Zoekmachine optimalisatie gratis uitvoeren

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

SEO oftewel zoekmachine optimalisatie, je hebt het als website gewoon nodig. Doe je hier niet aan dan scoor je niet hoog genoeg in Google en andere zoekmachines. Helaas kosten al die technieken een hoop geld. Gelukkig kun je zoekmachine optimalisatie gratis uitvoeren. Hieronder vind je een praktische handleiding om zoveel mogelijk kosten te besparen.

De kosten van zoekmachine optimalisatie

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Toegeven, zoekmachine optimalisatie (SEO) is helemaal niet goedkoop. Bedrijven betalen hier gemiddeld € 1000 per maand voor. Dit is een gemiddelde want het kan al voor € 500 per maand. Terwijl grote bedrijven misschien wel € 5000 te besteden hebben. Hoe dan ook, met enkele tientjes kom je er niet.

Waarom is SEO zo duur? Dit heeft allemaal met de verschillende werkzaamheden te maken. SEO bestaat namelijk uit drie pijlers met elk weer verschillende onderdelen. Elk onderdeel vraagt veel tijd, dat bepaalt ook die hoge zoekmachine optimalisatie kosten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om van gratis SEO te profiteren. Hieronder vind je de beste tips.

Gratis SEO tools

Ga je voor gratis zoekmachine optimalisatie, dan heb je eerst wat SEO tools nodig. Dit zijn hulpmiddelen om je website te analyseren, waarna je ze op bepaalde punten verbetert. De beste gratis SEO tools zijn:

  1. Ubersuggest – relevante zoektermen vinden
  2. GTMetrix – snelheid website testen
  3. Broken Link Checker – niet werkende links checken
  4. Google Trends – populaire en actuele zoektermen vinden
  5. MozBar – autoriteit websites achterhalen

Natuurlijk zijn er nog veel meer gratis SEO tools. Een kwestie van een beetje zoeken en je komt heel wat tegen. Sommige tools zijn betaald maar die mag je tijdelijk gratis proberen.

SEO optimalisatie zelf doen

Goed, je maakt dus gebruik van gratis SEO tools. Nu wordt het tijd om zoekmachine optimalisatie gratis uit te voeren. Wat je hiervoor nodig hebt is tijd, tijd en nog eens tijd. In het begin zul je heel veel moeten leren. Daarnaast steek je veel tijd in netwerken en schrijven. Laten we aan de slag gaan: SEO optimalisatie zelf doen.

Website technisch in orde maken

Het start allemaal met je website technisch in orde te maken. Hier hoef je geen whizzkid voor te zijn, tegenwoordig gaat dit heel makkelijk. De meeste websites zijn namelijk op een CMS gebouwd. Denk hierbij aan WordPress, Joomla of Druppal. Dankzij een CMS is het heel makkelijk om je website in een aantal stappen aan te passen.

Waar je goed op moet letten is dat de website mobielvriendelijk is. Maak je gebruik van een CMS dan zal je website in 99% van de gevallen automatisch responsief zijn. Het is altijd aan te raden om dit zelf nog even te checken: bezoek de website via verschillende devices waaronder ook laptop en smartphone. Overigens kun je ook via je browser instellen dat je de website vanuit een andere schermresolutie bekijkt.

De website moet een korte laadtijd hebben. Wees dus voorzichtig met het gebruik van grote afbeeldingen, video’s en ontzettend veel scripts. Ook bepaalde plug-ins kunnen je website vertragen. Met de gratis SEO tool GTMetrix check je de snelheid van de site.

Voorzie je website van een beveiligingscertificaat (https). Soms krijg je dit certificaat bij je hosting, in andere gevallen moet je dit apart regelen.

Teksten, afbeeldingen en video’s

Je kunt zoekmachine optimalisatie gratis toepassen door zelf de inhoud van je website te verzorgen. Teksten zijn het belangrijkst, daar kijkt Google écht naar. Zoekmachines halen ook veel informatie uit de teksten. Dit vrolijk je allemaal wat op met afbeeldingen en video’s. Maar alleen wanneer dit ook echt nodig is, want dit soort zaken kan je website weer vertragen. Een en ander is ook afhankelijk van je hostingpakket.

Het schrijven van teksten kost ontzettend veel tijd. De gemiddelde tekstschrijver is één tot drie uur met een tekst van 500 woorden bezig. Bedenk dat je al snel tientallen teksten op je website moet hebben, wil je ook een beetje goed in Google scoren.

Helaas is teksten schrijven niet voor iedereen weggelegd. Van de duizenden (SEO) tekstschrijvers staan er slechts een paar bovenaan in Google. Dit laat zien dat schrijven écht moeilijk is, al helemaal wanneer je hier geen ervaring mee hebt.

Linkbuilding (backlinks verzamelen)

Je kunt de meeste kosten besparen op het zelf toepassen van linkbuilding. Bovendien is dit ook nog eens een stuk veiliger want je weet dan zeker dat het ook goed wordt uitgevoerd. Wanneer iemand backlinks vanuit slechte websites verzamelt dan kan dit je eigen website ernstige schade toebrengen. Je zakt in de zoekresultaten weg of erger nog: je bent helemaal niet vindbaar. Daarom is het goed om zelf controle te houden op linkbuilding.

Met linkbuilding benader je relevante websites. Hier plaats je een blog met een backlinks naar je website op. Het kan ook dat de website alleen een backlink plaatst. In het verleden werkte linkbuilding ontzettend goed, tegenwoordig een stuk minder. Dit komt omdat Google in de gaten heeft dat websites voor backlinks betalen. Wees dus ontzettend voorzichtig met linkbuilding.

Zoekmachine optimalisatie gratis? Soms heb je hulp nodig

Helaas kun je zoekmachine optimalisatie niet volledig gratis uitvoeren. Bij bepaalde onderdelen heb je echt hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het schrijven van goede SEO teksten, dat is echt een vak apart. Of wanneer je tegen technische problemen met je website aanloopt. Bekijk per onderdeel wat je zelf kunt en waar je hulp voor inschakelt.

Ga je met bovenstaande stappen aan de slag, dan zou zoekmachine optimalisatie niet zo duur hoeven zijn. Tussen de € 100 en € 600 per maand, dat is in ieder geval een stuk lager dan wanneer je alles uit laat voeren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven