SEO Quickscan, een snelle scan van je website

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Op zoek naar een SEO quickscan? Binnen enkele minuten weet je of je website SEO vriendelijk is. Ook zie je verbeterpunten waarmee je aan de slag gaat. Een SEO quickscan zou iedere webmaster regelmatig uit moeten voeren. Het geeft je namelijk inzicht in de werking van de website, maar zorgt er ook voor dat je beter vindbaar bent in zoekmachines.

De werking van een SEO quickscan

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat wordt er tijdens een SEO quickscan gedaan? De website wordt gecontroleerd op verschillende aspecten. Er wordt voornamelijk naar het technisch gedeelte achter een website gekeken. Bijvoorbeeld de opbouw van URL’s, of er sprake is van redirecting en hoe het met de sitestructuur zit. Ook de paginagrootte en de laadtijd zijn belangrijk. Verschillende factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat een website te traag is.

Tijdens de SEO quickscan wordt ook naar de aanwezigheid van duplicate content (dubbele inhoud) gekeken. Belangrijk want dubbele inhoud is slecht voor je totale SEO score. Afhankelijk door wie of waar je de SEO quickscan laat uitvoeren wordt ook gekeken naar aanwezige zoektermen en hoe deze gebruikt zijn.

Posities in zoekmachines (SERP)

Een SEO quickscan kan ook helpen bij het achterhalen van posities in zoekmachines op algemene of bepaalde zoektermen. Dit wordt ook wel SERP genoemd. Het is belangrijk om te bekijken hoe goed of slecht je het tegenover concurrerende websites doet. Aan de hand hiervan verbeter je de inhoud van de website, en dan met name op het gebied van content (teksten).

Gratis SEO Quickscan

Je kunt een SEO Quickscan door een marketingbureau of SEO-specialist laten uitvoeren. Helaas gaan hier ook kosten mee gepaard. Hoe hoog die kosten zijn is afhankelijk van de aanbieder. Er zijn bedrijven die dit voor een bedrag van € 15 tot € 50 doen. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij je meer dan € 200 betaalt.

Zoek je een gratis SEO Quickscan? Dat is heel goed mogelijk. Bedenk dat veel marketingbureaus gebruikmaken van gratis of betaalde tools. Het rapport rolt er binnen 10 minuten uit. In sommige gevallen krijg je het rapport één op één, maar er zijn ook marketingbureaus die hier hun eigen rapportage van maken. Wanneer je gebruik maakt van gratis SEO Quickscan dan krijg je een standaardrapportage met voldoende informatie.

Een gratis SEO Quickscan vind je via de volgende tools:

  • Neil Patel SEO analyzer
  • Sitechecker Pro
  • Screaming Frog
  • PageSpeed Insights
  • SEO Site Checkup

Dit zijn verreweg de beste gratis SEO Quickscans die ook nog eens lekker uitgebreid zijn. Het is altijd aan te raden om van twee SEO tools gebruik te maken, zo weet je zeker dat je alle aspecten van de website mee hebt genomen.

Voor wie is een SEO Quickscan bedoeld?

Niet iedereen heeft een SEO Quickscan nodig. Wanneer je voldoende weet van SEO oftewel zoekmachine optimalisatie dan hoef je hier niemand voor in te schakelen. Je zorgt dat de website technisch geoptimaliseerd is en dat de content helemaal in orde is, elke dag weer.

Wil je weten of je SEO moet uitbesteden? Heb je nauwelijks ervaring met SEO of wil je hier meer over leren? Dan is het zeker aan te raden om voor een SEO quickscan te gaan. Al is het alleen maar om te bekijken of er verbeterpunten zijn.

SEO quickscan door iemand anders uit laten voeren

In beginsel kan iedereen zelf een gratis SEO Quickscan uitvoeren. Het probleem is dat niet iedereen begrijpt wat er in de rapportage staat. Of het is heel moeilijk om met de verbeterpunten aan de slag te gaan. Je bent goed in je vak maar minder goed met de techniek achter een website. Gelukkig zijn hier specialisten voor.

Laat je de website door een specialist optimaliseren, dan zit hier vaak een gratis SEO Quickscan bij. In sommige gevallen moet je hier apart voor betalen, dit is misschien minder klantvriendelijk. Maar goed, elk bedrijf moet geld verdienen (omzet maken) dus ieder doet het op zijn eigen manier. Het is zeker aan te raden om vooraf naar een prijsopgaaf te vragen. Moet je de SEO Quickscan apart betalen of zit deze er al bij?

Hoe het met content optimalisatie zit

Het belangrijkste onderdeel van een website is de content. Dit noem je ook wel de inhoud van een website. Hierin kun je onderscheid maken tussen teksten, video’s, afbeeldingen en documenten. Je kunt je voorstellen dat teksten het belangrijkste zijn. Wanneer je goede SEO teksten plaatst dan zie je de website na verloop van tijd in Google stijgen. Dit levert je aardig wat websitebezoekers op.

Bij een SEO quickscan wordt er soms ook gekeken naar de content. Niet hoe teksten geschreven zijn maar wel wat de zoekwoordfocus is en hoe de website in zoekmachines scoort. Voor de beste SEO content schakel je uiteraard de professionele SEO tekstschrijver in. Niet via het marketingbureau of de SEO-specialist maar rechtstreeks, dat scheelt veel geld. Neem voor de tarievenkaart contact op.

Is een SEO Quickscan verplicht?

Van Google (of andere zoekmachines) uit is een SEO Quickscan zeker niet verplicht. Je bepaalt zelf hoe je de website inricht en onderhoudt. Handelingen kunnen wel van invloed zijn op de organische ranking.

Kom je bij een marketingbureau of tekstschrijver terecht, dan kan deze een SEO Quickscan niet verplicht stellen. In sommige gevallen krijg je deze er wel gratis bij. Net als het feit dat je er hier altijd een gratis zoekwoordenonderzoek bij krijgt, dat gaan we niet apart in rekening brengen. Service van de SEO-tekstschrijver.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven