De pijl omhoog toets – en andere pijlen

Bijgewerkt: 11 januari 2023

Bezig met het schrijven van een artikel? Op je toetsenbord staan verschillende tekens. De pijl omhoog toets wil niet zeggen dat je er een pijltje mee maakt dat naar boven wijst. Het heeft namelijk een hele andere functie. In dit artikel lees je:

  • Wat de pijl omhoog toets betekent
  • Hoe je een pijltje omhoog in Word maakt

Cursortoetsen of pijltjestoetsen op een toetsenbord

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Op het toetsenbord van een computer of laptop zijn 4 cursortoetsen of pijltjestoetsen aanwezig. Deze bevinden zich aan de rechterkant van het toetsenbord. Met de cursortoetsen verplaats je de cursor in een bepaalde richting. Dit is handig bij het schrijven van een tekst of artikel.

Gebruik je deze pijltjestoetsen wanneer je op een website zit dan zit de functie hem in omhoog of omlaag scrollen. De pijltjes naar links of rechts hebben in dit geval geen functie.

Pijl omhoog toets op smartphone

Scrollen op een website via je smartphone? Dit doe je door met je vinger naar boven of beneden te vegen. Hier heb je geen pijl omhoog toets voor nodig.

Typ je iets via WhatsApp, sms, e-mail of een ander programma dan zie je op je smartphonetoetsenbord een pijltje omhoog staan. Dit pijltje staat aan de linkerkant. Wanneer je op dit pijltje klikt dan wissel je tussen hoofdletters en kleine letters.

Zo typ je een pijl in Word

Word is een geweldig programma voor het schrijven van artikelen of het opmaken van documenten. Soms is het handiger om bepaalde symbolen in tekst te gebruiken. Bijvoorbeeld het pijltje rechts of links wijst, naar boven of juist naar beneden.

Een pijl in Word typen is vrij makkelijk, je moet alleen weten hoe je dit doet. Het probleem is namelijk dat er geen pijlen als symbool op je toetsenbord staan. Hieronder vind je een handleiding met betrekking tot het maken van een:

  1. Pijl naar rechts
  2. Pijl naar links
  3. Pijl omhoog
  4. Pijl naar beneden

1. Pijl naar rechts symbool

Wil je een pijltje dat naar rechts wijst binnen Word of een ander programma typen? Dit kan het beste met de toetscombinatie ALT + 26. Houd ALT ingedrukt terwijl je het cijfer 26 typt. Let op dat je hierbij het nummeriek toetsenbord gebruikt. Dit symbool kun je ook handmatig in Word invoeren, hiervoor open je de symbolenlijst.

Een andere methode is het kopiëren en plakken van het pijltje naar rechts: à waarbij het pijltje direct op je scherm verschijnt. Binnen Word, PowerPoint of Excel maak je een pijltje naar rechts door de volgende drie dingen achter elkaar te typen: – – >

Plaats deze drie symbolen zonder spaties achter elkaar. Je zult zien dat het tekstverwerkingsprogramma er vanzelf een pijltje naar rechts van maakt.

2. Pijl naar links typen

Een pijl naar links maak je eenvoudig door de toetscombinatie ALT + 26. Ook nu weer maak je gebruik van het nummeriek toetsenbord, dit staat aan de rechterzijde. Soms moet je dit speciaal toetsenbord eerst activeren. Dit doe je door op de toets Numl.k (of vergelijkbaar) te drukken.

Lukt het niet om een pijl naar links typen? Zet dan de volgende drie tekensachter elkaar: < – – of kopieer het volgende symbool: ß

3. Pijl omhoog maken

Pijltjes naar links of naar rechts laten wijzen zijn vrij makkelijk te realiseren. Het wordt moeilijker wanneer een pijl omhoog of naar beneden moet wijzen. De pijl omhoog maak je niet met de speciale toets op je toetsenbord. Je hebt hier een toetscombinatie voor nodig. Dit is ALT + 24.

Wanneer de toetscombinatie niet werkt, iets dat vaker voorkomt, kun je de pijl omhoog ook kopiëren: ↑. Verder vind je dit symbool binnen elk tekstverwerkingsprogramma waaronder ook Word.

4. Pijl omlaag typen

Heb je een pijl omlaag nodig? Gebruik de toetscombinatie ALT + 25. Let op dat je niet de verkeerde toetscombinatie gebruikt. Wanneer je ALT + 23 typt dan verschijnt er een dubbele pijl die naar beneden wijst.

Het pijlsymbool kopiëren behoort ook tot de mogelijkheden. Probeer het volgende symbool en plak dit in Word, op je website, sociaal media of waar je het ook nodig hebt: ↓.

Hieronder vind je alle vier de pijlsymbolen op een rij, handig om te kopiëren.

Illustraties in Word gebruiken

Word heeft nog een handige functie: gebruik illustraties om de mooiste pijlen te maken. Zo kies je een pijl in een bijzondere kleur, met een opvallende omlijning en met een afmeting die perfect bij het artikel of document past.

Open hiervoor het tabblad illustraties en ga naar het gedeelte ‘Vormen’. Kies vervolgens voor de optie ‘Lijn en connectoren’. Er verschijnen verschillende vormopties waaronder ook meerdere pijlen. Het is mogelijk om de afmeting, kleur, lijndikte en zelfs de vorm van de pijl aan te passen.

Maak je gebruik van Excel? Dan werkt het maken van pijlen exact hetzelfde. Gebruik bovenstaande toetscombinaties, kopieer de juiste pijlsymbolen of maak gebruik van het tabblad illustraties.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven