Ministry of Justice telefoontjes, laat je niet oplichten

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Al jarenlang zijn de Ministry of Justice telefoontjes een groot probleem. Een groep Engelstalige oplichters belt Nederlandse nummers om te vertellen dat het BSN nummer van de persoon is misbruikt. Hierbij lijkt het alsof je het Ministerie van Justitie spreekt, maar in werkelijkheid word je keihard opgelicht.

Gebeld door een Nederlands nummer

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De Ministry of Justice oproepen lijken op het eerste oog betrouwbaar. Je wordt door een Nederlands nummer gebeld. Waarschijnlijk is er gebruik gemaakt van spoofing. Hierbij wordt een Nederlands telefoonnummer ‘gekaapt’, waardoor het lijkt alsof de oplichter vanaf dat nummer belt. Feitelijk bevindt de oplichter zich in het buitenland en belt vanaf een computer of buitenlands nummer, maar de ontvanger ziet hier niets van.

“We are the Ministry of Justice”

Een belangrijk kenmerk is dat je te horen krijgt dat je met het Ministerie van Justitie spreekt. De beller is in veel gevallen Engelstalig en zal vertellen dat hij namens “the Ministry of Justice” belt. De Nederlandse overheid zal burgers nooit in het Engels benaderen, altijd in het Nederlands. Een uitzondering is wanneer degene die gebeld wordt aangeeft dat hij/zij liever in het Engels communiceert.

Misbruik van je BSN nummer

De Ministry of Justice telefoontjes hebben nog een belangrijk kenmerk: er wordt verteld dat er misbruik is gemaakt van je BSN-nummer. Het burgerservicenummer is heel persoonlijk en heb je nodig voor contact met de overheid, belastingdienst of zorginstelling. Dit nummer is ook belangrijk bij het aanvragen van een uitkering of reizen naar het buitenland. Het is natuurlijk zorgwekkend dat iemand anders je BSN-nummer gebruikt.

Wees gerust: dit soort telefoontjes misleiden je. Mochten er al verdachte activiteiten met je BSN-nummer plaatsvinden, dan krijg je hier op een andere manier melding van.

Ze vragen waarschijnlijk naar persoonlijke gegevens

De Engelstalige die belt is heel vriendelijk en wil je helpen om je privacy veilig te stellen. Hierbij wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld je volledige adres, geboortedatum of andere zaken. Het kan ook dat de oplichter zegt dat je geld over moet maken.

Advies met betrekking tot Ministry of Justice telefoontje

Word je gebeld en in het Engels aangesproken? Wanneer dit niet het hotel betreft waar je onlangs hebt geboekt, kun je beter direct ophangen. Geef zeker geen persoonlijke gegevens door en maak nooit geld over. Mocht je twijfelen over de echtheid van het telefoontje, neem dan rechtstreeks contact op met de desbetreffende instantie.

Wanneer je te maken krijgt met identiteitsdiefstal, dan kun je een melding doen bij het CMI. Misbruik van een BSN nummer kun je melden via Centraal Meldpunt Nederland.

Niet terugbellen

Wanneer je ophangt is het af te raden om terug te bellen. Of wanneer je merkt dat je een vreemde oproep hebt gemist, kun je beter niet terugbellen. Meestal krijg je te horen dat het nummer niet in gebruik is. Maar het kan ook dat het om een ander oplichtingsnummer gaat en dat het je veel geld kost.

Het telefoonnummer blokkeren

Oplichters maken gebruik van verschillende telefoonnummers. Ben je door een oplichter gebeld, blokkeer het nummer dan. Dit geeft geen garantie dat je nooit meer een oproep ontvangt, want ze kunnen via een ander nummer opnieuw bellen.

Alternatieven op Ministry of Justice

Naast een telefoontje van het zogenaamde Ministry of Justice kun je ook een nepoproep krijgen van Microsoft. De ook weer Engelstalige oplichter vertelt je dat er een probleem is met je computer of laptop. Je moet de oplichter toestemming geven om in je computer te kijken, maar vaker nog wordt er gevraagd om geld over te maken. Het behoeft geen uitleg dat je dit niet moet doen.

Een andere methode van oplichting is de bank die je belt met de melding dat je bankrekening in gevaar is. De medewerker vraagt je om je rekeningnummer en pincode door te geven. Soms wordt alleen om de pincode gevraagd.

Een bankmedewerker zal nooit om bankgegevens vragen. Wanneer iemand je deze vraag stelt, of dit nu telefonisch of via de e-mail is, verbreek dan direct het contact.

Zie ook: Lijst verdachte telefoonnummers – niet opnemen

In de toekomst: Nederlandssprekende oplichters

Jarenlang worden mensen door Engelssprekende oplichters gebeld. Hier wordt flink voor gewaarschuwd, waardoor steeds meer mensen op hun hoede zijn. Oplichters proberen dit te omzeilen door (redelijk) goed Nederlands te leren. Wees dus waakzaam voor toekomstige Nederlandssprekende oplichters.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven