Schrijven is schrappen: de betekenis en hoe je dit toepast

Bijgewerkt: 1 december 2022

Veel tekstschrijvers zijn bekend met de term ‘schrijven is schrappen’.  Het wordt ook wel eens ‘killing your darlings’ genoemd, want in Amerika weten ze ook hoe je goed schrijft. Wat is schrijven en schrappen precies? De betekenis slaat op het goed (leren) schrijven, zodat de boodschap veel beter overkomt.

Het is vaak lastig om te bepalen welke woorden je moet schrappen. Want voordat je het weet haal je er de verkeerde woorden en zinnen uit.

18 woorden die niet in je tekst thuishoren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Er zijn best veel woorden die je eigenlijk niet in een tekst zou moeten plaatsen. Bijvoorbeeld het woordje ontzorgen, dat kan tegenwoordig echt niet meer. Het wordt veel door bedrijven gebruikt maar consumenten hebben er een hekel aan gekregen.

Vaak wordt gezegd dat je niet de woorden ‘maar’ of ‘en’ aan het begin van een zin mag plaatsen. Of dat je het woordje maar niet vaker dan vijf keer op een pagina voor mag laten komen. Een beetje onzin want natuurlijk mag dat wel. Wel moet je een beetje voorzichtig zijn dat je dit niet te vaak toepast.

Oké, laten we even naar de andere woorden kijken die je onmiddellijk uit je tekst zou moeten schrappen:

  1. Toen
  2. Keigoed
  3. Heel slim
  4. Vaak of soms
  5. Desalniettemin
  6. Feitelijk
  7. Worden, willen, zullen of kunnen
  8. Slabakken
  9. Palaveren
  10. Abusievelijk
  11. Tevens
  12. Jegens
  13. Reeds
  14. Krachtens
  15. Doch
  16. Men
  17. Gaarne
  18. Achten

Maar wacht even, dit wil natuurlijk niet zeggen dat je bovenstaande woorden allemaal moet schrappen. Want soms ontkom je er niet aan om zoiets te gebruiken. Bijvoorbeeld in de volgende zin: “toen Maria vijf jaar was viel ze van de trap”. Of: “Piet liet de vaas vallen, maar gelukkig brak het ding niet in 1000 stukken”.

Wij kunnen er niet omheen dat dit een goed stukje tekst is. Toch worden we vaak uitgemaakt voor taalverbeteraars.

Je ziet, sommige woorden heb je echt nodig om een zin kracht bij te zetten.

De betekenis van schrijven is schrappen

Maar wat betekent schrijven is schrappen nu exact? Het is een citaat of uitdrukking en betekent het volgende:

Een goed geschreven tekst bevat geen overbodige woorden, waardoor de boodschap direct overkomt. Hierdoor zul je overbodige woorden moeten schrappen.

Dus (en ergens las ik dat je het woordje dus ook niet mag gebruiken): schrappen is nodig om een tekst duidelijker te krijgen.

Woorden die nu hopeloos ouderwets zijn

Je schrapt ook woorden die vreselijk ouderwets zijn. Eigenlijk zou je ze helemaal niet moeten gebruiken maar wanneer je het toch hebt gedaan: schrijven is schrappen. Enkele van die ouderwetse woorden ben je hierboven al tegengekomen. Hier komen er nog een paar:

Tjemig de pemig, de bom, goeiesmorgens, verhip, knurft, spetter of verdikkeme. Of van een aantal decennia terug: krachtens, doch, men of mijns inziens. Maar ook zinnen als:

  • Naar aanleiding van uw advertentie
  • Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd
  • Tevens ontvangt u de factuur

Woorden schrappen in een scriptie

Je hebt je schuldig gemaakt aan uitgebreid schrijven. Plots krijg je te horen dat je woorden moet schrappen in je scriptie. Misschien heeft de docent hier wel gelijk in en staan er veel te veel woorden in. Maar welke woorden moet je er dan uithalen?

Sommige woorden kun je beter weglaten zoals kortom, terwijl, uiteindelijk, tot besluit, dus, maar of tevens. Wanneer je deze woorden schrapt worden zinnen veel duidelijker en korter.

Met woorden schrappen wordt niet bedoeld dat je belangrijke woorden of zinnen weglaat. Het gaat zich om de aandacht van de lezer: die moet je met zo min mogelijk woorden iets duidelijk maken.

Spreektaal voorkomen

Vooral bij het schrijven van een scriptie is het belangrijk dat je geen spreektaal toepast. Probeer de lezer niet rechtstreeks aan te spreken. Gebruik geen informele taal. Vermijd ouderwetse woorden en voorkom dat je spreekwoorden of gezegdes inzet.

Voor het schrijven van webteksten is spreektaal juist wel weer gewenst. De lezer wil namelijk het gevoel hebben dat de schrijver met hem of haar in gesprek gaat. Het is een mooie manier om de bezoeker zo lang mogelijk vast te houden. Maar ook om vertrouwen te winnen en de lezer over te halen om een actie te ondernemen.

Met welke tekst scoor je het hoogst in Google?

Er is veel onderzoek gedaan naar teksten die hoog in Google scoren. Toch is niet duidelijk welke teksten de meeste punten ontvangen. Soms gaat het om een tekst in spreektaal, en soms om een zakelijke tekst.

Google vindt het vooral belangrijk dat je een duidelijke boodschap overbrengt. De lezer moet de schrijver kunnen vertrouwen, en ervan uitgaan dat wat er in de tekst staat ook echt klopt.

Daarom kijkt Google naar expertise en betrouwbaarheid van de schrijver of de publicerende website. Daarnaast draait het om SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Middels SEO is het mogelijk om hoog op bepaalde zoektermen te scoren. Google en andere zoekmachines moeten namelijk weten waar de inhoud van een tekst over gaat.

Wanneer je te veel verschillende zoektermen in een tekst stopt dan kom je ook op het welbekende schrijven is schrappen uit.  Het is namelijk belangrijk om zoekmachines en hiermee ook lezers niet in verwarring te brengen.

Moeite met het schrijven van een goede webtekst? Neem contact op of vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven