Mag je Instagram foto’s gebruiken? Nee!

Bijgewerkt: 23 augustus 2021

Eigenlijk zegt de titel al genoeg: je mag niet zomaar Instagram foto’s van iemand anders gebruiken. Hiermee schend je het auteursrecht en dat is strafbaar. Je zal niet direct achter de tralies verdwijnen maar mogelijk moet je wel een boete betalen. Gelukkig zijn er andere manieren om van andermans Instagram foto’s gebruik te maken. Zonder dat je hierbij illegaal bezig bent.

Zo zit het met auteursrecht

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Auteursrecht hoef je niet te kopen of aan te vragen maar krijg je automatisch wanneer je uniek werk creëert. Maak jij een foto dan ben je de auteursrechthebbende. Schrijf je een stukje tekst, dan heb je hier auteursrecht over. Zo eenvoudig is het. Het auteursrecht is namelijk bij wet geregeld waardoor je dit nergens hoeft vast te leggen.

Let wel op want je krijgt niet overal auteursrecht over. Wanneer je een tekst van iemand anders overschrijft of aanpast dan ligt het auteursrecht bij de oorspronkelijke auteur. Ook mag je niet zomaar alles fotograferen. Ligt een gebouw of tuin niet op een openbare plek dan mag je hier niet zomaar foto’s van schieten.

Auteursrecht op Instagram

Plaats een je foto op Instagram? Wanneer je die foto zelf hebt gemaakt dan heb jij hier het auteursrecht op. Dit geldt niet alleen voor jou maar voor iedereen die foto’s op Instagram plaatst.  Heb je het plaatje van het internet getrokken, dan kun je het op Instagram plaatsen maar heb je hier geen auteursrecht op.

Tot zover het verhaal over auteursrecht. Dit moest je even weten want ik laat je nu zien wat je met deze informatie kunt.

Mag je Instagram foto’s voor je eigen Instagram of website gebruiken?

Je ziet een mooie foto op Instagram staan. Je wil deze foto op je eigen Instagram plaatsen of op je website gebruiken. Misschien wil je hem juist delen op Twitter, Facebook of ergens anders. Mag je Instagram foto’s gebruiken? In beginsel niet. Ga ervanuit dat degene die de foto heeft geplaatst ook de oorspronkelijke auteur is. Je mag dus niet zomaar met zijn of haar werk ervandoor gaan.

Doe je dit wel? Het komt steeds vaker voor dat auteurs actief op zoek gaan naar inbreukmakers. Ze sporen ze middels software op. Ben jij een inbreukmaker (je gebruikt andermans foto) dan kun je een boete verwachten. In het slechtste geval leidt dit tot een rechtszaak.

Vraag om toestemming

De beste manier om een Instagram foto van iemand anders te gebruiken is om toestemming vragen. Dat is wel zo netjes. Stuur degene gewoon een bericht en vraag of je de foto mag gebruiken, waar je hem gaat plaatsen en eventueel voor welke periode. Het kan dat de tegenpartij hier een vergoeding voor vraagt, maar dit hoeft niet per se. Je bent in ieder geval verplicht om aan naamsvermelding te doen, tenzij de ander dat niet nodig vindt. Leg dit soort afspraken wel even op papier of via de e-mail vast.

Een Instagram post embedden

Een goed alternatief voor een Instagram foto gebruiken is de gehele post embedden. Hierbij sluit je het beeldmateriaal, eventueel inclusief de begeleidende tekst, via een code op je website in. Embedden is een handige manier om content te delen dat ergens anders gepubliceerd is. Dankzij deze techniek hoef je de foto niet te downloaden en naar je website te uploaden.

Het mooie aan een Instagram post embedden is dat het volledig legaal is. De wetgeving zeg namelijk dat deze post geen nieuwe openbaring is en het insluiten op de website is geen verveelvoudigen. Wanneer de originele auteur de post op Instagram weghaalt is hij ook niet meer op jouw website zichtbaar. Hiermee blijft de auteur dus baas over zijn eigen content.

Linken naar een post of foto

Vind je het een beetje eng om een Instagram foto van iemand anders te gebruiken? Je kunt dan ook linken naar een post of foto. Je mag op je website altijd een link plaatsen naar andermans werk, ook al is dit auteursrechtelijk beschermd. Wel moet het zo zijn dat de link naar een openbare post of website verwijst. Wanneer iets achter een inlog verborgen staat en je geeft deze inloggegevens erbij, dan schend je het auteursrecht.

Bovenstaande betekent dat je straffeloos mag linken naar elke openbare foto op Instagram. De juiste URL vind je door boven het bericht op de drie puntjes te tikken. Vervolgens kun je de link kopiëren.

Instagram auteursrecht melden

Helaas gebeurt het regelmatig dat iemand ongeoorloofd een Instagram foto gebruikt. Dit kan jou ook overkomen. Zonder nadenken neem je een foto van iemand anders over. Of misschien wel andersom: iemand gebruikt jouw foto’s.

Gelukkig kun je een schending van auteursrecht op Instagram melden. De eerste optie is een formulier invullen waarbij je de schending van het auteursrecht rapporteert. Daarnaast kun je ook contact opnemen met een DMCA-vertegenwoordiger maar dan moet je een hele auteursrechtclaim toevoegen. Als laatste kun je ook gewoon een jurist inschakelen, maar dat is alleen aan te raden wanneer een Nederlander inbreuk maakt op het auteursrecht. Bedenk dat veel accounteigenaren niet eens te achterhalen zijn.

Mag je foto’s van Facebook gebruiken?

Goed, je mag dus geen Instagram foto’s gebruiken. Misschien ben je zo slim om dan maar foto’s van Facebook te gebruiken. Alweer fout want ook dat mag niet. Niet alleen omdat Facebook en Instagram bij elkaar horen, ook omdat je met datzelfde auteursrecht te maken krijgt.

Wil je foto’s van Facebook gebruiken dan moet je toestemming aan de oorspronkelijke auteur vragen. Let wel op want op Facebook worden ontzettend veel plaatjes van derden gedeeld. Dit betekent dat iemand anders mogelijk inbreuk maakt op het auteursrecht. Wanneer jij vervolgens die foto gebruikt ben je net zo hard strafbaar.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven