Een realistische planning maken

Bijgewerkt: 28 februari 2023

In een goede planning staat een duidelijk overzicht van de taken die je in een week of per dag moet doen. Het is goed om alle activiteiten in te plannen. Wel is het belangrijk dat je een realistische planning maakt. Dit voorkomt dat je teveel hooi op je vork neemt of dat taken blijven liggen. Met deze tips is een realistische planning maken heel eenvoudig.

1. Taken die absoluut moeten gebeuren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wil je een realistische planning maken, kijk dan eerst wat de meest belangrijke taken zijn. Je moet als het ware prioriteiten stellen. Bijvoorbeeld de rekeningen betalen, dat is echt belangrijk. En wanneer je nog een e-mail of brief de deur uit moet doen, dan begin je hier zo snel mogelijk aan.

Belangrijke taken kunnen ook betrekking hebben op je werk, huishouden en soms zelfs sport of hobby. Zet de belangrijkste taken als eerste op de planning, de rest volgt later.

2. De rest van de tijd invullen

Je kunt pas de rest van de planning maken wanneer je weet hoeveel tijd je voor elke taak nodig hebt. Begin dus met de belangrijke taken en schat in hoe lang ze duren. Wees hier altijd wat ruimer in, want het komt vaak voor dat er iets tussen komt. Bijvoorbeeld de deurbel die gaat, de hond plots naar buiten moet of omdat iemand op het werk een hoop vragen heeft.

Wanneer je een inschatting van de benodigde tijd hebt gemaakt, kun je de minder belangrijke taken inplannen.

3. Wees realistisch en weet wat je aankan

In twee uur tijd je hele huis opruimen en poetsen? Niet realistisch, of je moet in een tiny house wonen. Alle dossiers op je werk afhandelen in een ochtend is ook niet realistisch. Je kunt dan wel de benodigde tijd inschatten, maar je moet hier ook eerlijk in zijn.

Daarnaast moet je nooit teveel taken inplannen, want hier raak je alleen maar gestrest van. Beter is het om wat tijd over te houden, zodat je eventueel nog een klein taakje op kunt pakken. Vergeet de nodige ontspanning niet!

4. Een week planning maken

Het is natuurlijk heel prettig wanneer je per dag weet wat je moet doen, maar maak vooral een realistische weekplanning. Mocht je op een bepaalde dag je taak niet afkrijgen, dan kun je dit naar de volgende dag doorschuiven. Maar let op dat je niet aan uitstelgedrag doet, dit moet je zeker zien te voorkomen.

Tip: maak gebruik van een weekplanner die je ergens in huis of op kantoor hangt. Zo weet iedereen wat de taken zijn, of het is handig voor jezelf. Een fysieke weekplanner werkt nog altijd beter dan wanneer je alles op je smartphone invoert, hoe praktisch dit ook lijkt. Is het nodig dat meerdere mensen op de planning staan, zorg dan voor een weekplanner die hier ruimte voor biedt.

5. Voldoende pauze nemen

Niemand kan uren achter elkaar werken, uiteindelijk neemt de focus of concentratie af. Daarom is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen. Bijvoorbeeld 1 tot 2 uur werken en dan 10-15 minuten pauze nemen. Je zult merken dat je, door meerdere kleine pauzes te nemen, taken veel makkelijker af krijgt. Vergeet overigens je lunchpauze niet, die heb je echt nodig. Alle pauzes horen bij je realistische planning, neem dit mee. Doe je dit niet, dan kom je aan het einde van de dag tijd tekort.

6. Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen

Een van die valkuilen is uitstelgedrag. Dit leidt ertoe dat taken blijven liggen. Door taken voor je uit te schuiven zadel je jezelf alleen maar met grotere problemen op. Er komt toch een moment dat je alles moet doen, en dan kom je dus echt veel tijd tekort.

Ben je iemand die het liefst belangrijke zaak uitstelt? Dan is een goede planning zeker onmisbaar. Leer je zelf aan om elke week een nieuwe planning te maken en je hier aan te houden. Het helpt je bij een gestructureerd leven en je zal merken dat je hierdoor veel meer rust ervaart.

Dit staat er in een goede planning

Vind je het moeilijk om een realistische planning te maken? Hieronder vind je enkele tips van wat een in goede planning zou moeten staan.

  • De meest belangrijke activiteiten
  • Pauzes
  • Minder belangrijke activiteiten
  • Werk- of schooltijden
  • Sociale activiteiten

Is de planning voor meerdere personen bedoeld, dan is het belangrijk om de naam bij de juiste taak te plaatsen. Zo weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt en wanneer de taak af moet zijn.

Wat is het doel van een planning?

Misschien twijfel je nog over het maken van een goede planning, die ook nog eens realistisch is. Want welk doel heeft dit precies? Met een planning help je om de toekomst te voorspellen en een brug te slaan tussen taken die nog gedaan moeten worden en voltooide werkzaamheden.

Een goede planning is onmisbaar voor elk huishouden en mag op de werkvloer zeker niet ontbreken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven