Wat is de makkelijkste manier om backlinks te krijgen?

Bijgewerkt: 8 juli 2023

Backlinks naar je webpagina’s krijgen is heel makkelijk. Het gaat echter om het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Ruim 40% van de marketeers heeft geen budget voor linkbuilding. In deze gids deel ik 10 tips om aan gratis en kwalitatieve backlinks komen.

De absolute winnaars op het internet

Met meer dan 2 miljard websites is het niet zo vreemd dat er een strijd gaande is omtrent bezoekers. Waar je vroeger gemoedelijk met je concurrent in de top drie van Google stond, is het nu een oorlogsgebied.

Steeds meer kleine bedrijven zien hun rankings in de zoekresultaten zakken. Dit komt door grote bedrijven, die met een flink budget alle regels van SEO volgen. Dit maakt het voor kleine bedrijven of beginnende websites lastig om goede posities in Google en andere zoekmachines te behalen.

Concurreren met de grote jongens

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is een feit dat het heel lastig concurreren is met de grote jongens. Oftewel degene die al jarenlang topposities in Google innemen. Toch is dit niet geheel onmogelijk. In onderstaande afbeelding zie je hoe ik voor een belangrijke zoekterm (SEO tekstschrijver) positie twee heb veroverd.

Dit realiseerde ik zonder budget. Sterker nog, ik realiseerde het zelfs zonder voor backlinks te betalen. Als je het goed doet, en je zet de juiste middelen, is het zeker mogelijk om te concurreren met de grote jongens.

Ik vroeg ruim 100 website-eigenaren, die topposities in Google hebben, hoe ze dit gerealiseerd hadden. 40% van hen zei dat ze geen budget hadden voor SEO zoals een tekstschrijver inschakelen of linkbuilding. Nog eens 40% gaf aan dat ze minder dan € 200 per maand hebben uitgegeven aan zoekmachine optimalisatie.

SEO content of backlinks

Het is altijd een afweging maken tussen goede SEO content en backlinks. De basis moet altijd bij SEO content liggen. Dit is content, afgestemd op de behoeften van bezoekers en volgens de richtlijnen van zoekmachines. Zonder goede content kun je backlinks verzamelen wat je wil, het zal geen resultaten bieden.

Begin dus met het (laten) schrijven van SEO blogs, teksten en artikelen. Leer hoe je dit zelf moet doen met mijn training SEO Content Schrijven, of laat mij dit voor jou doen. Ik streef ernaar om de goedkoopste aanbieder uit de top 10 van Google te zijn.

Met goede content bouw je bekendheid op. Backlinks kunnen dit ondersteunen. Ze helpen je om hoger te scoren in de organische zoekresultaten. Google kijkt namelijk naar bekendheid (autoriteit), relevantie en wat anderen over jou vertellen.

White hat- backlinks

Het is belangrijk om je toe te leggen op white hat- backlinks. Die zorgen voor een blijk van vertrouwen, waardoor Google weet dat jouw website een betrouwbare bron is. White hat-backlinks krijg je zonder gebruik te maken van spamtechnieken. Hoe meer white hat-backlinks je verzamelt, hoe prominenter jouw webpagina’s worden.

Laten we kijken hoe je op een makkelijke manier backlinks krijgt.

Gastbloggen op andere websites

Het is aan te raden om zoveel mogelijk gastblogs te schrijven. Met gastbloggen bouwt je bedrijf een goed organisch backlinkprofiel op. Deel jouw expertise via andere websites en zorg dat er in elk artikel een linkje naar jouw website staat.

Sommige websites verwelkomen gastblogs, omdat het ze nieuwe content oplevert. En vaak ook hele kwalitatieve content. Feitelijk is gastbloggen een win-winsituatie. De ene website ontvangt kwalitatieve content, de andere websites bouwt een linkprofiel op.

Sommige mensen vragen mij waarom ik nooit gastblog, terwijl ik wel dit advies geef om gratis backlinks krijgen. Wanneer je een website hebt met veel autoriteit, en je heb dit opgebouwd middels content, is het niet meer nodig om te gastbloggen. Ik heb dit dan ook nooit gedaan. Toch vind ik het verstandig dat nieuwe websites dit doen, al helemaal in dit tijdperk waarin het moeilijk is om autoriteit op te bouwen.

Besteed echter niet veel tijd aan gastenbloggen. Doe dit net zolang als nodig is. Wanneer je autoriteit hebt opgebouwd, stop hier dan mee en schrijf content voor je eigen website.

Linkjes op websites van partners en leveranciers

Wanneer je verkoper bent, is de kans groot dat je samenwerkt met een of meerdere leveranciers of distributeurs. Vraag of ze naar jouw website willen linken.

Dit kun je ook doen met zakelijke relaties of partners. Ook dit is een win-winsituatie, want je zakelijke relaties kunnen aantonen dat ze met jou zaken doen. Aan de andere kant ontvang jij gratis backlinks.

Kijk wat anderen over jou vertellen

Het is heel makkelijk om te ontdekken wat anderen over jou of je bedrijf vertellen. Je hoeft alleen maar je naam of bedrijfsnaam te googelen, en je ziet op welke webpagina’s je besproken wordt. Brengt iemand jou of je bedrijf ter sprake zonder naar je website te linken? Neem contact op en vraag om een backlink.

Werk met affiliate marketing

Elk bedrijf biedt een of meerdere producten of diensten aan. Adverteren is een van de beste manieren om je aanbod bij het publiek onder de aandacht te brengen. Maar het levert je niet de juiste backlinks op.

Heb je al eens aan affiliate marketing gedacht? Hierbij laat je anderen (affiliates) jouw merk, product of dienst promoten. Dit doen ze op hun eigen website of soms op hun sociale mediakanalen. Wanneer ze een verkoop via hun kanalen genereren, ontvangen ze hier een commissie voor.

Het voordeel van affiliate marketing is dat dit waardevolle backlinks oplevert. Bovendien genereer je een hogere omzet. Je betaalt alleen voor resultaten. Mocht affiliate marketing niks opleveren, dan kost het je niks en heb je toch gratis backlinks verzameld.

Vermeld je website in betrouwbare directories

Je moet zorgvuldig je backlinks uitkiezen. Wanneer ze niet relevant zijn of geen waarde hebben, dan zal Google hier niks mee doen. Slechte backlinks kunnen een negatieve invloed op je rankings hebben. Weet dus waar je mee bezig bent.

Gelukkig zijn er ook genoeg goede backlinks. Je moet alleen weten waar ze vandaan komen. Wil je op de meest makkelijke manier backlinks krijgen, kijk dan eens bij betrouwbare directories. Directory backlinks zijn een snelle manier om een linkprofiel op te bouwen. Het zijn backlinks die afkomstig zijn van websites zoals telefoongids.nl, Goudengids.nl of Yelp.

Wees voorzichtig met linkjes die afkomstig zijn van startpagina’s of dochterpagina’s. Deze links kunnen meewegen in je linkprofiel, maar vaak voegen ze weinig toe. Dit komt omdat hier in het verleden, en nog steeds, misbruik van wordt gemaakt.

Maak gebruik van social media

Steeds meer bedrijven zijn actief op social media. Ondanks de groeiende cijfers, zien veel bedrijven de impact van social media over het hoofd. Ze denken dat het alleen een manier is om hun merk, product of dienst te promoten. Social media is echter ook een goed platform om aan linkbuilding te doen.

Of backlinks vanaf social media het juiste effect hebben, hangt van het platform af. Linkjes afkomstig van YouTube, Twitter of Pinterest voegen zeker waarde toe. Ook LinkedIn en in beperkte mate Facebook kunnen helpen bij het opbouwen van een goed linkprofiel.

Andere sociale platforms zijn minder geschikt voor linkbuilding. Zo doen linkjes op Instagram en TikTok vrij weinig voor je linkprofiel.

Nog meer opties

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om op de meest makkelijkste manier backlinks te krijgen. Bijvoorbeeld bronpagina linkbuilding, jezelf op podcasts laten interviewen (met een linkje naar je website), broken linkbuilding en natuurlijk geweldige inhoud creëren. Dit laatste is de beste en meest natuurlijke manier om kwalitatieve backlinks op te bouwen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven