SEO prijzen – kosten zoekmachine optimalisatie

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Wat kost SEO? De prijzen voor zoekmachineoptimalisatie variëren. Je moet er rekening mee houden dat je continu met SEO bezig bent, alleen dan blijft de website zichtbaar in zoekmachines. Ik leg je uit wat SEO is en wat de SEO prijzen zijn.

De positie in zoekmachines

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


SEO prijzen, het begint allemaal met SEO zelf. Het optimaliseren van een website kost tijd en geld, toch is dit belangrijk. Waarom zou je zoekmachineoptimalisatie toepassen? Omdat je meer websitebezoekers of klanten wil.

Meer dan 92% van alle internetgebruikers zoekt via Google, de rest doet dit via Bing, Yahoo of een van de kleinere zoekmachines. Hoog in de zoekresultaten van Google staan is dat ook een van de belangrijkste zaken.

Wat levert een eerste positie in de zoekmachine je op? Sta je bovenaan in de organische zoekresultaten dan klikt ruim 25% van de mensen hier op. 11% gaat voor het tweede zoekresultaat en iets meer dan 8% voor het 3e zoekresultaat. Sta je 7e, dan ontvang je 0,20% van de zoekers. Je kunt denken dat dit verwaarloosbaar is, maar elke bezoeker is er weer een.

Klopt dit wel, dat slechts 25% op het eerste zoekresultaat klikt? Ja! Van alle mobiele gebruikers klikt namelijk slechts 34% op de organische zoekresultaten, 12% op advertenties en 53% klikt nergens op.

Toepassen van SEO technieken

Hoe krijg je een hoge positie in de organische zoekresultaten? Door hoge kwaliteit content te leveren. Daarnaast zijn er nog een aantal onmisbare SEO technieken:

  • Kwalitatieve links naar de website
  • Juist gebruik van zoekwoorden
  • Goede en pakkende titel

Het belangrijkste blijft toch het leveren van goede content. Dit betekent teksten zonder taalfouten en met goed lopende zinnen. De zoekwoorden zijn hier op een natuurlijke manier in verwerkt.

SEO technieken kun je grotendeels zelf toepassen, maar uitbesteden is vaak beter. Vooral voor beginnende website eigenaren kan dit namelijk veel problemen opleveren. Gebruik je SEO technieken op een verkeerde manier, dan zakt de website in de zoekresultaten weg.

SEO tarieven: dit zijn de totale kosten

Wat kost het uitbesteden van SEO (zoekmachineoptimalisatie)? Dit hangt er helemaal vanaf hoelang je SEO wilt toepassen. Het marketingbureau of de SEO specialist zal in het begin veel werk verrichten. Daarna is het een kwestie van wekelijks tot maandelijks bijwerken, zodat de website niet wegzakt.

Om je een indicatie te geven vind je hieronder een gemiddeld overzicht.

SEO prijzen

  • SEO specialist per uur: €50 – €150
  • Linkbuilding: €80 – €900
  • Zoekwoordenonderzoek: €100 – €250
  • SEO tekstschrijver per uur: €50 – €150
  • Totaal per project: €450 – €8000

Afhankelijk van de grootte van de website en jouw wensen ben je per project tussen de €450 en de €8000 kwijt. Voor beginnende webmasters is het beter om met een klein SEO pakket te starten. Hierna kan bekeken worden of er groei in zit en wat er nodig is om deze groei te behouden.

Bovenstaande SEO prijzen zijn exclusief 21% btw. Houd er rekening mee dat het hier om gemiddelde prijzen gaat.

Besparen op de prijs van zoekmachineoptimalisatie

Niet iedereen heeft een budget van €5000 of meer. Toch wil je zoekmachine optimalisatie toepassen. Kun je besparen op de kosten hiervan? Jazeker is dat mogelijk!

Zo kun je voor een beginnende SEO specialist gaan. Deze heeft wel de kennis maar nog niet de ervaring in huis. Dit betekent dat de SEO specialist lagere prijzen hanteert. Het is wel belangrijk om goede afspraken met de specialist of het marketingbureau te maken. Bekijk ook of deze kwalitatieve links (linkbuilding) levert. Ook moeten de teksten SEO proof zijn.

Zoek je naar andere manieren om de kosten laag te houden? Linkbuilding kun je vaak ook zelf doen. Benader websites die over gelijke onderwerpen schrijven. Vraagt of het mogelijk is om een link naar jouw website te laten plaatsen. Kies hierbij altijd voor websites met een hoge autoriteit.

SEO prijzen: goedkopere teksten

Bespaar op de kosten middels teksten (artikelen of blogs). Zelf schrijven is het goedkoopst, maar vaak rolt hier geen SEO tekst uit. Beter huur je een goede tekstschrijver in. Dit is soms goedkoper dan het via het marketingbureau te laten doen. Weet je waarom? Omdat marketingbureaus tekstschrijvers inhuren. De kosten van de tekstschrijver inclusief hun eigen kosten berekenen ze aan jou door. Waarom geen rechtstreeks contact met de schrijver?

Tip: bespaar op de kosten en huur mij rechtstreeks als SEO tekstschrijver in. Overigens schrijf ik ook voor verschillende grote marketingbureaus, dus wie weet kom ik je daar wel tegen!

Hoe zit het met zoekwoordenonderzoek?

Nog zoiets: zoekwoordenonderzoek. Sommige hangen hier een hele analyse aan vast. Je kunt je voorstellen dat dit ook flink wat kosten met zich meebrengt. Is een zoekwoordenonderzoek nuttig of kun je dit beter achterwege laten?

Zoekwoordenonderzoek is zeker zinvol. Echter hoeft dit naar mijn mening niet zo uitgebreid als veel SEO bureaus dit wel doen. Zoekwoorden veranderen continu. Vijf 5 jaar geleden typten we in Google zoektermen als ‘prijzen SEO‘ in. Nu typen we ‘wat kost SEO in’. Over 5 jaar is dat waarschijnlijk: ‘kun je mij vertellen wat de prijs van zoekmachine optimalisatie is’.

Niet iedereen houdt rekening met deze veranderingen. Daarnaast sluit een zoekwoordenonderzoek niet altijd bij jouw bedrijf of website aan. Of wordt echt te veel gemikt op algemene zoekwoorden, waardoor de concurrentie te groot is.

Met een eenvoudig zoekwoordenonderzoek ben je sneller klaar en goedkoper uit. Dit zoekwoordenonderzoek kan ik voor jou verrichten, maar kun je ook zelf doen. De meeste websites laten mij de onderwerpen met zoekwoorden bepalen. Je krijgt geen heel onderzoeksrapport maar gewoon goede teksten. Kijk, zo breng je de SEO prijzen omlaag.

Ontvang meer informatie

Je weet nu alles over de SEO prijzen en hoe deze tot stand komen. Wil je liever alles uitbesteden? Ik werk samen met een goed en bekend marketingbureau. Hierbij verzorg ik jouw teksten, terwijl het marketingbureau de rest doet. Alles onder één factuur, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wil je alleen SEO teksten tegen een goede prijs? Neem contact met mij op en we bespreken de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven