Wat mag niet op Instagram? Officiële en sociale regels

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Steeds meer mensen maken gebruik van Instagram. Niet alleen particulieren, bijna elk bedrijf is op dit social media platform te vinden. Het is dan ook niet zomaar dat Instagram een van de snelst groeiende platformen is. Er zijn een aantal dingen die je niet op Instagram mag doen. Je hebt je aan de officiële regels te houden maar ook aan onuitgesproken sociale regels.

Korte informatie over Instagram

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat ik je laat zien wat je niet op Instagram mag, eerst even wat korte informatie. Wist je dat Instagram onderdeel uitmaakt van het bedrijf Facebook Inc.? Jawel, je bent bij Facebook weggegaan omdat je het hele bedrijf bagger vindt. Maar wanneer je naar Instagram toegaat zit je nog steeds bij dezelfde aanbieder. Het is maar dat je het weet.

Van de jongeren tussen 15 en 19 jaar heeft 75% een Instagramaccount. In totaal gebruiken ruim 5 miljoen Nederlanders Instagram.

Wat mag niet op Instagram? Dit zijn de regels

Je hebt je aan de regels van Instagram te houden. Je kunt die regels overtreden maar de kans is groot dat je account geblokkeerd wordt. Kinderachtig? Nee hoor, zodra je een account aanmaakt moet je akkoord gaan met de algemene voorwaarden van Instagram. Er is geen hond die dit allemaal gaat lezen maar je bent toch akkoord gegaan.

De allereerste regel is dat je geen account mag aanmaken waarbij jij je voordoet als iemand anders. Misschien lijk je wel op Marco Borsato maar je mag niet zijn naam en foto gebruiken. Zelfs niet wanneer je beter dan Borsato zingt.

Verboden hashtags

Op Instagram is het heel normaal om gebruik te maken van hashtags. Zo kunnen anderen makkelijker je foto of post vinden. Er zijn een aantal hashtags die absoluut verboden zijn. Instagram zal deze hashtags nooit tonen en wanneer je ze zelf gebruikt is de kans aanwezig dat ze je account blokkeren.

Het gaat om hashtags met een 18+ tintje, en dan begrijp je wel wat ik bedoel. Andere verboden hashtags zijn #wtf (what the fuck) en #IG (afkorting van Instagram). Sommige hashtags zijn niet direct verboden maar Instagram weigert om de bijbehorende afbeeldingen te tonen. Bijvoorbeeld #bitcoin of #breast. Terwijl #cryptocurrency en #borsten wel weer mag. Begrijp jij het nog?

Foto’s van anderen stelen

Op Instagram komen prachtige foto’s voorbij. Het is heel verleidelijk om een van deze foto’s te gebruiken en op je eigen account te plaatsen. Niet doen want deze foto is niet van jou. Wanneer je andermans foto’s gebruikt dan schend je het auteursrecht. Met een beetje geluk kom je hier goed mee weg. Zit het je tegen dan zal de auteursrechthebbende een klacht bij Instagram indienen. Niet alleen wordt je foto verwijderd, ook is de kans aanwezig dat je account geblokkeerd wordt.

Heel veel liken

Wat mag niet op Instagram op het gebied van liken of reageren op anderen? Je mag niet heel veel achter elkaar liken of reacties plaatsen. Doe je dit wel dan denkt Instagram dat je gebruik maakt van bepaalde software. Hierop wordt je account tijdelijk uitgeschakeld of beperkt. Doe je dit heel vaak dan kan je account zelfs definitief gesloten worden.

Om in de veilige zone te blijven moet je niet vaker dan 125 keer per uur iets liken. Met betrekking tot reageren op een post doe je dit niet vaker dan 30 keer per uur.

Veel accounts volgen, en dan ook nog snel achter elkaar

Sommige mensen volgen duizenden accounts. Door anderen te volgen hoop je dat ze je terug gaan volgen. Maar het kan ook dat je bepaalde accounts gewoon hartstikke interessant vindt. Helaas ziet Instagram het volgen van veel accounts niet als een natuurlijke actie. Het is aan te raden om dagelijks niet meer dan 50 nieuwe accounts te volgen.

Dit geldt ook met betrekking tot het ontvolgen van accounts. Doe dit niet vaker dan 50 keer per dag. In de praktijk kan je tot wel 200 account dagelijks volgen en ontvolgen, maar je bevindt je dan in een grijs gebied. Blijf liever in die veilige zone.

Wat mag niet op Instagram? Sociale regels

Een sociale regel is een ongeschreven regel. Het gaat over dingen die we als beleefd of netjes beschouwen. Bijvoorbeeld met mes en vork eten en geen scheten in iemands gezicht laten. Op Instagram is het wel zo netjes om je aan sociale regels te houden. Doe je dit niet dan verlies je volgers of kun je heel wat kritiek over je heen krijgen.

Je mag maximaal 30 hashtags bij een post plaatsen. Plaats je geen tekst en alleen maar die hashtags dan ziet dit heel rommelig uit. Probeer het aantal hashtags in balans te houden met je post. Gebruik ook geen misleidende hashtags. Dus niet #hond wanneer je een foto van je kat plaatst.

Lage kwaliteit foto’s

Op Instagram ziet alles er mooi en perfect uit. Kom dus niet met een lage kwaliteit foto aanzetten. Zorg voor een goede belichting en heldere kleuren. Een lage kwaliteit foto plaats je liever op Twitter, daar hebben ze toch altijd wat te klagen.

Like for like of follow for follow

Reageer niet op foto’s met de opmerking like for like of follow for follow. Moet je nu echt om likes of volgers bedelen? Je komt niet alleen wanhopig over, ook wekt dit bij velen irritatie op. Dit is iets dat je echt niet op Instagram moet doen.

Selfies van eh… jezelf

Hier een selfie daar een selfie, oh wat zie ik er mooi uit. Sommigen menen echt dat selfies het helemaal zijn. Wanneer je een groot ego hebt dan moet je zeker je hele Instagramaccount vol selfies plaatsen. Heb je ook nog wat anders te bieden, bijvoorbeeld wat tips of een interessant feitje, dan kom je veel socialer over. Ja echt!

Klagen en nog eens klagen

Sorry maar Instagram is geen platform om te klagen. Bijna iedereen is hier vrolijk. Gelukkig maar want dit maakt Instagram tot een positief platform. Hoe anders is dit bij Facebook, waar vooral over vervelende buren en zeurende werkgevers wordt geklaagd. Twitter spant de kroon, daar zijn de meeste klagers actief. Zelfs zzp’ers gebruiken Twitter om te klagen over telefoontjes van een telecombedrijf of artikelen van een journalist.

Heb je iets te klagen, ga dan lekker op Twitter zitten. Ben je positief, wees dan welkom op Instagram. Dat zijn van die onuitgesproken regels waar iedereen zich aan te houden heeft, anders val je buiten de boot.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven