische zoekresultaten.

Teksten laten herschrijven: tarieven (kosten)

Een tekst laten herschrijven door een professional heeft de voorkeur. Kijk maar eens naar onderstaande voordelen:

  • SEO vriendelijk
  • Geen taal- en spellingfouten
  • Professionele uitstraling
  • Hogere conversie

Je kunt alleen teksten laten herschrijven wanneer het origineel ook in jouw bezit is. Gaat het om een tekst die je ergens op het internet had gevonden dan mag je deze niet laten herschrijven. Wel kan de tekst als inspiratiebron dienen. In dit laatste geval kom je toch uit op het laten schrijven van een nieuwe tekst.

Teksten laten herschrijven is goedkoper dan een nieuwe tekst laten schrijven. De kosten bedragen tussen de 50% en 75% van het tarief voor nieuwe teksten.

Laten we hier duidelijk over zijn. Wil je precies weten wat het kost, vraag dan de tarievenkaarten aan.

Zinnen ombouwen of teksten herschrijven? Neem contact op

Je wil zinnen ombouwen omdat de huidige tekst niet zo lekker leest. Of je gaat voor het volledig herschrijven van een of meerdere teksten. Hoe dan ook, het is belangrijk dat dit goed gebeurt. De herschreven tekst moet beter vindbaar zijn in zoekmachines. Bovendien is het belangrijk dat de tekst de websitebezoeker informeert, overtuigt of overhaalt.

Laat vooraf checken of het zinvol is om teksten te laten herschrijven. Soms is een kleine aanpassing nodig, in andere gevallen is het beter om voor nieuwe teksten te gaan. Advies hierover is vrijblijvend en verplicht je tot niets. Ook het aanvragen van een prijsopgave (tarievenkaart) kost je niets, alleen het versturen van een mailtje.

Neem contact op of vraag informatie/ de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven