Plagiaat percentage: hoe zit dit nu?

Bijgewerkt: 14 juli 2023

Plagiaat is het werk van een ander overnemen, en net doen alsof het van jou is. Andermans werk overnemen scheelt je een hoop tijd en kosten. Maar het is geen eerlijke werkwijze. Bovendien plagiaat vervelende gevolgen hebben, zoals een lagere ranking in Google en het betalen van een schadevergoeding. Veel schrijvers houden een plagiaatcontrole. Benieuwd hoeveel plagiaat is toegestaan? Dit is minder dan je denkt

Maximale hoeveelheid plagiaat

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Gaat het om scripties, onderzoekspapers of verslagen, dan wordt vaak een maximum plagiaat percentage van 15% aangehouden. Academische instellingen houden die grens aan omdat er altijd sprake kan zijn van onbedoeld plagiaat. Bijvoorbeeld wanneer een student vergeet om de informatiebron te vermelden, of niet correct citeert.

Daarnaast wordt altijd rekening gehouden met softwarefouten. Een plagiaatchecker kan iets als plagiaat zien, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet zo is. Daarom zullen de meeste opleidingsinstituten die 15% als grens aanhouden.

Is 25% plagiaat acceptabel?

Nee, een plagiaat percentage van 25% is in geen enkele gevallen acceptabel. Al helemaal niet wanneer het om website teksten gaat. Wanneer dit op 25% of hoger uitkomt, zich op het internet sprake van dubbele inhoud. Google gaat hierdoor een keuze maken: de ene of juiste andere website wordt geïndexeerd.

Dit betekent dat plagiaat altijd schadelijk is voor een van de twee websites. Meestal is dit schadelijk voor de plagiaatpleger. Heel soms beslist Google anders, en wordt de oorspronkelijke webpagina lager in de zoekresultaten geplaatst. Gelukkig kan de oorspronkelijke auteur het plagiaat bij Google en andere zoekmachines melden.

Hoeveel plagiaat is toegestaan?

Er gaan veel verhalen over het plagiaat percentage rond. Vaak wordt gedacht dat 25% plagiaat acceptabel is, maar dat is het dus niet! De 15% die academische instellingen aanhouden, geldt niet overal. Dit is per instelling anders. Sommige instellingen gaan voor maximaal 5%, vooral wanneer het om scripties gaat.

Kijk je naar webteksten, dan is een plagiaatscore van 1% acceptabel. Een plagiaatchecker zal boven de 1% aangeven dat de tekst moet worden aangepast.

Er is dus wel degelijk verschil tussen het schrijven van een scriptie/verslag en een webtekst of een blog.

Gebruik maken van een plagiaat checker

Wanneer je een blog of artikel schrijft, zou dit altijd vanuit vrije hand moeten gebeuren. Natuurlijk mag je inspiratie uit andere teksten of naslagwerken halen. Maar het is niet de bedoeling dat je dit één op één overschrijft.

Om plagiaat te voorkomen, is het raadzaam om eerst de naslagwerken door te lezen. Vervolgens begin je met het schrijven van je verslag, tekst of artikel, zonder dat je naar de informatiebron of het naslagwerk kijkt. Zo voorkom je dat je zinnen over gaat schrijven.

Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van een plagiaatchecker (plagiaatdetector). Dit is vaak gratis software dat verschillende soorten teksten controleert. Het maakt niet uit of je dit zakelijk of privé gebruikt, deze software is altijd een handig hulpmiddel. In slechts enkele seconden wordt je tekst of plagiaat gecontroleerd.

Wanneer je een website hebt, is belangrijk dat je website plagiaatvrij blijft. Alleen zo trek je relevant verkeer aan. Ook dan is het handig om gebruik te maken van een plagiaatchecker. Uiteraard ook om te controleren of anderen misbruik maken van de inhoud op jouw website.

Het belang van plagiaatvrije content

Wil je hoog in de organische zoekresultaten scoren, dan is het belangrijk dat je geen dubbele inhoud publiceert. Geplagieerde inhoud leidt vaak tot een lagere rangschikking in de zoekresultaten. Wanneer jij je eenmaal schuldig maakt aan opzettelijke dubbele inhoud, dan kom je op de zwarte lijst van zoekmachines voor.

Eenmaal op deze lijst, is het niet makkelijk om hier weer vanaf komen. Zelfs na het verwijderen van dubbele inhoud kan het vrij lang duren voordat zoekmachines je weer vertrouwen.

Schending van het auteursrecht

Een van de grootste fouten die je kunt maken is inhoud van andere websites overnemen, zonder dat je hier toestemming voor hebt. Dit is een schending van het auteursrecht. De oorspronkelijke auteur kan hiertegen in verweer gaan. Zo kan het gebeuren dat je een sommatiebrief ontvangt. In die brief staat dat je de geplagieerd de inhoud moet verwijderen. Bovendien moet je schadevergoeding betalen. Dat bedrag varieert van € 70 tot meer dan € 400 per tekst.

Daarnaast kan de oorspronkelijke auteur een melding maken bij Google en andere zoekmachines. Hierdoor wordt jouw webpagina uit de zoekresultaten verwijderd. Dit betekent dat deze webpagina geen organische bezoekers zal ontvangen. Feitelijk heb je al het werk voor niks gedaan.

Copywriters moeten uitkijken voor hun reputatie. Wanneer ze andermans werk gebruiken, wordt het steeds moeilijker om betaalde opdrachten te krijgen. Een journalist die zich hieraan schuldig maakt verliest aan vertrouwen en brengt uitgevers in gevaar.

Kort gezegd kan een schending van het auteursrecht je carrière in gevaar brengen. Buiten het feit dat dit financiële schade met zich meebrengt.

Het verschil tussen opzettelijke en onbedoelde plagiaat

Niet alle plagiaat gebeurt opzettelijk. Soms is dit onbedoeld. Bijvoorbeeld bij het onjuist citeren van andermans werk. Je mag namelijk zinnetjes van een ander overnemen, om je eigen werk te ondersteunen. Dit valt onder het citaatrecht. Je moet dan echter wel de geciteerde bron vermelden. Doe je dit niet dan wordt er van plagiaat gesproken, ook al doe je dit niet opzettelijk.

Het kan ook dat je werk van jezelf, dat je eerder hebt gepubliceerd, hergebruikt. Hierbij stel je het voor als een nieuw idee, zonder dat je in de gaten hebt dat het helemaal geen nieuw idee is.

Enkele voorbeelden uit de praktijk

Heb je het over teksten, dan is een plagiaat percentage van maximaal 15% acceptabel. Een en ander hangt wel van de tekstsoort af. Heb je namelijk over webteksten, dan kun je beter een plagiaat percentage van maximaal 3% aanhouden.

Regelmatig worden er rechtszaken rondom schending van het auteursrecht gehouden. Meestal gaat het om een schadebedrag van enkele honderden euro’s. Maar dit kan ook flink oplopen. Zo gebruikte zangeres Olivia Rodrigo ooit delen van liedjes van Taylor Swift en Hayley Williams en maakte hier haar eigen liedjes van. Tijdens een rechtszaak werd besloten dat ze enkele miljoenen dollars aan royalty’s af moest staan.

In 2014 werd een nieuwsredacteur van de CNN ontslagen, nadat ontdekt was dat ze flink wat plagiaat had gepleegd. Op meer dan 50 door haar geschreven artikelen werd een schending van het auteursrecht vastgesteld.

Hoe vaak komt plagiaat voor?

Wanneer je alle waarschuwingen en gevolgen ziet, zou je denken dat plagiaat niet zo vaak voorkomt. Toch gebeurt het dagelijks. Alleen al op de middelbare school pleegt ruim 59% van de scholieren regelmatig plagiaat. 7% van de studenten neemt een bron woord voor woord over.

Auteurs maken zich er ook schuldig aan. De nabestaanden van auteur Adrian Jacob beschuldigden JK Rowling van plagiaat. Deze laatste zou grote delen van Jacobs boek gebruikt hebben voor zijn eigen boek “Harry Potter en de Vuurbeken”. De beschuldiging leidde tot een rechtszaak waarbij JK Rowling uiteindelijk geen boete hoefde te betalen.

Bovenstaand geval liep met een sisser af. Maar het laat wel zien dat plagiaat redelijk vaak voorkomt, bedoeld of onbedoeld. En dat het hele vervelende gevolgen kan hebben.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven