Plagiaat check: even snel controleren

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Een plagiaat check, dat zou je altijd uit moeten voeren. Tenminste, wanneer je zelf teksten, verslagen, documenten of iets anders schrijft. Of wanneer je een website van iemand over koopt. Een plagiaat check is ook aan te raden om je eigen website te controleren: gaat iemand anders er met jouw teksten vandoor?

Uitleg over plagiaat

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is dat eigenlijk, plagiaat? Dit is het overnemen van andermans werk, geheel of gedeeltelijk. Het gaat hier om stukken tekst, afbeeldingen, muziek en ander eigen werk. Hierbij laat je het overkomen alsof het je eigen werk is.

Plagiaat is strafbaar, het is namelijk een schending van de intellectuele eigendommen van iemand anders. Maar niet alles is plagiaat. Zo is er namelijk het citaatrecht en kun je niet op alle woorden en zinnen het auteursrecht hebben.

Om een voorbeeld te noemen: ik schrijf nu de zin “wat is plagiaat”. Jij schrijft deze zin ook op je website. Heb je dan plagiaat gepleegd? Nee, je kunt geen auteursrecht op algemene zinnetjes hebben. Het werk moet namelijk onderscheidend zijn.

Plagiaat check is niet 100% waterdicht

Voordat je een plagiaat check uitvoert moet je dus weten dat de plagiaat checker dubbele zinnen herkent, maar dat het hier niet altijd over plagiaat hoeft te gaan. Daarnaast herkent de plagiaat check ook niet al het gejatte werk. Een bestaande tekst vertalen of herschrijven valt ook onder plagiaat maar een plagiaat checker herkent dit niet als zodanig.

Nog een reden waarom niet alles plagiaat is

Met het groeiende internet komt er steeds meer informatie bij. Veel informatie is dubbel, bijvoorbeeld over de oorzaken van artrose. De ene website beschrijft de oorzaken op een luchtige manier terwijl de andere websites dit op een zakelijke manier doet. Op de eindstreep staat in beide artikelen dezelfde informatie.

Is dit dan plagiaat? Nee, je kunt niet verwachten dat slechts één website over de oorzaken van artrose mag schrijven waarbij andere websites dit niet mogen. Het is vooral de manier waarop het geschreven is: komt dit sterk overeen met een andere website? Is de opbouw van het artikel hetzelfde of zijn er bijna dezelfde woorden gebruikt? Dan gaat het waarschijnlijk om plagiaat.

Zo werkt een plagiaat check

Een plagiaat check is belangrijk wanneer je zelf teksten schrijft, bijvoorbeeld om te kijken of je niet onbedoeld andermans teksten hebt overgenomen. Wanneer je helemaal geen gebruik maakt van bronnen dan is de kans op plagiaat ontzettend klein.

Het kan ook dat iemand anders er met de teksten op jouw website vandoor gaat. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend want je hebt hier veel tijd of geld in gestoken.

Een plagiaat check zoekt naar overeenkomsten tussen jouw tekst of website en bestaande teksten op het internet of in een database. De plagiaat checker herbruikt jouw teksten niet!

Een goed percentage in de plagiaat checker

Nagenoeg alle plagiaat checkers geven een percentage weer. Dit is het percentage aan woorden dat overeenkomt met andermans teksten. Het kan best gebeuren dat de overeenkomsten uit verschillende bronnen komen.

Wat is een goed of acceptabel percentage? Dat is een beetje afhankelijk van de plagiaat checker. De een werkt namelijk nauwkeuriger dan de ander. Zo kan het voorkomen dat je bij de ene plagiaat check een percentage van 8% ziet en bij de ander een percentage van 15%.

Grofweg kun je stellen dat de plagiaat check onder de 10% tot 20% moet blijven. Sommigen zeggen dat dit nog lager moet zijn maar dit kun je gewoonweg niet voorkomen. Waarschijnlijk vind ik in deze tekst ook wel wat plagiaat, hoewel ik geen enkele bron heb gebruikt. Zoals gezegd: bepaalde zinnen komen altijd wel op het internet voor, dit zal in de toekomst alleen maar meer worden.

Plagiaat check: de kosten

Wat moet een plagiaat check kosten? Ook dat is weer afhankelijk van de gebruikte plagiaat checker. De meest uitgebreide programma’s zijn erg nauwkeurig maar ook wat duurder. Je betaalt al snel tussen de € 5 en € 20 voor een plagiaat check. Dit is dan wel voor teksten of documenten met 2000 woorden of meer. Ideaal voor studenten of mensen die zeer lange teksten schrijven.

Er zijn natuurlijk ook gratis plagiaat checkers. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden vaak wat beperkter zijn. Bij sommigen mag je dagelijks 1 tot 2 teksten gratis op plagiaat checken. Wil je vaker gebruik maken van deze checker dan moet je betalen.

Scribbr plagiaat check ervaring

Veel studenten maken voor hun plagiaat check gebruik van Scribbr. Wat zijn hier de ervaringen mee? Deze plagiaat checker maakt gebruik van een detectiesysteem dat door veel onderwijsinstellingen ingezet wordt. Hierdoor zoekt het programma in een database van duizenden en duizenden studenten.

Scribbr is dan ook de ideale plagiaat check voor studenten, waarbij jouw document met miljarden bronnen wordt vergeleken. De kosten? Tot 7500 woorden betaal je € 14,95. Wanneer je document tot 50.000 woorden bevat een betaal je € 24,95. Het is even een investering maar je weet dan tenminste zeker dat jouw verslag of document ook uniek is. Dit voorkomt later een hoop problemen.

Teksten laten schrijven

Dit artikel over plagiaat check is je aangeboden door SEO tekstschrijver Bianca. Heb je teksten voor je website of webshop nodig? Neem vrijblijvend contact op. Ik ben niet beschikbaar voor het controleren van essays, scripties of verslagen voor studenten/scholen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven