Meest bezochte websites van Nederland en ter wereld

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Wat zijn de meest bezochte websites van Nederland? Die van mij hoort daar (nog) niet bij, daarom heb ik een ander lijstje voor je. Niet alleen met betrekking tot de populairste websites van Nederland, maar ook de meest bezochte websites wereldwijd.

Top 10 websites volgens Alexa

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Alexa is een tool waarmee je kunt zien wat de meest populaire websites ter wereld, per land of per categorie zijn. Deze tool is redelijk betrouwbaar met betrekking tot populaire websites, maar niet wanneer het op bezoekersstatistieken aankomt. Zo zou mijn eigen site 1 bezoeker per dag trekken terwijl dit in werkelijkheid tussen de 1200 en 2000 per dag ligt.

Similarweb is een tweede tool om de populariteit van websites te ontdekken. Over het algemeen is Similarweb wat betrouwbaarder want de cijfers zijn veel realistischer.

We nemen Similarweb en Alexa erbij om tot de top 10 best bezochte websites te komen.

Meest bezochte websites van Nederland (2021)

Laten we starten met de meest bezochte websites van Nederland. Om de lijst actueel te houden wordt deze jaarlijks voorzien van een nieuwe update. Dit is de top 10 best bezochte websites van NL, en ik neem hierbij alleen de Nederlandstalige websites mee:

 1. Google
 2. YouTube
 3. Facebook
 4. Ad.nl
 5. Wikipedia
 6. Reddit
 7. Live.com
 8. Marktplaats
 9. Bol.com
 10. Nos.nl

In de top 10 van meest populaire websites die we in Nederland bezoeken staan ook een aantal buitenlandse en vrij ongekende sites. Dan kom je weer op die afwijking in bezoekersstatistieken uit. Ook staan er in de top 10 van Alexa twee 18+ websites, maar die heb ik voor het fatsoen ertussenuit gelaten.

Meest populaire websites van België

Even bij de buren gluren of wanneer je uit België komt: in je eigen land kijken. Wat zijn de meest bezochte websites van België? Hier komt de top 10, ook weer volgens Alexa/ Similarweb en geselecteerd op websites die ook écht populair zijn in het Vlaamstalig gedeelte.

 1. Google
 2. YouTube
 3. Live.com
 4. Wikipedia
 5. Hln.be
 6. Facebook
 7. Nieuwsblad.be
 8. Belgium.be
 9. Twitter.com
 10. Instagram.com

België heeft met betrekking tot Nederland een overlap van vijf populaire websites. De andere vijf zijn alleen in België en nauwelijks in Nederland populair.

Dit zijn de populairste websites ter wereld

Tromgeroffel want daar komt hij, de meest bezochte websites ter wereld. Hierbij wordt er gekeken naar alle websites wereldwijd, of dat nu in Eurazië, Afrika, Amerika, Australië of Antarctica is.

 1. Google.com
 2. Youtube.com
 3. Facebook.com
 4. Twitter.com
 5. Instagram.com
 6. Baidu.com
 7. Yahoo.com
 8. Sohu.com
 9. Xvideos.com
 10. Yadex.ru

De websites van Amazon.com, Whatsapp.com en Zoom.us vallen net buiten deze top 10.

Beste Nederlandse websites

Dat een website als meest bezocht voorkomt wil niet gelijk zeggen dat hij ook de beste is. De beste Nederlandse websites wordt bepaald aan de hand van een jaarlijkse stemming. Via Website Van Het Jaar wordt er aan de hand van een aantal criteria bepaald welke websites verkozen kunnen worden. Vervolgens kan het Nederlands publiek stemmen op zijn of haar favoriete website. In het najaar worden de winnaars bekendgemaakt. Er zijn altijd meerdere winnaars uit verschillende categorieën en één overall winnaar.

Wat zijn de criteria om deel te nemen aan Website van het Jaar? Dit doen ze middels een selectieprocedure. Ten eerste de winnaars van de vorige editie. Dan ook de grootste websites uit de top 100 van zowel Alexa als Similarweb. Daarnaast kunnen per categorie vijf websites een wildcard ontvangen. Hierbij is het wel belangrijk dat een website minimaal 5000 unieke bezoekers per maand heeft.

Populaire websites jeugd

De Nederlandse jeugd is zeer actief op het internet. Hierbij wordt er veel gebruik gemaakt van social media. Ook is internet geschikt voor het opzoeken van allerlei zaken, zowel voor scholing als privé. Dit zijn populaire websites bij de jeugd (Nederland):

 1. Google
 2. YouTube
 3. Instagram
 4. Live.com
 5. Marktplaats
 6. Twitch.tv
 7. Roblox.com
 8. Facebook
 9. Reddit
 10. Nos.nl

Ruim 60% van de jongeren leest regelmatig het nieuws en bezoekt hiervoor websites zoals NOS en De Telegraaf. Ook zijn er aardig wat jongeren (68%) die een of meerdere overheidswebsites bezoeken. Het meest populair onder de jeugd zijn het bekijken van video’s. Dit gebeurt voornamelijk via YouTube, Netflix en Videoland. Een dikke 93% van de jeugd doet dit minimaal eenmaal per week.

Meest succesvolle websites

Wat zijn nu de meest succesvolle websites? In Nederland zijn dit bol.com, marktplaats.nl en ad.nl. De schatting is dat bol.com dagelijks rond de 3 miljoen websitebezoekers ontvangt. Voor Marktplaats ligt dit rond de 1,93 miljoen (per dag). Het AD is misschien wel het meest populair met 3,06 miljoen dagelijkse bezoekers.

Natuurlijk doen sommige websites het nog beter, bijvoorbeeld Google, YouTube en Facebook. Dit zijn echter geen websites die vanuit Nederland zijn ontstaan. Daarom reken ik deze niet tot de meest succesvolle websites van Nederland.

Hoe je jouw website in de top 100 krijgt

Wil je met je website in de top 10 van meest populair komen? Vergeet het maar, er valt niet op te boksen tegen sites zoals Google, social media websites of overheidswebsites. Als webshop zal je ook niet boven bol.com of Zalando uitstijgen. Wel moet het lukken om een plaatsje in de top 100 van je categorie te bemachtigen.

Hoe je dat doet? Door te zorgen dat je enorm in Google stijgt. Hier heb je SEO oftewel zoekmachine optimalisatie voor nodig. Dit zijn een aantal technieken om de website hoger in Google te laten ranken. Met de juiste aanpak en veel geduld zie je de website steeds hoger klimmen. Met een beetje geluk verschijn je straks in de top 100 van de categorie waarbinnen je website valt.

Overigens is het echt niet onmogelijk om dit op korte termijn te realiseren. Momenteel staat deze website (biancawalraven.nl) bij Similarweb op positie 97 in de categorie woordenboeken en encyclopedieën. Dit is in slechts een half jaar bereikt. Waar staat jouw website? Wanneer je N/A ziet staan kan dit twee dingen betekenen: je website is jonger dan een half jaar oud of je trekt te weinig bezoekers om te analyseren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven