Hoe schrijf je een SEO vriendelijke blog die veel bezoekers trekt?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Het betekent dat je je website en je content zo inricht dat ze goed gevonden worden door zoekmachines. SEO bloggen is dus het schrijven van blogs die aansluiten bij de zoekintentie van je doelgroep. Goede SEO blogs scoren hoog in de zoekresultaten.

Maar hoe doe je dat? Hoe schrijf je een SEO blog die zowel interessant is voor je lezers als voor Google? In dit artikel 7 stappen om een SEO vriendelijke blog te schrijven.

Stap 1: Bepaal het doel van je blog

Voordat je begint, moet je eerst weten wat het doel van je blog is. Wat wil je bereiken met je blog? Wil je informeren, inspireren, overtuigen, entertainen of iets anders? Het doel van je blog bepaalt namelijk de toon, de stijl en de structuur van je tekst.

Bovendien helpt het doel om de juiste zoekwoorden te kiezen. Zoekwoorden zijn de woorden of zinnen waarop jouw doelgroep in Google zoekt. Je wilt dat je blog aansluit bij de zoekvraag en de zoekintentie van potentiële lezers. Daarom moet je weten wat ze willen, doen of kopen als ze op jouw zoekwoorden zoeken.

Stap 2: Doe onderzoek naar zoekwoorden

Doe onderzoek naar de beste zoekwoorden voor jouw onderwerp. Er zijn verschillende tools die je hierbij kunnen helpen, zoals Ubersuggest, Answer the Public of Google Trends. Met deze tools zie je hoe vaak er op een bepaald zoekwoord wordt gezocht, wat de concurrentie is en welke gerelateerde zoekwoorden er zijn.

Kijk niet alleen naar het zoekvolume, maar ook naar de relevantie en de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord. Je wilt een zoekwoord kiezen dat goed bij jouw onderwerp en doelgroep past. Maar ook haalbaar is om op te ranken. Het heeft weinig zin om te concurreren met grote websites die al veel autoriteit hebben op een bepaald zoekwoord.

Probeer daarom een balans te vinden tussen een breed en een specifiek zoekwoord.

 • Een breed zoekwoord heeft meer zoekvolume, meer concurrentie en een minder duidelijke zoekintentie.
 • Een specifiek zoekwoord heeft minder zoekvolume, minder concurrentie en een duidelijke zoekintentie.

Een voorbeeld van een breed zoekwoord is ‘bloggen’. Een voorbeeld van een specifiek zoekwoord is ‘seo blog schrijven’. Het eerste zoekwoord trekt misschien meer bezoekers, maar het tweede zoekwoord trekt waarschijnlijk meer relevante en geïnteresseerde bezoekers.

Stap 3: Maak een gestructureerde opzet voor je blog

Maak een opzet voor je blog. Een opzet is een soort raamwerk waarin je de belangrijkste punten van je tekst vastlegt. Een goede opzet helpt je blog te structureren en ordenen. Bovendien helpt een opzet om je blog leesbaar en scanbaar te maken, voor je lezers én voor Google.

Een opzet bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een pakkende titel die je zoekwoord bevat en de aandacht trekt.
 • Een inleiding die je lezers nieuwsgierig maakt naar je blog, je zoekwoord herhaalt en je hoofdboodschap vermeldt.
 • Een hoofdtekst die bestaat uit verschillende alinea’s met tussenkopjes.
 • Een conclusie die je blog samenvat, je zoekwoord nog een keer noemt en een call to action bevat.

Stap 4: Schrijf een ruwe versie van je blog

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Nu je een opzet hebt gemaakt, schrijf je een ruwe versie van je blog. Een ruwe versie is een eerste versie van je tekst die nog niet perfect hoeft te zijn. Het doel is om je gedachten op papier te zetten en je opzet te vullen met inhoud.

Probeer niet te veel te letten op spelling, grammatica of formulering. Dat komt later wel. Focus je nu vooral op het overbrengen van je boodschap en het beantwoorden van de zoekvraag van je lezers. Schrijf alsof je tegen een vriend praat en gebruik een persoonlijke en informele toon.

Houd ook rekening met de lengte van je blog. Er is geen vaste regel voor hoe lang een blog moet zijn, maar over het algemeen geldt: hoe langer, hoe beter. Langere blogs hebben meer kans om hoog te ranken in Google, omdat ze meer informatie en waarde bieden. Maar let op: kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Schrijf geen lange blogs om het lang schrijven, maar omdat je echt iets te vertellen hebt.

Een goede richtlijn voor de lengte van een blog is tussen de 800 en 2000 woorden. Dit hangt natuurlijk ook af van je onderwerp, doelgroep en doel.

Stap 5: Optimaliseer je blog voor SEO

Als je een ruwe versie van je blog hebt geschreven, optimaliseer je deze voor SEO. Dit betekent dat je je blog verbetert en aanpast, om hoger in Google te scoren. Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten bij het optimaliseren van je blog.

De titel: zorg dat de titel pakkend, duidelijk en relevant is. Gebruik een H1-tag voor de titel en plaats het zoekwoord zo dicht mogelijk bij het begin.

De meta description: dit is de korte beschrijving die onder je titel in de zoekresultaten verschijnt. Schrijf een aantrekkelijke meta description die samenvat waar je blog over gaat, het zoekwoord bevat en aanzet tot klikken.

De URL: dit is het webadres van je blog. Zorg dat de URL kort, simpel en leesbaar is. Gebruik ook koppeltekens (-) in plaats van spaties (_) of andere tekens om woorden te scheiden. Vergeet niet om je zoekwoord in je URL te verwerken.

De afbeeldingen: gebruik relevante en aantrekkelijke afbeeldingen om je blog te verrijken. Gebruik ook alt-teksten voor je afbeeldingen. Hiermee beschrijf je ze voor Google en voor mensen die ze niet kunnen zien.

De links: gebruik interne en externe links om je blog te verbinden met andere relevante pagina’s. Interne links zijn links naar andere pagina’s op je eigen website. Externe links zijn links naar andere websites. Links helpen om je blog meer autoriteit, relevantie en waarde te geven.

Stap 6: Controleer en verbeter je blog

Nu moet je de blog nog controleren en verbeteren op spelling, grammatica, formulering en leesbaarheid. Dit is een belangrijke om je blog professioneel en betrouwbaar te maken. Niemand houdt van blogs vol met spelfouten, kromme zinnen of onduidelijke boodschappen.

Er zijn verschillende tools gebruiken om je blog te controleren en te verbeteren. Deze tools helpen om fouten te vinden en te corrigeren, en de leesbaarheid te verbeteren.

Let ook op de volgende tips om je blog leesbaar en scanbaar te maken:

 • Gebruik korte zinnen en alinea’s.
 • Gebruik actieve in plaats van passieve zinnen.
 • Gebruik signaalwoorden zoals eerst, daarna, bovendien, echter, etc.
 • Gebruik opsommingen of lijstjes.
 • Gebruik witruimte om je tekst luchtig te houden.

Stap 7: Publiceer en promoot je blog

Je hebt een SEO vriendelijke blog geschreven die veel bezoekers kan trekken. Nu hoef je alleen nog maar je blog te publiceren en te promoten. Dit zijn de laatste stappen om je blog onder de aandacht van je doelgroep te brengen. En om meer verkeer naar je website te genereren.

Publiceer je blog op je website en zorg ervoor dat deze goed werkt op alle apparaten en browsers. Test ook de laadsnelheid van je blog, dit is van invloed op je ranking in Google. Met tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix meet je de snelheid van je blog.

Promoot je blog op verschillende kanalen, zoals social media, e-mail, forums of gastblogs. Zorg dat je de blog aanpast aan het kanaal waarop je het deelt. Gebruik bijvoorbeeld een pakkende kop, een aantrekkelijke afbeelding en een korte beschrijving voor social media. Of schrijf, voor je nieuwsbriefabonnees, een persoonlijke e-mail met een link naar je blog.

Wees niet bang om je blog op verschillende tijdstippen en dagen te delen. Zo vergroot je de kans dat meer mensen je blog zien en lezen. Maar overdrijf het niet. Je wilt niet spammerig of irritant overkomen.


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?