Het pijl symbool in Word, Excel, Photoshop en PowerPoint

Bijgewerkt: 12 januari 2023

Bij het schrijven van een tekst, opmaak van een Excel document of fotobewerking heb je soms bijzondere symbolen nodig.

Een pijl typen blijkt nog niet zo makkelijk als gedacht. Dit symbool staat namelijk niet standaard op het toetsenbord. Wil je een pijl in Word of Exel dan maak je gebruik van de speciale vormen. In Photoshop en PowerPoint werkt dit weer anders. Daarnaast kun je een pijl typen met je toetsenbord, dit is zeer handig bij het opstellen e-mails, op social media en nog veel meer.

Een pijl typen (toetsenbord)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wil je een pijl typen met je toetsenbord dan gebruik je hier een toetscombinatie voor. De combinatie bepaalt welke pijl er tevoorschijn komt. Op deze manier typ je een pijl in Word, Excel, op social media, in een e-mail en zelfs in Google. Houd er rekening mee dat deze methode niet altijd werkt. Wanneer je geen pijl ziet verschijnen, ga dan door naar een van de andere methoden.

Dit zijn de toetscombinaties:

 • Alt + 23: dubbele pijl (naar bovenaan beneden)
 • Alt + 24: pijl naar boven
 • Alt + 25: pijl naar beneden
 • Alt + 26: pijl naar rechts
 • Alt + 27: pijl naar links
 • Alt + 29: dubbele pijl (naar rechts en links)

Alternatief: het kopiëren van het pijlsymbool

Lukt het niet om een pijl te typen? Kopieer en plak een van onderstaande symbolen.

Pijl in Word maken

Bovenstaande methode werkt prima om een pijl in Word te maken. Dus gebruik maken van het toetsenbord of het pijlsymbool kopiëren en in Word plakken. Maar wist je dat Word ook zelf tekens om kan zetten naar een pijltje? Typ maar eens de volgende drie tekens achter elkaar: – – >

Dus geen spatie ertussen! Wanneer je deze drie tekentjes achter elkaar typt dan zet Word ze om in een pijltje dan naar rechts wijst. Wil je een pijl in Word dat naar links wijst dan typ je de tekens andersom: < – – (ook weer zonder spaties ertussen). Een pijl omhoog of omlaag typen is helaas niet mogelijk.

Binnen Word kun je ook gebruik maken van de illustraties, hiermee verschijnt er dan een speciale pijl. Ga naar het tabblad illustraties en vervolgens naar het tabblad vormen. Kies voor ‘Lijn en connectoren’. Je krijgt nu allerlei speciale vormen te zien, waaronder ook verschillende pijlen.

Zo werkt dit in Excel

Wil je een pijl in Exel maken? Ook dit werkt weer via de toetscombinaties, het kopiëren van het pijlsymbool of de drie tekens achter elkaar zetten (bijvoorbeeld – – >). Als laatste biedt Exel, net als Word, de mogelijkheid pijlen in te voegen via het tabblad Illustraties.

Pijl in Photoshop

Maak je gebruik van Photoshop, dan zoek je waarschijnlijk naar de mogelijkheid om een pijl te creëren. Een pijl in Photoshop werkt als volgt:

 • Klik via de werkbalk op de tool Vorm
 • Selecteer de tool Lijn
 • Stel de dikte van de lijn in
 • Stel nu de breedte in (optie Omlijning)
 • Klik op het tandwielpictogram (binnen de tool Lijn)
 • Ga naar Bedieningselementen voor actieve vormen
 • Voeg nu een pijlpunt toe

Verder is het ook mogelijk om een pijl in Photoshop zelf te tekenen (gebruik hiervoor de pen/potlood/stift tool).

Zo maak je een pijl in PowerPoint

PowerPoint is een programma van Microsoft en werkt in veel gevallen vergelijkbaar als Word of Exel. Wil je een pijl in PowerPoint maken, kijk dan bij het onderdeel Word/Exel, zie hierboven.

Wat moet je doen als je toetsenbord raar doet?

Soms lukt een pijl typen niet omdat het toetsenbord niet goed is ingesteld. Wanneer het toetsenbord raar doet, bijvoorbeeld wanneer een vreemde tekens verschijnen, kun je deze het beste resetten. Meestal doet het toetsenbord vreemd doordat je per ongeluk iets hebt veranderd. Druk op CTRL + SHIFT tegelijkertijd om weer terug te gaan naar de oude instelling. Meestal is hiermee het probleem opgelost.

Toetsenbordinstelling wijzigen

Het kan ook dat je het toetsenbord (zonder te weten) een andere taalinstelling hebt gegeven. In Nederland wordt er veel gebruik gemaakt van het Qwerty toetsenbord, de toetsenbordinstelling moet dan op Nederlands staan.

Zo wijzig je de instelling van het toetsenbord:

 • Ga naar het configuratiescherm
 • Ga naar Land en taal
 • Selecteer het tabblad Toetsenborden en talen
 • Ga naar Toetsenborden wijzigen
 • Wijzig de standaard invoertaal

De invoertaal moet staan op Nederlands (Nederland) – Verenigde Staten (internationaal).

Je wijzigt de instelling ook door rechts onderin het scherm in de menubalk te kijken. In veel gevallen is hier het icoontje van het toetsenbord zichtbaar. Klik eventueel op Verborgen pictogrammen, het kan dat het icoontje hiertussen staat. Mocht het icoon niet vindbaar zijn via de menubalk, gebruik dan bovenstaande methode en wijzig de instellingen via het configuratiescherm.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven