Lijst verdachte telefoonnummers – niet opnemen

Bijgewerkt: 24 oktober 2022

Ontvang je regelmatig rare telefoontjes? Als ondernemer/ zzp’er sta je op veel plekken met je telefoonnummer geregistreerd. Maar ook particulieren worden lastig gevallen. In de lijst verdachte telefoonnummers zie je welke oproepen onder de noemer verdacht of spam vallen. Ik geef je ook uitleg over die je kunt ondernemen.

Weten door wie je gebeld wordt

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Word je door een contactpersoon gebeld dan is dit in veel gevallen zichtbaar. Op een smartphone zie je altijd naam en nummer staan, op een vaste telefoon kan dit wisselen. Dit hangt van het model af. Soms belt er een vreemd of anoniem nummer. Hoe kan ik weten wie mij belt? Ten eerste door de oproep te beantwoorden. Wil je dit niet of ben je te laat, dan kun je twee dingen doen:

  • Het nummer terugbellen
  • Het telefoonnummer in Google opzoeken

Ruim 30% van de telefoonnummers is terug te vinden in Google. Wanneer de beller nummerherkenning heeft afgeschermd dan valt er natuurlijk niks op te zoeken.

Lijst verdachte telefoonnummers

Het aantal spamtelefoontjes groeit. Hierbij worden zowel bedrijven als particulieren met aanbiedingen lastig gevallen. Bijvoorbeeld een telecombedrijf, energieleverancier, loterij, goed doel en nog veel meer. In een klein aantal gevallen gaat het om oplichting. Meestal herken je dit wel: de beller spreekt Engels of gebrekkig Nederlands.

Oplichting herken je ook doordat de beller je ergens voor waarschuwt, bijvoorbeeld dat je financiën of je bestanden op de computer in gevaar zijn. Hierop moet je volgens de beller actie ondernemen.

Welk nummer moet je niet terugbellen oftewel: wat zijn verdachte telefoonnummers? Hiervoor is er de lijst verdachte telefoonnummers. De lijst groeit elke dag, daarom is het bijna niet mogelijk om een complete lijst weer te geven. Hieronder zie je wel hoe je zelf een lijst van verdachte telefoonnummers opstelt.

Wangiri-fraude

Let op met vreemde telefoonnummers waarbij de verbinding direct wordt verbroken. Veel mensen bellen uit nieuwsgierigheid het nummer terug. Dit kan je binnen enkele minuten € 100 tot € 500 kosten. Deze vorm van oplichting noem je ook wel Wangiri-fraude. In vrijwel alle gevallen wordt dit met een buitenlands nummer gedaan, wees dus gewaarschuwd. Al helemaal wanneer de beller direct weer ophangt.

085-nummers

Vanuit Nederland word je lastiggevallen door een of meerdere 085 nummers. Kijk je naar de lijst van verdachte telefoonnummers dan staan hier heel veel 085 nummers tussen. Telefoonnummers die met dit netnummer beginnen zijn niet aan een regio of stad gebonden. Het zijn vaak bedrijven die voor een 085-nummer gaan. Maar ook hinderlijke callcentra en zelfs oplichters maken hier gebruik van.

Het vervelende is dat je dit soort nummers nauwelijks op Google kunt opzoeken. Dit komt omdat een enkel bedrijf soms gebruik maakt van tot wel 20 verschillende 085-nummers. Heb je erg veel last van dit soort nummers? Je kunt alle 085-nummers blokkeren, dit doe je door op de smartphone te kiezen voor de optie Niet storen. Helaas blokkeer je hier ook andere oproepen mee, tenzij je uitzonderingen maakt.

Het beste kun je alle hinderlijke telefoontjes direct en één voor één blokkeren. Je kunt je ook inschrijven bij het Bel me niet register maar uit de praktijk blijkt dat dit in meer dan 50% van de gevallen totaal niet werkt. Ze weten je uiteindelijk toch te vinden.

088-nummers

Naast de 085-nummers heb je ook nog de 088-nummers. Deze nummerreeks is vergelijkbaar met bovenstaande: het gaat hier om Nederlandse bedrijven.

0088 of +88 nummers

Onder de lijst verdachte telefoonnummers vind je ook 0088 of +88 nummers. Het gaat hier om oproepen die via een satelliet worden gedaan. In veel gevallen zijn het oplichters die op deze manier dagelijks tot duizenden 06 nummers bellen. Je telefoonnummer hoeft niet eens ergens bekend te zijn, ze bellen gewoon wat willekeurige 06 nummers.

Neem nooit oproepen aan die beginnen met 0088 of +88. Bel ook nooit terug, dit kan je ontzettend veel geld kosten. Vaak krijg je dan een of andere commercial te horen of sta je heel lang in de wacht. Er zijn mensen die op deze manier honderden euro’s zijn kwijtgeraakt. Blokkeer dit soort nummers direct.

Zorg wel dat je het verschil tussen Nederlandse 088-nummers en de satelliet 0088-nummers herkent. Je moet soms even goed kijken.

020-nummers

Telefoonnummers die net 020 beginnen zijn afkomstig uit de regio Amsterdam. Zo op het eerste oog lijkt dit betrouwbaar, helaas is dit niet altijd het geval. Vooral in het verleden hebben een aantal oplichters een 020-nummer geregistreerd. Tegenwoordig lijkt dit iets minder vaak voor te komen maar het gebeurt nog steeds.

Wees dus voorzichtig wanneer je gebeld wordt door een telefoonnummer dat met 020 begint. Pak je niet op, controleer dan of het nummer ergens geregistreerd staat. Dan weet je ook of het verantwoord is om terug te bellen.

Wat te doen bij een verdacht telefoonnummer? De checklist

Je kunt niet helemaal voorkomen dat je gebeld wordt door verdachte telefoonnummers. Wel kun je dit minimaliseren door je nummer niet zomaar op het internet te plaatsen. Doe je mee aan prijsvragen of vul je enquêtes in en moet je hierbij je telefoonnummer achterlaten? Gebruik dan bij voorkeur een prepaid nummer dat je verder nooit gebruikt.

Geef je telefoonnummer alleen aan personen en bedrijven door die je ook vertrouwt. Wanneer je nummer eenmaal op het internet staat dan is de kans groot dat dit gewoon wordt doorverkocht. Sta je als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Hier is ook je telefoonnummer bekend. Ondanks dat je bij de KvK aangeeft dat je niet benaderd wil worden voor commerciële diensten, gebeurt dit helaas toch. Schrijf je daarom bij de KvK met een (wegwerp) prepaid telefoonnummer in. Of laat het bestaande telefoonnummer aanpassen naar een prepaid nummer.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven