Mag je zomaar een website maken?

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Een website maken over gezondheid, financiën of een ander onderwerp. Mag je zomaar een website maken? In beginsel wel. Je bent vrij in het bepalen van de lay-out of het design van de website, het onderwerp en de teksten die je plaatst. Toch kan het dat iemand hiertegen in verweer gaat.

Wetgeving over websites

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Er zijn niet zo heel veel wetten en regels voor algemene websites. Voor zakelijke websites en webshops gelden wel een aantal regeltjes, maar dat is voornamelijk om opdrachtgevers of klanten te beschermen. Wel zegt de wetgeving iets over de privacyregels.

Een website moet AVG-proof zijn. Zolang je alleen wat informatie op de website deelt en verder geen gegevens verzamelt, dan hoef je niks te ondernemen. Meer dan 90% van de websites verzamelt wel gegevens. Bijvoorbeeld klantgegevens, e-mailadressen maar ook locatiegegevens. Dit laatste wordt gedaan wanneer je bezoekersstatistieken bijhoudt.

Een cookiemelding is verplicht wanneer je gebruik maakt van een live chat, Facebookpixels, (Google) Analytics, remarketing of wanneer je persoonsgegevens verzamelt. Dit laatste is vooral bij webshops van toepassing.

Verboden onderwerpen

Op zich zijn er niet veel onderwerpen die volgens de wetgeving verboden zijn. Zelfs wanneer het onderwerp op het randje van menselijkheid zit mag je er nog over schrijven. Sommige zaken zijn wettelijk verboden. Bijvoorbeeld het aanbieden van kansspelen via het internet. Aan de andere kant mag je wel het onderwerp online gokken bespreken.

Het is ook verboden om het auteursrecht van anderen te schenden, later vertel ik hier meer over. Iets dat ook wettelijk verboden is gaat over 18+ handelingen met kinderen.

Mag je een website namaken? Gedeeltelijk wel

Iedereen mag zomaar een website maken, zolang het onderwerp ook maatschappelijk verantwoord is. Sommige webmasters doen dit omdat een andere website er hartstikke mooi of goed uitziet. Het kan ook dat de website van hun voorbeeld veel bezoekers trekt, dit triggert ook om hem na te maken.

Mag je een website namaken? Dat hangt er vanaf wat je allemaal namaakt. Je mag een website niet één op één kopiëren. Zo mag de lay-out er niet exact hetzelfde uitzien. Hierdoor kan er namelijk verwarring bij de bezoeker ontstaan: welke website is origineel en welke is namaak? Er rust auteursrecht op het design of ontwerp van een website. Auteursrecht geldt ook voor een logo, afbeeldingen of teksten.

Je mag een website dus niet letterlijk namaken. Wel kun je voorbeelden van verschillende websites nemen en hier je eigen creatie van maken. Ideeën overnemen mag namelijk wel, mits dit niet officieel beschermd is.

Tekst van een website gebruiken

Op sommige websites kom je dijken van teksten tegen. Ik geef het toe, het is ontzettend lastig om dit soort teksten te schrijven. Het lukt slechts enkele tekstschrijvers om bovenaan in Google te staan.

Mag je tekst van een website gebruiken en op je eigen site plaatsen? Nee, dit mag in principe niet. Ik zeg “in principe” want op sommige teksten zit een licentie voor vrij gebruik. Bijvoorbeeld bij Wikipedia teksten. Je bent dan wel verplicht om aan bronvermelding of auteurvermelding te doen.

Ga ervan uit dat je teksten van een website niet mag gebruiken! Doe je dit zonder toestemming dan schend je het auteursrecht. Dit heeft tot gevolg dat de auteursrechthebbende je een boete op kan leggen. Helaas kan dit aardig in de kosten lopen.

Wees voorzichtig met de keuze van de domeinnaam (URL)

Je hebt een geweldige domeinnaam op het oog. Bijvoorbeeld adidasschoen.nl of primarkwinkeltje.nl. Het gaat hier om domeinnamen (URL’s) waarin de naam van een merk of bedrijf verwerkt zit. Mag je dit soort URL’s registreren en gebruiken? In eerste instantie mag je elke beschikbare domeinnaam registreren. Toch kan iemand anders deze domeinnaam opeisen.

Dit kan bijvoorbeeld wanneer je een domeinnaam registreert en je hem hoger wil doorverkopen. Je wil dus alleen zo snel mogelijk winst maken en het domein niet actief gebruiken. Het kan ook dat iemand een domeinnaam neemt om te voorkomen dat een bedrijf deze kan registreren. Daarnaast kunnen concurrenten een domeinnaam gebruiken en zo klanten wegkapen.

Ga je de URL adidasschoen.nl gebruiken om nep Adidas schoenen of een ander merk te verkopen? Feitelijk probeer je dan de concurrent uit te schakelen. Of je probeert klanten te misleiden en naar je toe te trekken. Dat mag niet, Adidas kan deze domeinnaam opeisen.

Andere redenen om de domeinnaam op te eisen zijn verwarring, inbreuk op een handelsnaam/merkrecht of registratie te kwader trouw.

Verschil tussen een gratis en betaalde website

Je hebt hierboven kunnen lezen in welke situaties je een website mag maken. Laat ik het nog even op een rijtje zetten:

  • Kies voor een veilig onderwerp
  • Voldoe aan de AVG
  • Kopieer geen design, afbeeldingen of teksten van andere websites

Bij een website maken heb je keuze uit een gratis of betaalde versie. Er zijn verschillende bedrijven die de mogelijkheid bieden om gratis gebruik te maken van een domeinnaam en hosting.  Aanbieders zijn onder andere WordPress.com, Jimdo en Wix. Vroeger had je er nog veel meer maar velen hiervan zijn verdwenen.

Een gratis website heeft wel wat nadelen:

  • Je krijgt een subdomein bijvoorbeeld mijnwebsite.wix.com
  • Geen eigen e-mailadres
  • Er staat reclame op je website
  • De website is niet zo snel als zou moeten
  • Je hebt maar beperkte schijfruimte tot je beschikking
  • De lay-out is niet professioneel

Als laatste ben je volledig afhankelijk van de aanbieder. Je kunt de website dus niet naar een andere aanbieder verhuizen. Wil je de website (flink) uitbreiden dan moet je plots gaan betalen.

Bij een betaalde website krijg je een eigen domeinnaam, dus geen subdomein. Hier horen ook meerdere e-mailadressen bij, dit ziet veel professioneler uit. Reclame op de website? Dat bepaal je zelf, bovendien levert eventuele reclame je ook nog eens inkomsten op. Daarnaast kun je schijfruimte zo groot maken als je wil en bepaal je ook zelf de lay-out.

Een website (laten) maken

Je merkt dat een betaalde website er veel professioneler uitziet. De kosten voor domeinregistratie en hosting bedragen jaarlijks tussen de € 50 en € 300. Soms meer, dat hangt er vanaf welke functies en opslagruimte je neemt.

Maak je zelf een website dan ben je vrij goedkoop uit. Een website laten maken kost tussen de € 200 en € 5000. Ook dit is weer afhankelijk van de grootte van de website, het gewenste design maar ook functionaliteiten.

Teksten nodig? Wanneer je hier niet zo goed mee bent kun je ze beter laten schrijven. Als professionele SEO tekstschrijver help ik met het behalen van goede posities in zoekmachines. Zo maak je direct een goede start met je (nieuwe) website.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven