Kinder tekst: (web)teksten voor kinderen

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Het internet staat vol informatie, helaas voor kinderen in onbegrijpelijke taal. Wat betekent integriteit en hoe zit het met tournedos? Een kinder tekst bevat duidelijke taal: lekker leesbaar voor elke leeftijd. Jouw (kinder)website is niet langer saai met goed geschreven kinderteksten.

Begrijpelijke teksten voor kinderen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je legt kinderen niks over integriteit of tournedos uit. Je vertaalt dit naar eerlijk zijn (integriteit) en een lekker stukje vlees (tournedos). Kinderen lezen op een ander niveau dan de meeste volwassenen. Heb je een website of webshop waarop je kinderen aanspreekt, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Een kinder tekst bevat ook geen lange zinnen. Simpelweg houd je rekening met het gemiddelde AVI niveau van de doelgroep. Het AVI niveau is het leesniveau van basisschoolleerlingen.

Kinder tekst: van “huh?” naar “oh!”

Stel je eens voor dat je dit aan een kind van negen jaar toont:

De Grand Basset nam een energieke sprong en belandde hiermee onbedoeld in het waterafvoersysteem. Hij klom er ijlings weer uit, waarbij hij  ternauwernood aan de dood ontsnapte.

Jij en ik snappen wel wat hier staat, maar voor een kind is dit onbegrijpelijke taal. Een goede kinder tekst ziet er zo uit:

De witte hond sprong zomaar in het water. Snel klom hij er weer uit. Gelukkig, hij was gered!

Voor een beginnende lezer (groep 3/ 4) ziet bovenstaande tekst er zo uit:

Bas valt in de zee. Hij klimt er uit. Bas is blij. (dit soort tekst is minder geschikt voor websites)

Korte en krachtige zinnen waarbij moeilijke woorden vertaald zijn naar makkelijke woorden. Denkt een kind bij de eerste tekst nog: “huh?”, dan wordt het bij de tweede tekst al snel: “oh!”.

Wanneer voor een kinder tekst kiezen?

Jouw website richt zich op kinderen in de leeftijd van 6 jaar tot 13 jaar. Boven de leeftijd van 13 jaar zijn de meeste kinderen in staat om “volwassen” teksten te lezen en te begrijpen. Bovendien beschikken oudere kinderen over de mogelijkheid om van moeilijke woorden zelf de betekenis op te zoeken.

Een kinder tekst is dan ook vooral geschikt voor kinderen:

  • Van 5 tot 9 jaar
  • Van 9 tot 13 jaar

Vanaf de leeftijd van 13 jaar tot 18 jaar ga je niet voor een kinder tekst maar voor een jongeren tekst. Hierbij wordt vooral rekening gehouden met de spreektaal van pubers.

Ook voor dyslectische kinderen

Voor dyslectische kinderen zijn er geen aparte kinder teksten. Deze kinderen lezen op het gewone niveau dat bij hun leeftijd hoort. Moeilijke woorden komen in de kinder tekst niet voor, waardoor ook dyslectische kinderen deze teksten goed kunnen volgen.

Een kinder tekst laten schrijven

Teksten voor kinderen, daar spreek je de jonge doelgroep mee aan. Ze weten waar jouw website of webshop over gaat. Een kinder tekst moet natuurlijk niet alleen begrijpelijk zijn maar ook iets duidelijk maken of aanzetten tot actie. Het is hierbij belangrijk dat je het kind weet te boeien.

Teksten voor kinderen kom je op veel websites of in tijdschriften/ boeken tegen. Het gaat vaak om een educatieve (leerzame) tekst maar bijvoorbeeld ook een amuserende tekst (iets grappigs). Dan zijn er ook nog de redactionele teksten, waarbij het kind een nieuwsbericht leest. Uiteraard allemaal op het niveau van het kind, zodat deze ook begrijpt wat er staat.

Wil je een kinder tekst laten schrijven? Je zult zien dat jouw doelgroep veel enthousiaster is. Als SEO tekstschrijver ben ik niet alleen expert in het schrijven van kinderteksten, ook zorg ik er desgewenst* voor dat deze vindbaar zijn in zoekmachines.

*desgewenst = als je dat wil

De moeilijkheid van kinderteksten

Ondanks dat een kinder tekst in makkelijke bewoording is geschreven, is het creëren van deze tekst een stuk moeilijker. Dit komt omdat je met verschillende zaken rekening moet houden. Een tekst mag geen moeilijke woorden bevatten. De woorden die er wel staan zijn aangepast naar het leesniveau van de lezer.

Kinder teksten bevatten korte zinnen of, wanneer het kind ouder is, een afwisseling van lange en korte zinnen.

Dit kost een kindertekst

Kijk de teksten op je website of in het tijdschrift nog eens kritisch na: gaat het hier wel echt om een kindertekst? Om dit te testen laat je enkele kinderen van verschillende leeftijd jouw teksten lezen. Laat ze hardop voorlezen, dan weet je direct of de kinder tekst wel goed geschreven is. Bij moeilijke woorden blijft het kind haperen. Vraag daarna of het kind in eigen woorden kan vertellen waar de tekst over gaat.

Merk je hoe moeilijk het is om kinder teksten te schrijven? Daarom laat je dit doen. Wat kost het laten schrijven van een kindertekst? De tarieven vraag je eenvoudig op, dit is uiteraard vrijblijvend.

Is het kind in jou enthousiast? Neem dan contact op en bestel je eerste kindertekst.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven