Kinderteksten voor websites – lekker leesbaar

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Met kinderteksten weet je zeker dat jouw lezertjes begrijpen wat er staat. Geen moeilijke woorden en lekker leesbaar! Misschien heb je zelf al geprobeerd om een tekst voor kinderen te schrijven. Bijvoorbeeld voor je website, webshop of een nieuwsbericht. Dan weet je ook hoe moeilijk het is om een kindertekst te schrijven.

Teksten voor kinderen schrijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Kinderen lezen op een bepaald niveau. Het is belangrijk dat de teksten op een website hier goed bij aansluiten. Wanneer de teksten te moeilijk zijn, zal het kind niet begrijpen wat er staat.

Jammer dat de meeste websites alleen voor volwassenen zijn. Hierdoor kunnen kinderen moeilijk de nodige informatie opzoeken. Heb jij toevallig een website die zich wel op kinderen richt? Mooi, zorg dan dat hier duidelijke teksten op staan. Dit doe je door teksten voor kinderen te schrijven (kinderteksten).

Zo ziet een kindertekst eruit

Kinderteksten verschillen duidelijk van teksten voor volwassenen. Kijk hieronder naar de voorbeelden en ontdek hoe een kinder tekst eruit ziet.

De Grand Basset nam een energieke sprong en belandde hiermee onbedoeld in het waterafvoersysteem. Hij klom er ijlings weer uit, waarbij hij  ternauwernood aan de dood ontsnapte.

Jij begrijpt dat het hier over een hondenras gaat en wat ermee gebeurt. Je kunt je voorstellen dat een kind tot de leeftijd van 13 jaar niet echt begrijpt wat hier staat. Daarom vertaal je de tekst naar onderstaande begrijpelijke zinnen:

De witte hond sprong zomaar in het water. Snel klom hij er weer uit. Gelukkig, hij was gered!

Deze tekst is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar. Dit is ook de leeftijd waarop kinderen voor het eerst actief zijn op verschillende websites en zelf informatie opzoeken. Kinderen jonger dan acht jaar houden zich meer met video’s en spelletjes bezig.

Kinderteksten laten schrijven

Hoe belangrijk is het om kinderteksten op je website te hebben staan? Wanneer jouw doelgroep uit kinderen en jongeren bestaat, zul je deze ook op hun niveau aan moeten spreken. Hierbij kijken we vooral naar het leesniveau. Simpelweg kun je leesniveaus en de bijbehorende kinderteksten in drie categorieën indelen:

  • Teksten voor kinderen tot 9 jaar
  • Teksten voor kinderen van 9-13 jaar
  • Teksten voor kinderen van 13-18 jaar

Je moet er rekening mee houden dat een website geen leesboek is. De meeste websites delen informatie (educatief) of verkopen een product/ dienst. Daarom is het belangrijk om deze teksten eenvoudig te houden.

Kinderteksten laten schrijven is de beste methode om je website te voorzien van duidelijke en begrijpelijke taal.

Aandachtspunten kinderteksten

Bij het schrijven van kinderteksten houd ik allereerst rekening met de leeftijdsgroep. Heb je een website voor kinderen tot 9 jaar of voor kids in de leeftijd van 9-13 jaar? Misschien heeft jouw doelgroep wel de leeftijd van 13-18 jaar. Sommige websites hebben een bredere doelgroep waarbij ze alle leeftijdsgroepen betrekken. Wees dus duidelijk in de doelgroep en de bijbehorende leeftijdsgroep.

Voor kinderen gebruik ik korte zinnen. Dit is niet alleen makkelijker leesbaar, ook blijft de informatie beter hangen. Voor iets oudere kinderen mogen de zinnen wat langer zijn, natuurlijk met een mix van lange en korte zinnen.

Kinderen lezen vooral vanuit hun fantasie. Kinderteksten moeten de fantasie van het kind aanspreken, bijvoorbeeld door informatie in verhaalvorm over te brengen.

Bij het schrijven van kinderteksten vermijd ik moeilijke woorden. Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het fijn om af en toe een moeilijk woord te gebruiken en hier de betekenis bij te geven. Zo leert het kind de betekenis van veel voorkomende moeilijke woorden. Dit hoeft echter niet en is alleen aan te raden voor educatieve websites.

Jan zegt: “desgewenst.” Desgewenst = als je dat wil. Jan zegt dus: “als je dat wil.”

Teksten voor kinderen en volwassenen

Met ruim 20 jaar ervaring heb ik veel teksten mogen schrijven voor kinderwebsites en voor websites voor volwassenen. Dankzij kinderteksten weet ik kinderen van begin tot eind te boeien. Niet alleen door duidelijk en helder te schrijven maar ook door me in te leven in de belevingswereld van het kind.

Voorbeelden, grapjes of herkenbare situaties, zo trek je de aandacht van kinderen en begrijpen ze pas écht wat er staat. Heb je meerdere websites met verschillende doelgroepen? Ik ben inzetbaar voor alle soorten websites en webshops, maar ook voor nieuwswebsites.

Vind je het belangrijk dat je website hoog in Google en andere zoekmachines staat, dan kan ik hier natuurlijk bij helpen. Want ook van SEO of zoekmachine optimalisatie heb ik veel verstand. Logisch, anders had je deze website ook niet bovenaan in Google gevonden.

Dus: kinderteksten die ook nog eens goed vindbaar zijn in zoekmachines, het is écht mogelijk. Neem gerust contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven