Inspiratieloos en toch schrijven

Bijgewerkt: 15 september 2023

Niks zo erg als inspiratieloos zijn. Maar je moet toch een of meerdere blogs of artikelen schrijven. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je creativiteit te stimuleren. Of je nu voor je website, een boek of voor iemand anders schrijft, ik help je met het opdoen van inspiratie.

Maak een dagelijkse schrijfroutine

Het helpt om een dagelijkse schrijfroutine aan te houden. Dit betekent dat je elke dag op een vast tijdstip schrijft, zelfs wanneer je inspiratieloos bent. In het begin is dit moeilijk maar uiteindelijk merk je dat ideeën vanzelf komen.

Hoe pak ik dit aan? In de ochtend schrijf ik altijd blogs voor mijn eigen websites. Ik heb vijf goedlopende sites dus hier is veel content voor nodig. Soms doe ik in de avond ideeën op, hier maak ik dan op mijn smartphone een aantekening van. Zo heb ik alvast wat ideeën voor de volgende dag.

‘s Middags schrijf ik voor opdrachtgevers. Door een vaste routine aan te houden, raak ik altijd geïnspireerd. Want waar ik ‘s morgens over geschreven heb, kan ik ‘s middags vaak voor opdrachtgevers gebruiken.

Vrije schrijftechniek

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je moet het niet alles volgens een vaste structuur willen doen. Begin gewoon met schrijven. Maak je geen zorgen over de structuur of de kwaliteit. Dit zijn dingen waar je later aandacht aan besteedt. Doordat je niet zo geforceerd bezig bent, zul je merken dat de inspiratie veel eerder in je naar boven komt.

Lees veel

Of je nu boeken, blogartikelen of gedichten leest, ze helpen je met het opdoen van nieuwe ideeën. Lees vooral artikelen die betrekking hebben op je branche of niche. Kijk ook waar je concurrenten overschrijven, want daar gaat je inspiratieloosheid opslag van voorbij.

Schrijf over je dagelijkse leven

Goed bloggen is een kunst. Vroeger was het normaal om blogs over je dagelijkse leven te schrijven. Een weblog was dan ook een online dagboek. Tegenwoordig is bloggen heel erg uit zijn verband gerukt, en kom je veel zakelijke en afstandelijke blogs tegen. Die missen het persoonlijke karakter.

Wanneer je inspiratieloos bent, schrijf dan gewoon over je dagelijkse leven. Normale gebeurtenissen kunnen boeiende verhalen opleveren. Zelfs gewone gebeurtenissen kunnen boeiende verhalen opleveren.

Verander je omgeving

Werk je elke dag in dezelfde omgeving? Ga dan naar een nieuwe locatie. Verhuis bijvoorbeeld van het ene naar het andere kantoor, of van je werkkamer naar de woonkamer. Of zet je bureau in een andere richting. Zo creëer je een frisse omgeving. Vaak helpt dit om nieuwe ideeën op te doen.

Interview iemand

Kun je echt helemaal niks bedenken, organiseer dan een interview. Vraag iemand naar zijn ervaringen, tips of ideeën. Je kunt ook een professioneel interview houden en dit helemaal uitwerken.

Schrijf over je passies

Wanneer je een website hebt, ga ik er vanuit dat de onderwerpen bij jouw werk of hobby horen. Door over je passie te schrijven, is het veel makkelijker om frisse ideeën op te doen. Wat boeit jou het meest? Schrijf je over en je zult merken dat je niet langer inspiratieloos bent.

Schrijf over je angsten

Het is misschien raar om over je angsten te schrijven, maar het levert ideeën voor blogs of misschien wel je boek op. Emoties zijn namelijk een krachtige bron van inspiratie. Bovendien helpen emoties om verbinding met je lezers te leggen. Het is dus een win-winsituatie.

Kijk documentaires

Zowel op televisie als op het internet worden interessante documentaires uitgezonden. Zoek vooral, documentaires die betrekking hebben op je niche of de onderwerpen waar je normaal over schrijft. Dankzij documentaires leer je over nieuwe onderwerpen en perspectieven.

Luister naar muziek

Ik heb van ‘s morgens vroeg tot dat ik de laptop weer afsluit, muziek opstaan. Het is niet zo dat ik gefocust naar deze muziek. Maar het brengt me wel in de schrijfmodus. Muziek kan ook emoties oproepen, waardoor je vanuit een aandacht perspectief schrijft.

Luister alleen naar muziek waar je van houdt, en waar je ontspannen van wordt. Techno, house of trance kan net wat te heftig zijn.

Verzin een dialoog

Raar maar waar, ik creëer vaak een gesprek met een fictief persoon. Ik doe dan met alsof die persoon iets wil weten, en ik hier uitleg over geef. Dit doe ik soms compleet met handgebaren en lichaamstaal. Dit ziet wat vreemd voor anderen uit, maar in mijn hoofd gaat de dialoog steeds verder.

Aan de hand hiervan krijg ik ideeën voor het schrijven van blogs en artikelen. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor opdrachtgevers. Probeer dit ook eens, ik weet zeker dat het je zal helpen.

Neem een pauze

Blijf je inspiratieloos? Leg je hierbij neer. Neem een pauze en ga wat anders doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling, bereid een heerlijke lunch of doe klusjes die al enige tijd zijn blijven liggen. Terwijl je met andere dingen bezig bent, komen er soms hele leuke dingen in je op. Vergeet niet om dit direct te noteren.

Lees nieuwsartikelen

Iets wat mij ook helpt is het lezen van nieuwsartikelen. Vooral wanneer dit betrekking heeft op de niches waarin ik actief ben. Actualiteiten inspireren om mijn eigen verhalen te schrijven. Dus wanneer je even geen inspiratie hebt, duik dan in de krant of een nieuwswebsite.

Stel “Wat als?”-vragen

Soms sta je onder de douche en denk je: wat als mijn haar in het doucheputje vast zou komen te zetten? Of je opent de koelkast en denkt: wat als de stroom nu uit zou vallen, wat bederft het eerst?

Dit zijn leuke vragen die aanleiding geven tot het schrijven van een artikel, een blog of misschien wel je eerste boek. Stel jezelf dit soort vragen, of verken hypothetische scenario’s.

Herlees oude schrijfsels

Je hebt vast wel wat teksten of blogs die je jaren geleden geschreven hebt. Kijk er nog eens naar en lees ze goed door. Grote kans dat je verbeterpunten ziet, maar ook dat je ideeën krijgt voor nieuwe teksten.

Doe mee aan een schrijfwedstrijd

Sommige schrijvers zijn vaak inspiratieloos. Wanneer dit een groot probleem vormt, helpt het om aan een schrijfwedstrijd mee te doen. Hiermee daag jij jezelf uit om inspiratie op te doen. En wie weet welke leuke prijs eraan vasthangt.

Schrijf je dromen op

Soms word je wakker en staat een levendige droom nog vers in je geheugen. Maak je direct een notitie van. Sommige dromen zijn de aanleiding van inspirerende verhalen. Ik weet dat het gek is om naar aanleiding van een droom te schrijven, maar bedenk dat je niet de enige bent die dit doet.

Nog enkele tips om inspiratie op te doen

Ik hoop dat bovenstaande tips je geholpen hebben, en dat je voortaan weet waar je over gaat schrijven. Helpen de tips je niet echt? Jammer om te horen, maar misschien heb je wat aan de aanvullende tips.

  • Bekijk oude foto’s, die roepen herinneringen op.
  • Bedenk hoe je leven er over 10 jaar uitziet en schrijf een toekomstvisie.
  • Lees citaten van beroemde mensen, zodat dit jouw gedachten prikkelt.
  • Probeer eens een nieuwe schrijfstijl of schrijftechniek uit.
  • Blik terug op je jeugd en schrijf over je kindertijd.
  • Leer van andere schrijvers en volg een schrijfworkshop.
  • Gebruik apps die je schrijfcreativiteit stimuleren aan.
  • Kijk naar oude films om aan inspiratie te komen.
  • Schrijf een gedicht, hier krijg je heel veel creativiteit van.
  • Ga naar een café en praat met vrienden of vreemden.
  • Lees over verschillende culturen en neem eens wat reisgidsen door.

Hulp bij schrijven

Wanneer je geen inspiratie krijgt, of het lukt je niet om een goede tekst te schrijven, vraag dan hulp. Als ervaren SEO-tekstschrijver heb ik meer dan 500 bedrijven geholpen met webteksten en een betere zichtbaarheid in machines.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven