SEO woorden: zoekwoorden die je zeker moet gebruiken

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

SEO woorden op je website, het zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent in zoekmachines. De vraag is of er ook specifieke SEO woorden zijn die je altijd moet gebruiken. Ik laat jou zien hoe SEO (zoekmachine optimalisatie) werkt en welke woorden onmisbaar zijn.

Dit is het idee achter SEO

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


SEO staat voor zoekmachine optimalisatie en is al zo oud als zoekmachines zelf. Vooral met de komst van Google heeft zoekmachine optimalisatie veel aandacht gekregen. Het is een verzameling van technieken om hoger in de zoekresultaten te staan.

Deze technieken zijn onder te verdelen in content, linkbuilding en technische optimalisatie. Vooral het onderdeel content is erg belangrijk. Dit omvat de inhoud van de website oftewel teksten, afbeeldingen en video’s. Omdat het internet voornamelijk uit teksten bestaat kun jij je wel voorstellen dat teksten onmisbaar zijn.

Wat zijn SEO woorden?

SEO woorden noem je ook wel SEO zoekwoorden. Door de juiste SEO woorden te gebruiken kom je hoger in Google en andere zoekmachines. Want dankzij die SEO zoekwoorden kunnen zoekmachines beter begrijpen waar je pagina of website over gaat. Om te beoordelen of je pagina het beste aansluit bij een bepaalde zoekopdracht.

Websites die géén gebruik maken van SEO woorden staan vaak lager in de zoekresultaten. Dit komt omdat hun gebruikte woorden niet aansluiten bij zoekopdrachten. Je moet zoekmachines dus duidelijk maken wat je te bieden hebt. Dit doe je middels zoekwoorden. Laten we eens gaan kijken hoe dit werkt en welke SEO woorden je zeker moet gebruiken.

Zoekmachines crawlen je pagina

Een zoekmachine werkt met een crawler, dit is een programma dat pagina’s binnen een website regel voor regel leest en indexeert. Middels een Robots.txt bestand kun je crawlers laten weten om pagina’s van lage kwaliteit niet te laten indexeren. Wanneer een crawler de pagina wel indexeert dan krijgt deze een waarde toegewezen. De waarde bepaalt hoe hoog de pagina in de zoekresultaten verschijnt.

Crawlers kijken niet alleen naar aanwezige tekst en de opmaak hiervan maar volgen ook links en kijken naar de snelheid van de website. Daarnaast zijn er nog veel andere factoren die bepalen of een website volgens zoekmachines goed, redelijk of slecht is.

Hoe zit het met het crawlen en SEO woorden? Een crawler leest regel voor regel en komt hierbij natuurlijk ook SEO woorden tegen. Dankzij deze SEO woorden begrijpt de crawler wat de webpagina te vertellen heeft.

Zo zien SEO woorden eruit

Om je te laten zien hoe SEO woorden eruit zien heb je meer aan een voorbeeld. Lees onderstaande situatie maar eens door.

Je maakt een nieuwe webpagina die over de border collie (een hondenras) gaat. In onderstaand voorbeeld is er geen gebruik gemaakt van SEO woorden:

Een schapendrijver is een intelligent hondenras. Ze zijn makkelijk op te voeden en erg trouw aan hun baasjes.

In het volgende voorbeeld is wel gebruik gemaakt van SEO woorden:

Een border collie behoort tot de schapendrijvers en is een intelligent hondenras. Het opvoeden van een border collie is vrij eenvoudig, waarbij de hond trouw is aan zijn baas.

De SEO woorden zijn gemarkeerd zodat je ook ziet van welke zoekwoorden gebruik is gemaakt. Een crawler die nu langskomt begrijpt veel beter dat de pagina over het hondenras border collie gaat. De zoekmachine kan deze pagina beter koppelen aan een zoekopdracht.

SEO woorden vinden

Er is geen standaardlijst van SEO woorden beschikbaar. Dit komt omdat het gebruik van SEO woorden helemaal van het onderwerp van je pagina of website afhangt. Veel websites gebruiken ook de verkeerde SEO woorden. Ze denken dat een zoekwoord goed bedacht is maar in de praktijk blijkt hier niemand op te zoeken. Soms ontkom je er niet aan om een bepaald zoekwoord  te gebruiken.

Denk maar eens aan de zoekterm ‘SEO woorden’. Het ziet natuurlijk veel mooier uit als er zou staan ‘SEO zoekwoorden’, maar het feit is dat veel mensen óók op ‘SEO woorden’ zoeken. Wil je goed vindbaar zijn in de zoekresultaten dan moet je deze zoekterm dus in je tekst verwerken. Doe je dit niet, dan doet jouw concurrent dat wel. Het is dus de kunst om de juiste SEO woorden te vinden. Hier zijn verschillende tools voor.

Een zoekwoorden onderzoek starten

Wil je de juiste SEO woorden vinden die goed aansluiten bij jouw website of pagina, start dan een zoekwoordenonderzoek. Dit kan middels het webmasterhulpprogramma van Google (searchconsole) of de Google zoekwoordenplanner.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van tools buiten Google om. Dit zijn onder andere Semrush (betaald) en Ubbersuggest (gratis). Het is altijd goed om gebruik te maken van meerdere tools, zodat je de resultaten goed met elkaar kunt vergelijken. Wanneer een online marketing bureau een zoekwoordenonderzoek start dan kost je dit tussen de € 150 en € 300. Een SEO tekstschrijver rekent een bedrag tussen € 50 en € 200. Een zoekwoorden onderzoek is bij mij gratis maar alleen bij afname van teksten (inclusief). Je ontvangt geen los zoekwoorden onderzoek.

Teksten met SEO woorden laten schrijven

Wil je goed vindbaar zijn in zoekmachines dan ontkom je er niet aan om regelmatig SEO teksten te laten schrijven. Maar dan wel door een tekstschrijver die zelf hoog in Google staat. Want ik weet als geen ander hoe ik een hoge positie in zoekmachines behaal. Een tekst met SEO woorden laten schrijven? Neem direct contact op of vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven