Social media jurist nodig? Enkele tips waar je echt iets aan hebt

Bijgewerkt: 2 maart 2023

Wanneer je gebruik maakt van social media loop je vroeg of laat tegen bepaalde zaken aan. Bijvoorbeeld auteursrecht (heb je dat wel op social media?) of pestgedrag. Soms lopen zaken zo uit de hand dat een social media jurist nodig is. Met een ruime keuze aan verschillende juristen is het even bekijken wie je het beste inschakelt. En óf je wel iemand inhuurt, want alles kost geld.

Het social media recht

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je social media mag geloven is niks van jou. Fout gedacht want op social media heb je dezelfde rechten als op de rest van het internet. Het auteursrecht blijft altijd bij jou liggen, of je iets op Facebook, Instagram, Twitter of ergens anders plaatst.

Hoe zit dat met auteursrecht? Heel simpel: alles wat je zelf creëert is en blijft van jou. De foto van je hond, de video van je vakantie, de zelfgemaakte tekening of een stukje tekst. Dit zijn allemaal unieke creaties waarop jij het auteursrecht hebt. Anderen mogen niet met jouw werk ervandoor gaan.

Schending van het auteursrecht

Je hebt soms een social media jurist nodig wanneer er sprake is van schending van het auteursrecht. Dit gebeurt op social media vrij vaak. Niet alleen door anderen, mogelijk maak jij je hier zelf ook schuldig aan. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

1. Je maakt mooie vakantiefoto’s en plaatst deze op social media. Groot is je verbazing wanneer je jouw foto’s op een website of het social media-account van een bedrijf tegenkomt. Ze hebben je foto’s gewoon gejat!

2. Wat een mooi plaatje staat daar! Je downloadt het plaatje naar je computer of smartphone en plaatst dit vervolgens op social media. Je wist helaas niet dat iemand anders het auteursrecht heeft. Daar kom je pas achter wanneer je een sommatiebrief ontvangt.

Feitelijk mag je geen foto’s van anderen gebruiken en mogen anderen ook niet met jouw foto’s of video’s aan de haal gaan. Gebeurt dit toch dan moet je hiertegen in verweer gaan. Dat kun je zelf doen maar een social media jurist kan je hierbij helpen. Dat laatste kost natuurlijk geld, wel iets om rekening mee te houden.

Licentie afgeven

Je merkt dat het social media platform, bijvoorbeeld Facebook, je foto’s in advertenties of elders gebruikt. Het kan ook dat anderen via Facebook je foto gebruiken. Hoe zat dat ook alweer? Bij het openen van een social media-account moet je altijd akkoord gaan met de algemene voorwaarden. In deze voorwaarden staat iets omtrent het auteursrecht en het afgeven van een licentie.

Bij Facebook en hiermee ook Instagram geef je het platform een eeuwigdurende licentie op je media. Dit betekent dat ze in theorie je foto’s of video’s onbeperkt mogen gebruiken of verspreiden. Dit in overeenstemming met je instellingen. Zet je alles op privé, dan mag het platform weinig met je content doen. Nee, Facebook verkoopt je persoonlijke gegevens of media niet door, iets dat vaak gedacht wordt.

Dat iemand anders je foto’s op social media inpikt betekent dus niet direct dat er sprake is van een schending van het auteursrecht. Deel je iets openbaar, dan hebben anderen de kans om je media of tekst óók weer te delen. Dit gebeurt via de speciale deelknop.

Neemt iemand één-op-één je content over, dus niet via de deelknop? Probeer degene te benaderen en vraag hoe hij aan die foto’s komt. Zijn deze rechtstreeks van je account gehaald, dan kun je er vanuit gaan dat dit onterecht was. Een social media jurist zoekt dit allemaal voor je uit.

Pesten via social media

Met de komst van social media zijn we steeds asocialer geworden. Pesten komt massaal voor, al dan niet anoniem. Zanger Gordon gaf eerder al aan hier helemaal klaar mee te zijn. Hij startte een actie om social media te dwingen IP-adressen van pesters vrij te geven. Ook andere BN’ers hebben last van grof of asociaal gedrag.

Dat is niet het enige want ook ondernemers en consumenten worden door anderen belaagd. Pesten moet stoppen, al helemaal wanneer het de anonieme internethelden betreft. Helaas is het niet makkelijk om dit pestgedrag aan te pakken. Word je via social media bedreigd of gepest? Vraag een social media jurist om hulp.

De beste social media jurist

Er is een verschil tussen een social media jurist of een social media advocaat. Waar je voor kiest heeft niet zozeer met het mediaplatform te maken maar wel met het conflict en welke gevolgen hieruit voortkomen.

Moeilijk om de beste social media jurist te vinden? Op de website van justitia.nl vind je veel basisinformatie. Daarnaast zijn er veel advocaten die zich op social media richten. Maar ook juristen. Zelf werken we met een correcte, gedreven, vriendelijke en betaalbare jurist. Ze heeft ons geholpen bij schendingen van het auteursrecht en staat altijd met advies of tips voor je klaar. Wat ons betreft de beste social media jurist en dat is een persoonlijke mening.

Wat kost een social media jurist?

Voor sommige zaken heb je een advocaat nodig. Bijvoorbeeld bij gerechtelijke procedures met geldvorderingen van meer dan € 25.000. Je hebt ook een advocaat nodig wanneer het over familiezaken of een faillissement gaat. Met betrekking tot social media volstaat een jurist vaak, soms heb je toch een advocaat nodig.

Het is een feit dat een advocaat vaak duurder is dan een jurist. Wat natuurlijk niet altijd zo hoeft te zijn.

De vraag is of je een social mediajurist of een advocaat, gespecialiseerd in social media, moet inschakelen. Heb je een zakelijk conflict dat over social media gaat dan is het beter om voor een advocaat te kiezen. Je bent dan tussen de 150 en 200 euro per uur kwijt. Deze kosten zijn wel zakelijk aftrekbaar.

Loop je met een particulier conflict rond of denk je dat de zaak niet zo groot is? Dan kan een jurist je ook helpen. Bijvoorbeeld wanneer het op auteursrecht aankomt. Bij een jurist betaal je tussen de 75 en 150 euro per uur, het is ook mogelijk om vooraf een prijs af te spreken.

Een juridische brief laten schrijven

Je hebt een geschil dat over of via sociale media loopt. Bijvoorbeeld iemand die een foto van je account heeft gehaald en deze op zijn eigen account of een website gebruikt. Dat is niet leuk om te zien en zonder jouw toestemming mag dit niet eens. Moet je in dit geval een social media jurist inschakelen? Nee, maar schrijf wel een klachtenbrief.

In de brief laat je weten dat de dader het auteursrecht schendt. Ook toon je aan dat je hierdoor schade oploopt en welke schadevergoeding je eist. Die brief kun je zelf opstellen, je bent namelijk nooit verplicht om een jurist of advocaat in te schakelen. Zelfs in een strafzaak ben je niet verplicht om met een advocaat samen te werken.

Zoek je hulp bij het opstellen van je brief? We helpen je hiermee. Bijvoorbeeld door het nakijken van de brief. We letten op taal en spelling, of zinnen lekker lopen of dat er misschien iets anders moet. Ook is het mogelijk om een juridische brief te laten schrijven. Afhankelijk van je zaak verwijzen we je soms naar onze juriste door.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven