Eigen app maken: mogelijkheden en de kosten

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Iedereen kan zelf een app voor iOS of Android maken. Dit doe je met eigen programmeerkennis of met hulp van een website of appmaker. Het is ook mogelijk om een developer in te schakelen. Een eigen app maken brengt veel tijd en soms hoge kosten met zich mee. Daarom is het verstandig om vooraf te bekijken of de applicatie wel tot succes kan leiden.

Doe eerst onderzoek naar je idee

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het heeft geen zin om een hoop tijd en geld in de ontwikkeling van een app te steken, zonder te weten of het de moeite waard is. Je maakt tenslotte geen app alleen voor je plezier. Meestal hangt er een verdienmodel achter. Bijvoorbeeld omdat je een webshop hebt, diensten of producten aanbiedt of omdat je inkomsten uit advertenties haalt.

 Kijk eerst of er al vergelijkbare apps op de markt zijn gebracht. Het heeft helemaal geen zin om de 20e met een vergelijkbare app te zijn. Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Waarom maak je de app?
 2. Wat is het doel hiervan?
 3. Wat wil je bereiken?
 4. Welke waarde voegt het aan de gebruiker toe?
 5. Hoe uniek is de applicatie?

Het is belangrijk dat je met de app een gat in de markt vult. Hij moet dus op de een of andere manier meerwaarde aan gebruikers toevoegen. Of het moet een verbeterde variant op een andere app zijn. Ook dat voegt meerwaarde toe.

Eigen app maken: het verdienmodel

Denk goed over het verdienmodel na. Reken je zelf niet rijk want je betaalt altijd nog abonnementskosten. Bovendien moet je een percentage van de verdiensten afgeven aan Apple of Google. Voor de lancering van een app in de Apple App Store betaal je $ 99 per jaar. Google is met een eenmalige $ 25 een stuk goedkoper.

De verschillende soorten applicaties

Houd er rekening mee dat er verschillende applicaties zijn. Je hebt bijvoorbeeld de native app, de hybride, web of het cross-platform. Het gaat hier om de techniek achter een app:

 • Native apps zijn alleen te downloaden via de Google Play Store of de Apple store. Ze zijn dus afhankelijk van een bepaald platform.
 • Hybride apps zien eruit als normale applicaties. Ze worden op de smartphone, tablet of het apparaat van de gebruiker geïnstalleerd. De content is niet afkomstig van de app maar vanuit een webpagina.
 • Web apps zijn geen echte applicaties zoals je als smartphonegebruiker gewend bent. Het gaat hier om een mobiele versie van een website. Een web app hoeft de gebruiker niet te downloaden en is altijd via de browser bereikbaar. Wel is hier een internetverbinding voor nodig.
 • Cross-platform apps ontwikkel je via een speciale tool in je eigen taal. De code wordt automatisch omgezet naar het juiste platform. Ideaal maar het biedt wel wat minder mogelijkheden. Bovendien zijn deze apps wat langzamer.

Het maken van een app via een website

Weet niet hoe je een eigen app maakt? Gelukkig zijn er een hoop websites die je hiermee helpen. Bijvoorbeeld Appery.io. Registreer je op deze website en begin direct met het aanmaken van je eigen applicatie. Je hebt altijd de mogelijkheid om het eerst gratis uit te proberen.

Het is zeker verstandig om eerst een beetje met het ontwerp te spelen. Zo krijg je alvast een idee van hoe de app er uiteindelijk uit komt te zien. Experimenteer met verschillende soorten content waaronder tekst, afbeeldingen, video’s en misschien wel audio. Ook moet je weten waar tekstblokken, afbeeldingen en knoppen per scherm komen te staan.

Eigen app maken met een builder

Heb je een beetje geëxperimenteerd en komen je ideeën al tot leven? Gebruik een builder om zelf je app te maken. Dit kan met een van de volgende app builders:

 • Mobile Roadie
 • GoodBarber
 • Appie Pie
 • AppMachine
 • Appery.io

Dit zijn geweldige tools om je eigen app te maken. Wel ben je een beetje afhankelijk van de mogelijkheden en functionaliteiten van de builder. Moet het een hele uitgebreide app worden dan kun je dit beter door een professional laten maken.

Een app ontwikkelaar inhuren

Lukt het niet om zelf een app te maken en weet je zeker dat je idee tot een groot succes kan leiden? Schakel dan een ontwikkelaar in. Die weet precies wat zich op het gebied van appontwikkeling afspeelt. Hij maakt gebruik van de nieuwste technologieën, denkt actief met je mee, bouwt koppelingen naar bijvoorbeeld sociale media of je website en zorgt voor speciale functionaliteiten.

Het laten maken van een app is helaas niet goedkoop. Dit begint vanaf 5000 euro maar je kunt ook makkelijk 20.000 euro kwijt zijn. Daarom is het verstandig om vooraf te vragen wat de kosten zijn. Vraag liever naar een totaalprijs of een vaste prijs: dan weet je ook waar je aan toe bent. Het is niet leuk wanneer je achteraf voor extra hoge kosten komt te staan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven