Social media jurist nodig? Deze moet je hebben

Wanneer je gebruik maakt van social media loop je vroeg of laat tegen bepaalde zaken aan. Bijvoorbeeld auteursrecht (heb je dat wel op social media?) of pestgedrag. Soms lopen zaken zo uit de hand dat een social media jurist nodig is. Met een ruime keuze aan verschillende juristen is het even bekijken wie je het beste inschakelt. En óf je wel iemand inhuurt, want alles kost geld.

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Het social media recht

Wanneer je social media mag geloven is niks van jou. Fout gedacht want op social media heb je dezelfde rechten als op de rest van het internet. Het auteursrecht blijft altijd bij jou liggen, of je iets op Facebook, Instagram, Twitter of ergens anders plaatst.

Hoe zit dat met auteursrecht? Heel simpel: alles wat je zelf creëert is en blijft van jou. De foto van je hond, de video van je vakantie, de zelfgemaakte tekening of een stukje tekst. Dit zijn allemaal unieke creaties waarop jij het auteursrecht hebt. Anderen mogen niet met jouw werk ervandoor gaan.

Schending van het auteursrecht

Je hebt soms een social media jurist nodig wanneer er sprake is van schending van het auteursrecht. Dit gebeurt op social media vrij vaak. Niet alleen door anderen, mogelijk maak jij je hier zelf ook schuldig aan. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

1. Je maakt mooie vakantiefoto’s en plaatst deze op social media. Groot is je verbazing wanneer je jouw foto’s op een website of het social media-account van een bedrijf tegenkomt. Ze hebben je foto’s gewoon gejat!

2. Wat een mooi plaatje staat daar! Je downloadt het plaatje naar je computer of smartphone en plaatst dit vervolgens op social media. Je wist helaas niet dat iemand anders het auteursrecht heeft. Daar kom je pas achter wanneer je een sommatiebrief ontvangt.

Feitelijk mag je geen foto’s van anderen gebruiken en mogen anderen ook niet met jouw foto’s of video’s aan de haal gaan. Gebeurt dit toch dan moet je hiertegen in verweer gaan. Dat kun je zelf doen maar een social media jurist kan je hierbij helpen. Dat laatste kost natuurlijk geld, wel iets om rekening mee te houden.

Licentie afgeven

Je merkt dat het social media platform, bijvoorbeeld Facebook, je foto’s in advertenties of elders gebruikt. Het kan ook dat anderen via Facebook je foto gebruiken. Hoe zat dat ook alweer? Bij het openen van een social media-account moet je altijd akkoord gaan met de algemene voorwaarden. In deze voorwaarden staat iets omtrent het auteursrecht en het afgeven van een licentie.

Bij Facebook en hiermee ook Instagram geef je het platform een eeuwigdurende licentie op je media. Dit betekent dat ze in theorie je foto’s of video’s onbeperkt mogen gebruiken of verspreiden. Dit in overeenstemming met je instellingen. Zet je alles op privé, dan mag het platform weinig met je content doen. Nee, Facebook verkoopt je persoonlijke gegevens of media niet door, iets dat vaak gedacht wordt.

Dat iemand anders je foto’s op social media inpikt betekent dus niet direct dat er sprake is van een schending van het auteursrecht. Deel je iets openbaar, dan hebben anderen de kans om je media of tekst óók weer te delen. Dit gebeurt via de speciale deelknop.

Neemt iemand één-op-één je content over, dus niet via de deelknop? Probeer degene te benaderen en vraag hoe hij aan die foto’s komt. Zijn deze rechtstreeks van je account gehaald, dan kun je er vanuit gaan dat dit onterecht was. Een social media jurist zoekt dit allemaal voor je uit.

Pesten via social media

Met de komst van social media zijn we steeds asocialer geworden. Pesten komt massaal voor, al dan niet anoniem. Zanger Gordon gaf eerder al aan hier helemaal klaar mee te zijn. Hij startte een actie om social media te dwingen IP-adressen van pesters vrij te geven. Ook andere BN’ers hebben last van grof of asociaal gedrag.

Dat is niet het enige want ook ondernemers en consumenten worden door anderen belaagd. Pesten moet stoppen, al helemaal wanneer het de anonieme internethelden betreft. Helaas is het niet makkelijk om dit pestgedrag aan te pakken. Word je via social media bedreigd of gepest? Vraag een social media jurist om hulp.

De beste social media jurist

Een social media jurist, soms ook wel social media advocaat, weet alles over je rechten en plichten op social media. Het maakt echt niet uit op welk platform je actief bent, de spelregels blijven grotendeels gelijk. Dit komt omdat bepaalde rechten, plichten en gedragingen wettelijk zijn vastgelegd.

Wat is de beste social media jurist om in te schakelen? Op de website justitia.nl vind je ontzettend veel informatie over het social media recht. Het is aan te raden om eerst hier een kijkje te nemen. Heb je een social media jurist of specifiek een advocaat nodig dan kun je onder andere bij de volgende personen of kantoren terecht:

  • CKH advocaten – gespecialiseerd in mediarecht
  • Honore advocaten – privacy & social media
  • Dohmen advocaten – auteursrecht op social media
  • De Vos & Parters – mediarecht
  • Kennedy van der Laan – mediarecht, internetrecht, portretrecht en persvrijheid
  • AMS advocaten – mediarecht, onrechtmatige publicatie en schadevergoeding
  • Van Diepen Van der Kroef – Intellectueel Eigendomsrecht, ICT en media
  • JPR advocaten – auteursrecht en privacy

Verschil tussen jurist en advocaat

Let op met het inschakelen van een jurist. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen een jurist en een advocaat. Voor sommige procedures moet je verplicht een advocaat inschakelen, je hebt dan niet veel aan een jurist. De jurist is geen beschermde titel terwijl een advocaat een beschermd beroep is.

Op het gebied van social media kun je zeker voor een social media jurist gaan. Maar wanneer je wil onderhandelen over auteursrecht en (een flinke) schadevergoeding, let dan even op. Iemand zonder advocatentitel is soms een minder goed idee. In bovenstaand rijtje kom je daarom alleen social media advocaten tegen. Dan zit je in één keer goed, hoe de zaak ook verloopt.

Goed zichtbaar zijn op social media? Neem contact op, vraag naar de mogelijkheden óf de tarievenkaart.


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?