Hoe lang duurt mijn speech?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Je hebt een speech voorbereid en alles is perfect. Hoe lang duurt mijn speech? Ook wel belangrijk om te weten want je moet vooraf aangeven hoeveel tijd je nodig hebt. Zo kunnen er andere zaken voor en na jouw speech ingepland worden. Zullen we eens gaan kijken hoe lang je speech duurt?

Dit is een speech

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Natuurlijk weet je wat een speech is maar sommige mensen komen al Googelend op deze pagina uit. Daarom even in het kort: een speech is een toespraak of een voordracht over een bepaald onderwerp.

Hoe lang duurt mijn speech?

Hoe lang een speech duurt hangt van een aantal zaken af. Ten eerste hoeveel tijd je krijgt, de moeilijkheidsgraad en wat je er nog bij wil vertellen. Stotter je of heb je moeite met spreken in het openbaar? Dan kan de speech ook langer duren.

Het is heel belangrijk dat een speech niet te lang duurt. Het publiek raakt na 10 minuten de eerste interesse al kwijt. Zorg er dan ook voor dat de speech tussen de 10 en 15 minuten duurt. Hoe lang duurt mijn speech? Hieronder de gemiddelde lees- en spreeksnelheid maar ook enkele belangrijke tips.

Zo snel lees je

Hoe lang duurt mijn speech? Laten we eerst eens naar de leessnelheid kijken. De gemiddelde lezer komt op 250 woorden per minuut uit. Er zijn echter ook mensen die 200 woorden per minuut lezen. De snelle lezers komen makkelijk op 300-350 woorden per minuut.

Lezen is wat anders dan voorlezen. Wanneer je voorleest moet je tegelijkertijd lezen en praten. Dit betekent dat een speech die je voorleest ook wat langzamer gaat.

Zo snel spreek je

Spreken gaat langzamer dan lezen. Dit lijkt vreemd maar met lezen sla je hier en daar wat woorden over. Je hersenen zijn namelijk prima in staat om woorden ertussenuit te laten en er toch complete zinnen van te maken. Tijdens het spreken moet je elk woord ook daadwerkelijk uitspreken. De meeste mensen spreken met een snelheid van 100-160 woorden per minuut.

Zo lang duurt je speech

Je hebt nu kunnen zien dat je sneller leest dan spreekt. Hoe lang duurt mijn speech? Gemiddeld spreek je met 130 woorden per minuut. Hierbij ga ik uit van een speech die je voorleest. Heb je minder ervaring met spreken in het openbaar? Dan kom je misschien op 100 woorden per minuut uit.

Een A4’tje bevat tussen de 420 en 500 woorden, dit is ook een beetje afhankelijk van het lettertype en de lettergrootte. Een speech dat op één A4’tje staat duurt tussen de 3,5 en 4 minuten. Wanneer je vier A4’tjes moet ‘speechen’ dan ben je dus tussen de 14 en 16 minuten kwijt.

Houd een speech kort maar krachtig

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat mensen na 10 minuten de eerste aandacht verliezen. Dit komt erop neer dat je dan drie A4’tjes verder bent. Wil je dat mensen iets van begin tot eind volgen, maak je speech dan niet langer dan drie A4’tjes.

Voorbeelden uit de praktijk

Weet je niet hoeveel woorden jouw speech moet bevatten? Hieronder wat voorbeelden uit de praktijk.

Voor de gemiddelde spreker

 • Duur: 5 minuten
 • Spreektempo: 130 woorden per minuut
 • Aantal woorden: 650

Óf:

 • Duur: 10 minuten
 • Spreektempo: 130 woorden per minuut
 • Aantal woorden: 1300

Voor de langzame spreker

 • Duur: 10 minuten
 • Spreektempo: 100 woorden per minuut
 • Aantal woorden: 1000

Voor de snelle spreker

 • Duur: 10 minuten
 • Spreektempo: 160 woorden per minuut
 • Aantal woorden: 1600

Liever te kort dan te lang

Niemand heeft ooit geklaagd over een te korte speech. Want zelfs een speech van 30 seconden kan onderscheidend prachtig zijn. Er wordt wel vaak geklaagd over veel te lange speeches. Ondanks dat je misschien wel een half uur de tijd krijgt voor je speech is het echt niet aan te raden om deze tijd ook volledig te benutten.

Moet je wel een half uur volmaken? Ga voor een speech die tot maximaal 15 minuten duurt. Vooraf en achteraf houd je het publiek bezig. Denk aan een grappige anekdote of een voorbeeld uit de praktijk. Aan het einde van de speech kun je mensen uit het publiek vragen laten stellen. Zo krijg je dat halfuur wel vol.

Hulp bij een speech schrijven

Moeite om een speech te schrijven? Gelukkig is er schrijfhulp beschikbaar. De schrijver creëert een verhaal op maat. Hierbij is het nodig om een vragenlijst in te vullen of telefonisch contact te hebben.

Je kunt een speech laten schrijven voor een bruiloft, jubileum, begrafenis maar ook een zakelijke speech. Let wel even op want op sommige websites krijg je een kant-en-klare speech toegestuurd. Het is beter om voor een gepersonaliseerde toespraak te gaan. Het kost wat meer maar dan heb je ook wat.

Waar kan ik een speech laten schrijven?

Een speechschrijver is wat anders dan een gemiddelde tekstschrijver of copywriter. Omdat het schrijven van een speech een heel andere tak van de sport is (of vak) houd ik mij hier niet mee bezig, daar ben ik eerlijk in. Ik ga immers niet iets doen waar ik niet volledig achter staat. Uiteraard kan ik je doorverwijzen naar een ervaren speechschrijver.

Wat ik wel doe? Teksten creëren voor het internet, sociale media en printmedia. Goed zichtbaar op het internet, daar draait het allemaal om. Wie mooie content deelt en bovenaan in zoekmachines staat ontvangt namelijk de meeste bezoekers of volgers. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven