Sinoniem? Nee, zo schrijf je dat niet

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Je zoekt een sinoniem. Wist je dat je sinoniem op een heel andere manier schrijft? Je krijgt van een stukje taalkunde, maar ik laat je ook zien wat het woord betekent. Vandaag leer je er weer wat bij!

Sinoniem of synoniem

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Twijfel je tussen sinoniem of synoniem? Het is die laatste: synoniem. Je schrijft het dus met een “Griekse Y”. Wanneer je sinoniem schrijft dan weten velen wel wat je bedoelt. Maar officieel is deze spelling onjuist!

Betekenis van synoniem

Wat betekent synoniem? Een synoniem is een woord dat nagenoeg dezelfde betekenis als geen ander woord heeft.

Synoniem voorbeelden

Nee, je bent niet op zoek naar sinoniem voorbeelden maar naar synoniem voorbeelden. Blijf op je spelling letten! Hieronder vind je een paar goede voorbeelden van synoniemen.

  • Goed: prima, fijn, bravo, uitstekend
  • Opmerkelijk: merkwaardig, eigenaardig
  • Mooi: prachtig, gaaf, netjes

Dit zijn wat eenvoudige synoniemen voorbeelden. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer synoniemen. Ken je het synoniem voor “paard”? Bekende synoniemen zijn knol, ros, rijpaard of trekpaard.

Dan het synoniem voor “hond”. Dat is onder andere keffer, blaffer, reu of teef. Je kent vast wel het synoniem voor het woord “Nederland”. Juist ja, veel mensen noemen Nederland ook wel Holland of de lage Landen.

Waar vind ik synoniemen?

Op zoek naar een synoniem voor een bepaald woord? Op de website mijnwoordenboek.nl vind je duizenden synoniemen. Hier kun je voorlopig vooruit! Overigens vind je synoniemen ook in het normale woordenboek. Je weet wel, zo een boek dat je in je handen houdt en door kunt bladeren. Misschien ben ik op dit gebied wat ouderwets maar ik houd wel van tastbare boeken.

Nu heb ik gelijk weer een leuke voor jou: wat is het synoniem voor boek? Dit zijn de woorden boekwerk, band, bundel, paperback of pocket. Maar ook leesboek, studieboek, geschrift of boekje zijn goed.

Sinoniem? Neehee!

Dit was een kort lesje over synoniemen. Onthoud goed: je schrijft geen sinoniem! Heb je moeite met taal en spelling? Schaam je hier niet voor, Nederlands is een moeilijke taal. Het bevat veel onnodige grammaticale regels die je in andere talen niet tegenkomt. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je af en toe de mist ingaat en toch sinoniem opschrijft.

SEO tekstschrijver voor websites

Deze les werd je aangeboden door Bianca, SEO tekstschrijver voor websites en webshops. Heb je een website en kun je op tekstueel gebied wel wat hulp gebruiken? Ken je een ondernemer die op zoek is naar een goede SEO tekstschrijver? Laat het gerust weten.

Wil je meer weten over taal en achtergrondfeiten, volg mij dan op Instagram: @biancatekst. Je bent altijd welkom!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven