Is een SEO Agency wat anders dan een marketingbureau?

Bijgewerkt: 26 juli 2023

Een SEO Agency, zo noemden ze zich. Want ja, het was weer eens wat anders. En uniek, want er zijn maar weinig bedrijven in Nederland die zich zo noemen. Maar of het bedrijf dan ook andere of betere diensten aanbiedt? Ontdek het verschil tussen een SEO Agency en een online marketingbureau.

Wat is een SEO Agency?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een SEO Agency is niks anders dan een bureau dat zich bezighoudt met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Je zou het dus ook een SEO-bureau kunnen noemen. Dat het de naam SEO Agency draagt, heeft met Engelse of Amerikaanse invloeden te maken. We vinden het steeds interessanter om de Engelse taal met het Nederlands te verweven.

SEO of zoekmachine optimalisatie is een belangrijk onderdeel van online marketing. Bij SEO draait het om het optimaliseren van websites, zodat ze beter en zoekmachines worden gevonden. Hierbij ligt de focus op de organische zoekresultaten.

Waarom dit zo belangrijk is

SEO is heel belangrijk omdat het voor een betere online vindbaarheid zorgt. Het is zonde om een website online te zetten, zonder dat bezoekers weten dat de site bestaat. Door SEO toe te passen, wordt de site beter en zoekmachines zoals Google en Bing gevonden.

Een betere vindbaarheid leidt tot meer organisch verkeer op de website. Dit is goed voor het opbouwen van naamsbekendheid en het verhogen van de omzet. Met veel organisch verkeer op de site, bouwt deze steeds meer autoriteit op. Dit betekent automatisch een hogere ranking in de zoekresultaten. Met nóg meer organisch verkeer tot gevolg. SEO is dus altijd een win-winsituatie.

Verschil tussen een SEO Agency en online marketingbureau

Veel bedrijven schakelen een online marketingbureau in. Praktisch om je te helpen bij verschillende promotietechnieken. Dit doe ik samen met mijn team als online marketingbureau:

  • Contentmarketing
  • Zoekmachine optimalisatie
  • Linkbuilding
  • Sociale media marketing
  • E-mail marketing
  • Webdesign
  • Nieuwsberichten, persberichten
  • Adverteren en zoekmachines

Een SEO Agency richt zich alleen op zoekmachine optimalisatie. Het biedt beperkte diensten aan. Ondanks dat SEO belangrijk is voor de bekendheid van je website, en het aantrekken van potentiële klanten, heb je veel meer nodig. Met alleen SEO kom je er niet.

Waarom een SEO Agency onvoldoende is

Het internet groeit dagelijks. Dit betekent dat je ook steeds meer concurrenten erbij krijgt. Je bent al lang niet meer de eerste of de enige met dat unieke idee. Zodra je website online staat of je deelt je idee, nemen anderen dit over.

Vervelend om te zien, maar dit valt onder eerlijke concurrentie. Anderen moeten namelijk ook de kans krijgen om bestaande ideeën te vernieuwen of uit te breiden. Zo ontstaan er weer nieuwe producten en diensten.

Het enige dat je kunt doen is zorgen dat je overal bekend bent. Hiervoor heb je allereerst SEO nodig. Dit bestaat uit de volgende drie onderdelen:

Een SEO Agency kan dit bieden, maar gaat niet verder dan dat. Dit betekent dat je bedrijf en website uiteindelijk stil blijven staan. Je biedt het geen mogelijkheid om door te groeien. Uiteindelijk kom je toch bij een online marketingbureau uit. Simpelweg omdat je ook op social media aanwezig moet zijn, misschien op het internet wil adverteren of e-mailmarketing in wil zetten.

Dus wat moet ik kiezen?

Het blijft natuurlijk de vraag of je voor een SEO Agency of een online marketingbureau moet kiezen. Of misschien wel een copywriter, of een linkbuilder.

Het nadeel van een copywriter of een linkbuilder inhuren, is dat je voor losse diensten gaat. Op zich geen probleem wanneer je de rest van online marketing allemaal zelf doet. Maar de meeste bedrijven hebben onvoldoende kennis om alle online marketingtechnieken toe te passen.

Alleen wat teksten laten schrijven om je website een leuke uitstraling te geven, zal er niet voor zorgen dat je meer verkeer aantrekt. En wat backlinks regelen net zo min. bij zoekmachine optimalisatie draait het om een goede mix van content, backlinks en techniek. Maar het gaat ook om autoriteit, kwaliteit en kwantiteit.

Verschillende aanbieders inschakelen leidt er vaak toe dat iedereen langs elkaar heen werkt. De een vindt namelijk content het belangrijkst, de ander gaat voor linkbuilding. Terwijl een juiste balans zo belangrijk is.

De conclusie is dan ook dat je in ieder geval geen afzonderlijke experts in moet schakelen. Je bent dan altijd beter uit bij een bureau waar meerdere experts nauw samenwerken.

Wil je niet alleen zichtbaar zijn in zoekmachines maar alles op het internet gebruiken om aandacht te trekken en naamsbekendheid op te bouwen, dan is het online marketingbureau de beste keuze.

Is een SEO Agency goedkoper?

Nee, samenwerken met een SEO Agency zorgt er niet voor dat je goedkoper uit bent. Het kan zelfs dat je meer moet betalen dan wanneer je een goed marketingbureau inschakelt. Hoe zit het precies?

Binnen de online marketing kan iedereen vragen wat hij wel. Bijvoorbeeld de tekstschrijver of copywriter die maar liefst € 200 per blog vraagt. Of de linkbuilder die € 100 voor een backlink in rekening brengt. En wat dacht je van de social media marketeer waar je € 300 per maand betaalt?

Een SEO Agency bepaalt ook zelf de tarieven. Van heel goedkoop tot peperduur en alles hier tussenin, je komt het allemaal tegen. Ditzelfde geldt ook voor marketingbureaus.

Dit is een reële prijs

Wanneer je beter vindbaar wil zijn in zoekmachines, is SEO de eerste keuze. Helaas houdt het hier niet bij op want alleen zoekmachineoptimalisatie is onvoldoende om concurrenten voor te blijven.

Toch is SEO goed om mee te beginnen, al helemaal voor nieuwe websites en startende bedrijven. Maar wat is een reële prijs om een SEO Agency of een marketingbureau in te schakelen?

De gemiddelde marktprijzen voor SEO liggen tussen de € 1750 en € 5000 per maand. In sommige gevallen kan dit goedkoper, bijvoorbeeld wanneer je zelf content schrijft of zelf backlinks regelt. Of een van de andere technieken zelf uitvoert. Hier heb je wel ervaring voor nodig.

Sinds enkele jaren concurreer ik op prijs en kwaliteit. Dit betekent dat je de laagste prijs garantie ontvangt met betrekking tot SEO content. Daarnaast werk ik samen met mijn team aan betaalbare marketingdiensten zoals linkbuilden, webdesign, social media marketing en nog veel meer.

Hierdoor is het mogelijk om SEO-diensten af te nemen voor een bedrag beginnend vanaf € 75 per maand. Dit kan oplopen tot € 2000 per maand, maar dit is niet altijd nodig. Je ontvangt altijd eerlijk advies waarbij we onnodige diensten schrappen. Jij vindt het toch ook onzin om voor dingen te betalen die helemaal niet nodig hebt?

Werk met mij samen

Ben je op zoek naar een SEO Agency die doet wat het belooft, en tegen een betaalbare prijs? Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan, of vraag om een offerte. Liever eerst mailen, bellen of een videovergadering starten? Laat dit weten, ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Afhankelijk van je vraag of behoefte is het ook mogelijk om met een van mijn teamleden te bellen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven