Synoniemen – betekenis en voorbeelden

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Synoniemen, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is hier de betekenis van? En hoe zit het met synoniemen voorbeelden? Jazeker, met een voorbeeld kun je namelijk veel meer. Ik leg je alles over synoniemen uit en wat je hier precies mee kan.

Een synoniem

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Synoniemen is meervoud van synoniem. Om het nog even duidelijker te maken: je schrijft geen sinoniem met een i maar synoniem met een y. Deze foute schrijfwijze komt af en toe voorbij, let hier goed op.

Synoniemen betekenis

Wat is de synoniemen betekenis? Een synoniem is een woord dat bijna dezelfde betekenis heeft als een ander woord. Het staat dus (bijna) gelijk aan. Synoniemen zijn belangrijk wanneer je iets op een andere manier wilt verwoorden. Bijvoorbeeld omdat het woord dat jij bedraagt te moeilijk is of niet zo goed binnen een tekst past.

Overigens worden synoniemen ook veel in kruiswoordpuzzels gebruikt. Je kent het wel, dat er staat: “synoniem voor hond”. Of iets dergelijks. Het is dan de bedoeling dat je een ander woord voor hond bedenkt maar het moet wel de betekenis hond hebben.

Synoniemen voorbeelden

Heb je moeite met het bedenken van synoniemen? Hieronder vind je wat goede synoniemen voorbeelden. Hierna leg ik je uit hoe je synoniemen kunt oefenen, maar eerst een lijstje met voorbeelden.

  • Hond: keffer, blaffer, teef of reu
  • Kat: kater, poes, poezenbeest
  • Blij: vrolijk, opgewekt
  • Boos: woedend, driftig, kwaad

Aan bovenstaande synoniemen voorbeelden zie je dat alle woorden dezelfde betekenis hebben als het eerste woord. Dat is dus een synoniem.

Hoe kun je synoniemen oefenen?

Even wat synoniemen uit je blote hoofd opnoemen is best wel lastig. Gelukkig kun je synoniemen oefenen. Hier heb je in het begin wel een woordenboek bij nodig. Maar ook met goed nadenken kom je al een heel eind.

Wil je synoniemen oefenen dan is het wel belangrijk dat je een grote woordenschat hebt. Dit betekent dat je veel woorden kent. Neem een makkelijk woord, bijvoorbeeld sinaasappel. Iedereen kent een sinaasappel en weet wat het is. Bedenk andere woorden voor sinaasappel. Appelsien wordt veel gebruikt, maar je kunt een sinaasappel ook een citrusvrucht noemen.

Synoniemen oefenen doe je door heel veel te doen. Begin met makkelijke woorden en verzin steeds moeilijkere woorden. Bij twijfel zoek je een synoniem in het (online) woordenboek op.

Zo vind je synoniemen in het Nederlands

Soms kun je zelf geen synoniemen bedenken. Dit geeft niets, want je moet er maar opkomen. Vaak ligt het op het puntje van je tong maar komt er geen synoniem in je op. Mijn tip: synoniemen Nederlands vind je in het woordenboek. Achter elk woord staat de betekenis ervan, dit zijn dan ook gelijk synoniemen.

Overigens kun je ook gebruik maken van het online woordenboek. De website Mijnwoordenboek.nl is een echte aanrader. Hier vind je duizenden synoniemen die jou verder op weg helpen. Ook praktisch wanneer je een synoniem voor een kruiswoordpuzzel moet opzoeken.

Tip: kijk ook eens op synoniemen net (synoniemen.net).

Synoniemen Engels

Synoniemen in het Engels is “synonyms”. Ben je op zoek naar Engelse synoniemen? Maak dan gebruik van de website Mijnwoordenboek.nl. Hier vind je heel veel synoniemen in het Engels. Je kunt natuurlijk ook een Engels woordenboek kopen, maar dat is misschien minder praktisch.

Hoe zit het met synoniemen in het Frans?

Of je nu synoniemen in het Nederlands, Engels of Frans opzoekt: ik raad weer de website Mijnwoordenboek.nl aan. Via deze link vind je synoniemen en het Frans. Zo, nu hoef je zelf niet meer te gaan zoeken. Graag gedaan!

Mijn puzzelwoordenboek & synoniemen

Kruiswoordpuzzels of Zweeds puzzels, ik heb ze vroeger heel veel gemaakt. Echt leuk om te doen! Ben jij een actieve puzzelaar? Dan heb je regelmatig synoniemen nodig. Deze vind je in “mijn puzzelwoordenboek”. Ga naar de website mijnpuzzelwoordenboek.nu en ontdek de beste synoniemen.

Teksten op websites

Ben je eigenaar van een website of beheer je er een? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk teksten zijn. Deze moeten vooral lekker leesbaar zijn waardoor websitebezoekers graag terugkomen. Maar teksten moeten ook overtuigen, je hebt tenslotte iets te bieden.

Als laatste kunnen teksten je helpen tot een hogere positie in zoekmachines. Dit doe je middels SEO teksten, gericht op de eisen die zoekmachines stellen. Om goede teksten te schrijven moet je ook op de goede woorden komen, vaak gebruik maken van synoniemen. Want telkens dezelfde woorden in een tekst zien natuurlijk niet netjes uit.

Hulp bij SEO teksten

Heb je hulp nodig bij het schrijven van SEO teksten of besteed je dit liever helemaal uit? Als SEO tekstschrijver heb ik al veel bewezen resultaten behaald. Websites die eerst niet goed vindbaar waren en bovenaan in zoekmachines staan. Dat wil jij toch ook?

Ik schrijf lekker leesbare teksten voorzien van belangrijke zoekwoorden en synoniemen. Precies zoals het hoort. Tegen concurrerende tarieven (lees: voordeliger dan veel andere SEO tekstschrijvers). Ik vind dat ondernemen betaalbaar moet zijn & blijven, jij toch ook? Neem contact op en vraag naar de voorwaarden of de vrijblijvende tarievenkaart.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven