Uitstelgedrag aanpakken, begin hier vandaag nog mee

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Niet doen wat je eigenlijk zou moeten doen, omdat het morgen ook wel kan. Dit is een bekend voorbeeld van uitstelgedrag. Het probleem is dat je belangrijke taken laat liggen en dit uiteindelijk een gewoonte wordt. Hierdoor maak je sneller fouten en mis je deadlines. Uitstelgedrag aanpakken is belangrijk, begin hier zo snel mogelijk mee.

Bewust worden van uitstelgedrag

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Allereerst is het belangrijk om uitstelgedrag te herkennen. Vaak is dit het gevolg van een emotieregulatie probleem. Maar het kan ook dat je te druk bent waardoor je het overzicht kwijtraakt.

Het is vaak lastig om je bewust te zijn van je eigen uitstelgedrag. Dat herken je zo:

  • Je stelt doelbewust taken uit
  • Je voelt angst of onrust wanneer je aan een taak begint

Ongeveer 20% van de mensen is een chronische uitsteller. Deze mensen schuiven zaken continu voor zich uit.

Zo min mogelijk afleiding wanneer je aan een taak begint

Wil je uitstelgedrag aanpakken, zorg dan dat je niet wordt afgeleid wanneer je ergens aan begint. Leg de smartphone weg of nog beter: schakel hem tijdelijk uit. Zorg ervoor dat er geen mensen om je heen zijn of dat ze je lastigvallen. Het is erg belangrijk om je volledig op je taak te kunnen focussen.

Tip: het helpt om met een taakplanner te werken. Sommige van deze planners zijn bedoeld voor kinderen maar ze werken ook heel goed voor mensen met uitstelgedrag.

Vaste momenten inplannen

Een andere goede tip is het inplannen van vaste momenten, om aan een taak te beginnen en je werk af te krijgen. Bedenk van tevoren hoeveel tijd je voor de taak nodig hebt. Misschien is dit een halfuurtje, maar het kan ook om 5 uren gaan. Zorg dat die tijd beschikbaar is.

Het helpt om vooraf te bepalen wanneer je aan de taak begint. Bijvoorbeeld om 10:00 uur ‘s morgens of na de lunch. Door met vaste momenten te werken leg je jezelf discipline op.

De leuke en minder leuke taken

Sommige taken zijn veel leuker, aan anderen heb je een hekel. Het helpt om eerst de minder leuke taken te doen, zodat het allerleukste werk overblijft. Hierdoor sluit je de dag op een leuke manier af.

Bepaal wat echt af moet

Sommige taken kunnen niet blijven liggen, maar wanneer je uitstelgedrag vertoont dan blijf je het toch naar voren schuiven. Niet doen. Bepaal per dag of per week wat absoluut af moet zijn. Schrijf deze dingen op een lijstje, zodat je af kan vinken of door kan strepen welke taak voltooid is.

Je mag pas stoppen wanneer je taak voor die dag ook helemaal af is. Niet eerder! Natuurlijk vraagt dit ook discipline, maar iedereen kan dit leren.

Let op met het betalen van rekeningen. Veel mensen stellen de financiën uit, omdat dit stress oplevert. Maar juist rekeningen op tijd betalen is heel belangrijk, hiermee voorkom je financiële problemen. Bedenk welke rekeningen altijd als eerste betaald moeten worden en doe dit ook.

Realistische doelstellingen bepalen

Binnen een half uur vier wasmachines wegstrijken of in een halve dag alle inkooporders doen. Dat zijn van die doelstellingen die helemaal niet realistisch zijn. Bekijk wat binnen een bepaald tijdsbestek mogelijk is. Neem niet teveel hooi op je vork. Doe je dit wel, dan raak je alleen maar gestrest en ga je alsnog alles uitstellen.

De juiste volgorde

Maak het jezelf makkelijk, werk in de juiste volgorde. Hierbij begin je met de belangrijkste dingen of je maakt eerst een grove opzet. Daarna verfijn je het werk of de taak. Een juiste volgorde van de werkzaamheden zorgt ervoor dat je minder gestrest raakt en ook sneller doorwerkt.

Wanneer iets erg veel werk is, dan mag je de taak in stukken hakken. Dit doe je bijvoorbeeld door een groot project op te delen in verschillende dagen of dagdelen. Je kunt ook met meerdere personen aan één project werken. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Geef jezelf 10 minuten de tijd

Heb je moeite om ergens aan te beginnen? Juist dat begin vormt een grote drempel. Doe het gewoon en geef jezelf 10 minuten de tijd. Je zal merken dat het werk na 10 minuten ineens een stuk makkelijker is.

Ken de gevolgen van uitstelgedrag

Uitstelgedrag aanpakken kan soms lastig zijn. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen hiervan. Kun je niks bedenken? Hieronder enkele gevolgen van uitstelgedrag:

  • Rekeningen worden niet op tijd betaald, waardoor je incassokosten moet betalen
  • Werkgever geeft een slechte beoordeling omdat je taken niet af zijn, dit heeft consequenties
  • Huiswerk niet op tijd ingeleverd waardoor je slechte punten scoort en mogelijk het jaar over moeten doen
  • Huishoudelijke taken blijven liggen waardoor je in een vieze en rommelige omgeving woont, daar word je niet blij van

Jezelf belonen wanneer het werk af is

Heb je nog steeds moeite met uitstelgedrag aanpakken? Beloon jezelf wanneer het werk af is. Bedenk van tevoren wat die beloning gaat zijn. Bijvoorbeeld iets lekkers, een avondje uit, je favoriete tijdschrift kopen of iets anders waar je blij van wordt.

Het helpt ook om, bij elke voltooide taak, een euro in een potje te doen. Zo spaar je stiekem voor iets leuks, of misschien wel een vakantie. Je ziet, het aanpakken van uitstelgedrag hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Begin eraan en blijf doorzetten.

Vergeet je familie en vrienden niet

Je ziet vaak dat mensen met uitstelgedrag ook het contact met familie en vrienden een beetje verliezen. Waak hiervoor, want het is belangrijk om contacten te onderhouden. Via social media gaat dit heel makkelijk, probeer dit dus zeker iedere week te doen. Stuur af en toe ook eens een WhatsApp, bel iemand op of ga even langs.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven