Jurist voor online ondernemers, tips voordat je er een inhuurt

Bijgewerkt: 12 november 2022

Je eigen webshop of digitale diensten bieden, online ondernemen is een groeiende trend. De digitale ondernemer is niet locatiegebonden en kan zelfs vanaf een mooi eiland zijn of haar geld verdienen. Een prachtig idee, maar is online ondernemen rendabel genoeg?

Door digitalisering neemt de online concurrentie steeds meer toe. Je krijgt met zaken als auteursrecht, algemene voorwaarden, zeurende klanten en gemene concurrenten te maken. Of misschien maak je zelf wel een fout. Soms kun je hier wel juridisch advies gebruiken. Een jurist voor online ondernemers staat je in complexe maar ook in eenvoudige zaken bij.

Online ondernemen en juridische documenten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je producten of diensten grotendeels online aanbiedt, dan valt dit onder online ondernemen. Je hebt je net als elke andere ondernemer aan de wetgeving te houden. Dit betekent dat je website, webshop of bedrijf voorzien is van de juiste juridische documenten. Je zult immers goede afspraken met je opdrachtgevers, klanten of partners moeten maken.

Welke juridische documenten heb je allemaal nodig? Dat zijn in ieder geval de algemene voorwaarden en een privacy policy. Verder kun je denken aan verschillende contracten zoals de overeenkomst van opdracht.

Dit doet de jurist voor online ondernemers

Online ondernemen is geweldig, maar het vraagt wel een goede voorbereiding. Juist omdat het internet laagdrempelig is ben je al snel geneigd om veel risico’s te nemen. Niet doen, want je kunt je heel eenvoudig tegen verschillende zaken indekken.

Misschien heb je als webshopeigenaar een vraag over consumentenkoop. Mag de consument een bestelling annuleren, is het toegelaten om annuleringskosten in rekening te brengen en hoe zit het met verlengde garantie? Een jurist voor online ondernemers voorziet je van het juiste advies.

Het kan ook dat je algemene voorwaarden op wil laten stellen. Op het internet vind je voldoende voorbeelden die je downloadt en vervolgens aanpast. In sommige gevallen volstaat dit, maar het kan ook dat de algemene voorwaarden net wat specifieker kunnen. Ook dan is het handig wanneer je een online jurist inschakelt.

De kosten met betrekking tot juridisch advies

Vaak wordt geadviseerd dat elke online ondernemer een jurist nodig heeft. Dit klopt niet helemaal. Sommige online ondernemers kunnen hun zaakjes prima zelf regelen. Ze hebben hun algemene voorwaarden op orde en lopen nauwelijks tegen problemen aan.

Andere ondernemers lopen vaker met juridische vragen rond. Vooral webshops en grote bedrijven hebben behoefte aan juridisch advies.

Ondernemers zijn vaak bang voor hoge kosten wanneer ze juridisch advies aanvragen. Daarom blijven ze met onbeantwoorde vragen rond lopen, met alle gevolgen van dien. Een behulpzame juridisch adviseur zal voor het eerste advies (intake) geen of nauwelijks kosten in rekening brengen. Pas wanneer je meer hulp nodig hebt, dan ga je (meer) betalen.

Overzicht juristen voor online ondernemers

Welke online jurist is de beste keuze? Er komen steeds meer juristen voor online ondernemers bij. Hieronder een overzicht van, naar mijn mening, de drie beste juristen en bureaus die je uitstekend van dienst zijn.

Confirmo juridisch advies voor ondernemers, of die nu offline of online actief zijn. Het bureau is gespecialiseerd in privacyrecht en internetrecht, twee dingen die goed bij de online ondernemer aansluiten. Ook is Confirmo volledig op de hoogte van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Je kunt bij dit bureau voor verschillende zaken terecht waaronder een privacyverklaring of het opstellen van de algemene voorwaarden.

Young Law heeft een ruim aanbod juridische documenten voor ondernemers, waarbij je ervoor kiest om het document zelf op te stellen of op maat te laten schrijven. Je hebt keuze uit documenten zoals:

  • Algemene voorwaarden
  • Cookieverklaring
  • Disclaimer
  • Overeenkomst van opdracht
  • Overeenkomst VOF
  • Privacyverklaring
  • Samenwerkingsovereenkomst

Prijzen beginnen vanaf € 9, oplopend tot ongeveer € 150. Je kunt ook voor een voordeelpakket gaan, ideaal voor starters of ondernemers die meer nodig hebben. Ga je voor maatwerk juridische documenten dan ben je wat duurder uit maar nog steeds goedkoper dan bij veel andere aanbieders.

Yellow Walnut biedt voor € 39 per maand onbeperkt juridisch advies. Dit is ideaal voor startups, zzp’ers, freelancers en online ondernemers. Maar uiteraard ook voor fysieke ondernemers. Of je nu je algemene voorwaarden na wil laten kijken of een contract nodig hebt, dit valt allemaal onder het maandabonnement. Net als toegang tot een team van ervaren huisjuristen.

Het voordeel hiervan is dat je vooraf juridisch advies inwint. Dit kan achteraf hoge kosten besparen. Ben je bang dat je regelmatig met juridische kwesties te maken krijgt, dan is dit zeker een aanrader.

Heb je als ondernemer wel een jurist nodig?

Wanneer je een (online) bedrijf runt dan heb je soms behoefte aan juridisch advies. Sommige ondernemers zijn prima in staat om zelf antwoord op hun vraag te vinden. Dit is dankzij het internet een stuk makkelijker geworden, want veel antwoorden staan online.

Het kan dat je op een punt terechtkomt waarbij je behoefte hebt aan een jurist. Al is het alleen maar voor extra advies, om aan de hand hiervan een goede keuze te maken. Vooral wanneer het om geschillen, overtredingen of ruzies gaat dan is het praktisch om juridisch advies in te winnen.

Bedenk echter dat niet elke ondernemer in de problemen raakt of met juridische vragen rondloopt. Dit hangt van verschillende zaken af waaronder je eigen juridische kennis, welk bedrijf je runt en hoe je met klanten, zakenpartners en concurrenten omgaat.

Het is altijd verstandig om al in een vroeg stadium van je onderneming op zoek te gaan naar een jurist die jou op een later moment kan helpen. Zo kun je tijdens een geschil snel schakelen. En onthoud: klanten of concurrenten kunnen soms onverwacht uit de hoek komen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven